Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

27 prirodnih čuda svijeta koja bi svatko trebalo vidjeti uživo

Priroda se pobrinula za najspektakularnije prizore na svijetu i baš svaki čovjek bi trebao vidjeti neke od njih, jer život je previše kratak da bismo živjeli samo za posao i plaćanje računa

VIDEO

1. Viktorijini slapovi, na granici Zimbabvea i Zambije

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by SAFARI DMC (@safaridmc) on

Dva puta su veći i dvostruko dublji od Niagarinih slapova i smatraju se najvećim vodopadom na svijetu. Zvuk vode koja pada je toliko toliko jak da se čuje čak 38 kilometara dalje, a sumaglica koju stvara voda dok pada vidi se sa udaljenosti od čak 48 kilometara. 

POGLEDAJTE VIDEO o putovanju staklenim vlakom:

Pokretanje videa...

00:44

2. Parícutin, Michoacán, Meksiko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julian Cely (@july_mreko) on

To je jedan od najmlađih vulkana na svijetu koji je dva sela prekrio pepelom 1943. godine kada je prvi put eruptirao. Iste se godine uzdigao sa Zemlje do visine od čak 450 metara, da bi do 2952. godine došao dosegao vrhunac na gotovo 2300 metara kada je konačno prestao eruptirati.

3. Yosemite, Kalifornija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Among The Wild™ (@among_the_wild) on

Poznat po svojim zapanjujućim liticama, jarko narančastim zalascima sunca i glasnim vodopadima, Yosemite je jedan od najpopularnijih nacionalnih parkova u SAD-u. Tamošnji El Capitan, jedan od najzahtjevnijih uspona na svijetu, prikazan je u 2018. godine u Oskarom nagrađenom dokumentarnom filmu 'Free Solo'.

4. Grand Canyon, Arizona

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by GrandCanyonNPS (@grandcanyonnps) on

Grand Canyon nazivaju ogromnim geološkim čudom koje su prije stotine godina kreirali ledenjaci. Njegove crvene stijene mijenjaju boju sa položajem sunca, stvarajući zadivljujuću pozadinu bilo kojoj fotografiji. Pješačenje do kanjona ili splavarenje rijekom Kolorado popularne su tamošnje aktivnosti.

5. Salar de Uyuni, Bolivija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tastemade Travel (@tastemadetravel) on

To je najveća prirodna slana ravnica na svijetu koja se rasprostire ba površini od gotovo 6600 četvornih kilometara. Kada se obližnja jezera prelijevaju, regija se pretvara u zapanjujući reflektirajući bazen koji izgleda kao prizor sa nekog drugog planeta.

6. Aurora Borealis, Island

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NORWAY 🇳🇴 (@norge) on

Poznata i kao Sjeverno svjetlo, Aurora Borealis je veličanstven prizor rasplesanog svjetla u blizini Arktičkog kruga. Zapanjujuća eksplozija boja nastaje sudarom različitih plinovitih čestica nabijenih čestica iz sunčeve atmosfere, a rezultat je spektakularan prizor koji bi svakako trebalo doživjeti.

7. Zhangjiajie, Kina

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hudaj هودج سفر (@hudajsafar) on

Poznat po svojim brdovitim vrhovima, lelujavim mostovima i dubokim špiljama, Zhangjiajie je prvi nacionalni šumski u Kini. Njegove planine nadahnule su zamišljene planine 'Hallelujah' u filmu Jamesa Camerona 'Avatar'.

8. Veliki koraljni greben, Australija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Reuben Nutt (@reubennutt) on

Radi se o najvećem sustavu koraljnih grebena na svijetu i jednoj od najboljih destinacija za ronjenje na Zemlji. Rasprostire se na više od oko 2900 kilometara niz istočnu obalu Australije i duži je od Kineskog zida, a može se čak vidjeti i iz svemira.

9. Sahara, Afrika

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leila (@_leila_ae) on

Sahara obuhvaćajući 11 afričkih zemalja i najveća je te najimpresivnija pustinja na cijelom svijetu - prostire se na oko 5,6 milijuna četvornih kilometara. Crvenkasti pijesak i pješčane dive njezin krajolik čine jedinstvenim prizorom kojeg vrijedi posjetiti. 

10. Mount Everest, granica Nepala i Kine

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mount Everest (@mounteverestofficial) on

Mount Everest je najviši vrh na Zemlji koji se proteže do nevjerojatnih 8848 metara prema nebu, iznad granice Nepala i Kine. Popeti se na taj ogroman himalajski vrh impresivan je podvig koji je pokušalo malo ljudi, a ostvarilo ih je još manje. No, bez obzira na to, doživljaj je nezaboravan i kada do vrha ne stignete ili ga odlučite promatrati iz podnožja. 

11. Otoci Galapagos, Ekvador

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Galapagos Islands (@lovegalapagos) on

Poznati su po tome da su nadahnuli Charlesa Darwina na teoriju evolucije, ali i po svojoj jedinstvenoj i neustrašivoj divljini. Iguane, morski lavovi, pingvini i kornjače samo su neki od stanovnika ovih slikovitih otoka koji često znaju sami prilaziti posjetiteljima koji ih oduševljeno fotografiraju.

12. Jezero The Grand Prismatic, Wyoming

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Family First Foundation (@familyfirstfoundation) on

Iako nije najpoznatiji dio Nacionalnog parka Yellowstone, ovo jezero je sigurno najupečatljiviji tamošnji prizor koji se ne zaboravlja. Veći je od nogometnog igrališta i dublji od zgrade sa 10 katova, a fascinira svojim bojama koje se prelijevaju od plave, zelene, žute do narančaste. Za boju ovog jezera zaslužne su bakterije koje u njemu žive.

13. Cliffs of Moher, Irska

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by irish_daily (@irish_daily) on

Ove litice su jedna od najpopularnijih turističkih destinacija Irske. Protežu se na oko 14 kilometara uz Atlanski ocean, a najviša točka im se nalazi na 214 metara. Sa ovih veličanstvenih litica pogled puca na divlji ocean i vjetrovito nebo koje kao da se sa njime u daljini spaja. Litice su okružene stijenama i travnatim ravnicama na kojima se nerijetko mogu susresti krave, konji i ovce.

14. Maldivi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Visit Maldives (@visitmaldives) on

Smješteni su u Južnoj Aziji, a sastoje se od 26 prelijepih atola (niskih prstenastih koraljnih grebena) prepunih morskog života. Plaže na Maldivima su prekrivene bijelim pijeskom koji zapljuskuje kristalno čisto more, što je mamac turistima iz cijeloga svijeta. 

15. Ha Long Bay, Vijetnam

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mường Thanh Hospitality (@muongthanh.hospitality) on

Ovaj tjesnac smjestio se na sjeveroistočnoj strani vijetnamskog zaljeva Tonkin i izgledao kao scena iz nekog bajkovitog filma. Tamo se nalazi više od 1500 impresivnih, nedirnutih vapnenačkih otoka i otočića prekrivenih zelenilom. Ova regija je popularno odredište izletnika, kajakaša i ronilaca.

16. Otok Komodo, Indonezija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Superfood from Bali, Indonesia (@baliorganix) on

Poznat je po divovskim gušterima koji nose isto ime, ali i po raskošnim tropskim šumama, poznatim ronilačkih lokacijama te prekrasnim plažama od kojih jednu krasi pijesak ružičaste boje.

17. Uluru, Australija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Explore Uluru (@exploreuluru) on

Uluru, poznata kao Ayers Rock, je ogromna stijena koja se nalazi u zabačenom dijelu australske unutrašnjosti. Posebna je po tome što stvara veličanstvene prizore refleksijom izlazaka i zalazaka sunca u tom ogromnom pustinjskom krajoliku.

18. Giant's Causeway, Sjeverna Irska

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gareth Wray (@garethwrayphotography) on

Nastao je vulkanskom aktivnošću prije nekih 50 milijuna godina, a radi se o lokaciji sa desecima tisuća crnih cilindričnih bazaltnih stijena koje se protežu u more koje Sjevernu Irsku odvaja od Škotske. Ovaj jedinstveni prikaz dugo je bio nadahnuće za priče o divovima koji su putovali oceanom.

19. Icebergs, Grenland

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by #dnesletim (@dnes_letim) on

Ledeni brjegovi su tako učestali prizor Grenlanda da su stanovnici jednom prilikom koristili njihove strukture kako bi pratili promjenu godišnjih doba ili locirali određene gradove. Iako su klimatske promjene zasigurno učinile svoje na ovim čudesnim ledenim formacijama Grenlanda, posjetitelji i danas mogu vidjeti obilje ledenjaka koji plutaju tamošnjim vodama.

20. Nijagarini slapovi, SAD i Kanada

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NATASHA | food & travel (@foodandtravel604) on

Neki ih smatraju najpoznatijim slapovima na planeti, nalaze se na granici SAD-a i Kanade, a zapravo se radi o tri odvojena vodopada na rijeci Nijagari koji nisu osobito visoki, ali su vrlo široki. Dva slapa nalaze se u SAD-u, a jedan u Kanadi. Inače, Niagara bi u prijevodu sa jezika američkih Indijanaca značila - 'voda koja grmi'.

21. Jezero Peyto, Nacionalni park Banff, Kanada

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Hollie (@hollipolli88) on

Jezero Peyto okruženo zelenom šumom poznato je po plavoj nijansi koja oduzima dah, posebno kada se gleda u kombinaciji sa impresivnim stijenama Canadian Rockies koje se nalaze u blizini.

22. Jezero Hillier, Australija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by View To Fiew (@viewtofiew) on

Ovo jezero je smješteno svega nekoliko metara od Indijskog oceana, a svjetski je poznato po vodi koja je prirodno ružičaste boje. Svoju jedinstvenu boju može zahvaliti crvenkastim pigmentima koje izlučuju bakterije koje u jezeru žive.

23. Pamukkale, Turska

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Çiçek Sever (@cicek_kokulu_yollar) on

Pamukkale bi u prijevodu sa turskog značilo - 'pamučni dvorac', a nalaze se u blizini grada Denizlijaa. Radi se o kompleksu prirodnih vapnenačkih tvorbi, okamenjenih slapova i terasa od sedre sa bazenima napunjenima termalnom vodom. Ljudi koji su posjetili ovo mjesto pričali su kako su imali osjećaj da su u nekom snu.

24. Blatni vulkani, Azerbejdžan

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rachel Pimm (@rachelpimm) on

Nalaze se u središnjem Azerbejdžanu i dio su Nacionalnog parka Gobustan. Za ove živahne blatne vulkane može se reći da su kombinacija mulja i metana, plina koji se povremeno nakuplja pa iz njih izbija visoki plamen. 

25. Marble Caves, Patagonija, Južna Amerika

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by United Marble Fabricators (@unitedmarble) on

Mramorne špilje nalaze se u srcu Patagonije, a posebne su po formacijama i pastelnim nijansama koje se uzdižu iznad ledeno plave jezerske vode. Do njih je moguće doći samo brodom i smatraju se jednim od najizoliranijih prirodnih čuda svijeta.

26. El Yunque National Forest, Portoriko

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @cristina_tranghese on

El Yunque je jedna od ekološki najraznolikijih tropskih prašuma u SAD-u, unatoč tome što je relativno mala - prostire se na nešto manje od 120 četvornih kilometara. Ova šuma dom je papagaja, zmija, žaba, guštera itd. i omiljena destinacija turista željnih nedirnute prirodne ljepote.

27. Caño Cristales, Kolumbija

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Caño Cristales (@elriomashermosodelmundo) on

Nazivaju je i rijekom 'koja kao da je pobjegla iz Raja' koja većinu godine izgleda kao svaka druga rijeka. No, između vlažne i sušne sezone ispod površine vode počinje cvjetati biljka 'Macarenia clavigera' koja joj daje crvenkastu boju, a ta se boja na nekim dijelovima miješa sa zelenkastim i žutim pijeskom pa se povremeno čini kao da je rijeka šarena, prenosi Insider.

Top 10 prekrasnih plaža svijeta sa najčišćom vodom i prirodom
Top 10 prekrasnih plaža svijeta sa najčišćom vodom i prirodom

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku