Lifestyle

Komentari 12

Top 10 prekrasnih plaža svijeta sa najčišćom vodom i prirodom

Planirate li sljedeći godišnji odmor, razmislite o odlasku na ova rajska mjesta koja ne samo da su odmor za tijelo, već i za dušu. Šteta je proživjeti život, a ne vidjeti barem jednu od njih

1. Porto Katsiki — Lefkada, Grčka

Za ovu plažu su nekada govorili da je dostupna samo kozama, otuda i naziv - prijevod bi značio 'kozja luka'. Ova predivna plaža nalazi se na otoku Lefkada u Jonskom moru, a do nje se može doći samo uskim prometnicama, koje su obično pretrpane prometom, a potom slijede male zavojite stube po litici.

Ipak, ovo putovanje je vrijedno truda jer se ova plaža smatra jednom od deset najboljih plaža na Mediteranu i jednom od najljepših na svijetu.

POGLEDAJTE VIDEO o najopasnijim plažama svijeta:

2. Fulhadhoo - Goidhoo, Maldivi

Fulhadhoo je otok smješten usred Indijskog oceana i idealan je za one koji istinski žele uživati u bistrom moru i promatrati kako otočani žive. Ovaj otok je smješten dva sata vožnje gliserom s kopna na Maldivima, nema nekih posebnih turističkih atrakcija i ima samo jedan hotel, ali to je zapravo sve što vam je potrebno jer ljepota plaže i mora tamo je zaista nezaboravna.

Okruženi ste palmama, koraljnim grebenima, šarenim ribama i drugim vrstama morskog života. Također, valja imati na umu da turisti tamo moraju poštovati određena starosjedilačka pravila pa su tako bikiniji dopušteni samo na plaži, a konzumacija alkohola strogo je zabranjena.

3. Plaža Ipil - El Nido, otok Palawan, Filipini

Plaža Ipil je jedna od najljepših plaža na svijetu, poznata je po tome što nema turista, a putnici koji se nađu tamo, često otkrivaju da su sami na plaži, s izuzetkom nekih mještana. Osim jedne od najčišćih plaža, posjetitelji mogu očekivati ​​kako će vidjeti majmune, mnoštvo koralja, palmi i prijateljski raspoloženih kornjača. U pozadini plaže je planina, a zalazak sunca je spektakularan. 

4. Dam Trau - provincija Ba Ria-Vung Tau, Vijetnam

Plaža Dam Trau je vrlo blizu zračne luke, pa se s nje mogu promatrati zrakoplovi u niskom letu. Inače, plaža je okružena dijelovima tropske džungle, šumom koja obiluje bambusom i borovima, a posjetitelji mogu imati osjećaj kao da borave u nekom svojem malom svijetu.

Do Dam Traua može se dolazi prilično neravnom i blatnjavom cestom sa koje se u konačnici otvara nevjerojatan pogled na more, tri mala restorana na plaži, viseće mreže, sitni bijeli pijesak i vrlo malo turista.

5. Devil’s Bay (Đavolji zaljev) - Virgin Gorda, Britanski Djevičanski otoci

Do Đavoljeg zaljeva može se doći brodom, laganom šetnjom po stazim ili 30-minutnim penjanjem i puzanjem oko granitnih gromada. Bez obzira na način na koji ćete stići, ova kristalno čista plaža u vama će pobuditi osjećaj kao da ste u Raju.

Velike oble kamene stijene čine uvalu jedinstvenom - tvore lukove, špilje, plimne bazene, tunele i labirint koji vodi prema dolje. Ovo područje vrlo je zanimljivo za ljude koji vole roniti. 

6. Elephant Beach (Plaža slonova) - otok Havelock, Indija

Ova plaža je možda najpoznatija po svojim vodenim sportovima i definitivno je odredište za ljubitelje avanture koji žele uživati i u kristalno čistom moru. Nude se ronjenje, trekking, vožnja u hidroavionu, ribolov, vožnja čamcem sa staklenim dnom, pa čak i šetnja morem (gdje su posjetitelji osigurani sa kacigom kroz koje mogu disati pod vodom dok istražuju morsko dno). 

7. Rabbit Beach (Zečja plaža) - Lampedusa, Sicilija, Italija

TripAdvisor je 2013. godine ovu plažu proglasio najboljom na svijetu, a nalazi se na otoku udaljenom oko 170 kilometara od kopna. Osim ljepote i statusa jednog od najimpresivnijih mjesta sa kristalno čistom vodom, krasi ga i bogata povijest uklesana u kamene stijene.

Nekada davno bilo je naseljeno Arapima, Grcima i Rimljanima, a ronjenje u tim vodama moglo bi posjetitelje dovesti do zanimljivih povijesnih ostataka. Povijest se ne nalazi samo na dnu oceana već i na kopnu, tu su prapovijesne kolibe te pješačenje zapanjujućim stazama. Ono što je, također, zanimljivo je detalj da tamo zapravo nema puno zečeva, iako stoje u nazivu. 

8. Shipwreck Beach (Plaža brodske olupine) - Zakintos, Grčka

Prvobitno poznata kao Agios Georgios, ova plaža je najpopularnija plaža u Grčkoj, ne samo zbog jedinstvene ljepote i predivnog čistog mora, već i brodske olupine koja se na njoj zalazi i budi maštu turista o skrivenom gusarskom blagu. Jedini način za dolazak do Zakintosa je morem, ali pogled s planinarskih staza i turističke platforme montirane na vrhu litica doista djeluje očaravajuće.

9. Pelican Beach (Plaža pelikana) - Little Exuma, Bahami

Ovo je najduža plaža s vrlo čistim morem na Little Exumu. Voda je tamo izuzetno prozirna i bez problema se vide koralji, stijene i sav morski život. Do nje se dolazi niz dugi, zemljani put, a upravo zbog toga tamo je malo turista što je čini pravom oazom mira i ljepote.  

10. Zaljev Hanauma - Honolulu, Havaji

Ova plaža je stvorena vulkanskom erupcijom prije desetaka tisuća godina, a nalazi se na otoku Oahu i područje je dobro očuvanog morskog života. Prije nego uđu u zaljev, svi posjetitelji moraju pogledati devetominutni video o očuvanju morskog života.

Danas samo 3000 posjetitelja dolazi u Honolulu na dan dok ih je nekada bilo po 10.000 i više, prije nego što je uvedeno pravilo kontrole broja posjetitelja. Oni koji se tamo zateknu imaju priliku provoditi vrijeme s egzotičnim morskim životinjama, uživati u spokojnim valovima, blistavo bijelom pijesku i vrlo čistoj vodi, prenosi Reader's Digest.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci