Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

30 recepata za sigurno i brzo začeće: Losos, dagnje, limun...

30 recepata za sigurno i brzo začeće: Losos, dagnje, limun...

SLASNE IDEJE Šipak, piletina, špinat, kupine, kivi, brokula i orasi za njegovo, a cikla, šljive, losos, grah i bobičasto voće poput borovnica za njezino reproduktivno zdravlje i začeće

VIDEO

Za zdrave spermije muškarci bi trebali jesti što više limuna i naranči, ali i lubenice koja spermije čini bržim i jačim. Žene koje žude za potomstvom bi pak trebale izbjegavati limun, no slobodno neka uživaju u narančama i dinjama. Naime, ženama za zdrave i snažne jajnike treba tvar mioinozitol koje najviše ima u dinjama i citrusima, no limun je najsiromašniji tom tvari. 

Budući roditelji ne trebaju se ograničavati kada je na jelovniku piletina ili riba jer ta vrsta hrane bogata je triptofanom koji opušta mišiće, uklanja stres i podiže libido te u konačnici i hormon sreće. Triptofanom bogate namirnice su i janjetina, puretina, bakalar, iverak, losos, sardine i tuna, ali i šparoge, lisnato zeleno povrće, krumpir te jogurt.

Namirnice za nju i njega

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dopamin, kemijska supstancija koju proizvodi organizam, pomaže da se osjećamo pozitivno i motivirano, a dok smo seksualno uzbuđeni prisutan je u visokim razinama. Tijelo ga proizvodi iz aminokiseline tirozin, koje ima u piletini, crvenome mesu, puretini, bakalaru, školjkama i tuni te jajima i mliječnim proizvodima, zobi, avokadu i banani pa je ta hrana dobar odabir za oba spola ako žele dobiti dijete.

Folikularna tekućina, međutim, može sadržavati brojne slobodne radikale koji mogu naštetiti kvaliteti jajne stanice. Ovdje veliku ulogu ima hrana bogata antioksidansima poput borovnica i drugog bobičastog voća. Kod začeća važnu ulogu ima i zdravlje spermatozoida. Muškarci bi zato trebali jesti kivi, kupine, crvenu papriku te brokulu. Lubenica, grejp i rajčica sadrže antioksidans likopen koji pomaže da spermatozoidi ostanu zdravi i pokretni.

Što treba izbjegavati

Dok zdrava prehrana pospješuje plodnost, ono što bi trebalo izbjegavati su pržena hrana, obrađeno meso (kobasice, hrenovke, šunka, špek, konzervirano meso, mesni umaci), kofein, alkohol i gazirana pića.

Hrana za plodnost

Špinat - Zeleno lisnato povrće poput špinata sadrži folate, vitamine koji pomažu proizvesti jaku i zdravu spermu te pospješuju ovulaciju. 

Tamna čokolada - Sadrži arginin, aminokiselinu koja poboljšava broj i kvalitetu spermija.

Orasi - Omega-3 masne kiseline i vitamini E i B koje sadrže dobro djeluju na kvalitetu i pokretljivost spermija. 

Naranče - Sadrže vitamin C, koji jača imunitet, čime čine spermije otpornijima.

Brazilski oraščići - Mineral selen koji se nalazi u ovim oraščićima povećava broj spermija, ali i poboljšava njihovu pokretljivost. 

Thinkstock

Tuna -  Osim što povoljno utječu na mušku plodnost, omega-3 masne kiseline gode zdravlju srca i krvnih žila.

Bučine koštice - Bogate su cinkom, koji povećava razinu testosterona koji čini spermije pokretljivijima i brojnijima. 

Šipak - Antioksidansi u ovom voću mogu poboljšati kvalitetu sperme, ali i razinu testosterona, piše Klokanica.

Blitva - Za plodnost žena važne su namirnice bogate folatima iz zelenolisnatog povrća (blitve, raštike), stoji u studiji kalifornijskog sveučilišta.

Srdele - Omega-3 masne kiseline iz riba, poput lososa, tune i srdela, pomažu poboljšati kvalitetu, ali i kvantitetu sperme. 

Jaja - Sadrže vitamin D i B6, koji su zaslužni za povećanje lučenja hormona progesterona koji igra važnu ulogu u začeću.

Cikla - Zbog velike količine antioksidansa, čija je svrha borba protiv slobodnih radikala, cikla (kao i tamna čokolada) snažno utječe na poboljšanje plodnosti. Bogata je nitratima, zaduženima za bolju cirkulaciju. 

Avokado - Bogat je vitaminima, mineralima, proteinima, ugljikohidratima i vlaknima. Odličan je izvor vitamina E, za koji su studije pokazale da dobro djeluje na sluznicu maternice.

Šljive - Harvardsko istraživanje pokazalo je da manjak željeza ima utjecaja na neplodnost. U prehranu uvrstite hranu bogatu željezom, poput suhih i svježih šljiva, brokule i kelja, te graha, također bogatog željezom. 

Losos - Dokazano je da omega-3 masne kiseline iz masne ribe poput lososa stimuliraju proizvodnju reproduktivnih hormona, kaže nova američka studija.

Mlijeko - Za građu fertilnih stanica potrebni su biološki vrijedni proteini, a to su laktalbumini iz mlijeka. Važan je i kalcij. Za proces ovulacije potrebno je konzumirati punomasno mlijeko.

Borovnice - Harvardska studija pokazala je da fitonutrijenti i prirodne kemikalije u borovnicama i drugom bobičastom voću imaju blagotvoran učinak na hormonalnu ravnotežu kad je u pitanju zdrava ovulacija.

Šparoge - Njihova vrijednost leži i u činjenici da je bogata folatima, koji su dokazano vrlo važni kako za mušku, tako i za žensku plodnost.

Grah - Istraživanje s Harvarda pokazalo je da je za normalan razvitak spolnih stanica i reprodukcijski ciklus nužan unos bjelančevina, i to ne životinjskog, nego biljnog podrijetla, poput onih iz graha ili orašastih plodova. 

 

Recepti za plodnost

Piletina punjena špinatom

Sastojci: 4 komada pilećih prsa, žlica češnjaka u prahu, 2 žlice maslinova ulja, 300 g špinata, šalica feta sira, 2 šalice krušnih mrvica, 1/3 šalice otopljenog maslaca

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180°C. Pileća prsa istucite do nekoliko milimetara debljine. Kratko propirjajte češnjak na maslinovu ulju i nekoliko minuta dodajte špinat. Maknite s vatre i dodajte fetu te dobro pomiješajte. Na svaki komad mesa stavite nadjev od špinata, zarolajte piletinu oko nadjeva i učvrstite čačkalicom. Uvaljajte rolice u krušne mrvice, složite u vatrostalnu posudu i prelijte maslacem. Pecite 30 minuta.

Dagnje na buzaru

Sastojci: 1 kg dagnji, 1 dl maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, žlica krušnih mrvica, 2 dl bijelog vina, sol, papar, vezica peršina

Priprema: Dagnje isplahnite mlazom hladne vode i ocijedite. U loncu zagrijte maslinovo ulje te dodajte sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice. Kratko popržite. Na začine dodajte dagnje, promiješajte, zalijte bijelim vinom, posolite, popaprite i kuhajte 15-ak minuta. 

Tortilje s jajima i avokadom

Sastojci:  4 kukuruzne tortilje (manje), 3 jaja, avokado, Sol, papar Nekoliko šnita pršuta narezanog na trakice, 5 - 6 cherry rajčica, Sjeckani peršin, malo sira cheddara

Priprema: Tortilje popržite na tavi da dobiju boju. Pripremite kajganu na uobičajeni način uz dodatak malo ribanog cheddara. Avokado narežite na kockice, posolite i stavite dio na tortilje, pokrijte kajganom, poslažite malo pršuta i rajčica na svaku tortilju te na gornji dio stavite ostatak avokada. Posipajte sjeckanim peršinom. Poslužite odmah nakon pripreme. 

Čoko-kocke s orasima

Sastojci: 300 g mliječne čokolade, 300 g čokolade za kuhanje, 400 ml mlijeka, 30 g maslaca, 1/2 šalice oraha

Priprema: Obložite lim za pečenje papirom za pečenje i malo ga namastite. Pomiješajte sve sastojke osim oraha i ugrijte na laganoj vatri. Miješajte dok se čokolada ne otopi, a smjesa ne postane glatka i sjajna. Dodajte popržene orahe. Ulijte smjesu u lim za pečenje i ostavite u zamrzivaču da se stisne.

Grilani losos s grčkim umakom

Sastojci: 4 odreska lososa, origano, 2 limuna, maslinovo ulje, sol, papar; limunov sok, maslinovo ulje, sol, papar, grčki jogurt, 2 češnja češnjaka, kopar, majoneza

Priprema: Posolite i popaprite ribu te je poprskajte s maslinovim uljem i limunom. Pomiješajte sve sastojke za pripremu umaka pa začinite sa soli i paprom prema ukusu te ostavite umak da odstoji dok se peče riba. Roštilj zagrijte na srednje do jako i pecite ribu oko 5 minuta sa svake strane. Poslužite s umakom.

Smoothie od borovnica

Sastojci: 200 g borovnica, 300 g grčkog jogurta, 1 žlica meda

Priprema: Pomiješajte sve sastojke u blenderu uz dodatak leda po želji. Izmiksajte i pijte svježe.

Canelloni sa špinatom

Sastojci: 1 žlica ulja, 1 crveni luk, 1 češanj češnjaka, 500 g špinata, sol, papar, muškatni oraščić, 3 žlice maslaca, 2 šalice mlijeka, 1/2 šalice vrhnja za kuhanje, 1 šalica parmezana, cannelloni 

Priprema: Zagrijte ulje u dubokoj posudi. Pirjajte nasjeckani luk i češnjak. Dodajte neodmrznuti špinat i malo vode. Pokriveno kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Začinite solju, paprom i ribanim muškatnim oraščićem. Ocijedite i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu. Rastopite maslac, dodajte brašno i neprestano miješajte dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Dodajte mlijeko i vrhnje, miješajući metlicom za snijeg. Zavrijte i pustite da kuha 2 minute. Posolite i popaprite. Trećinu umaka pomiješajte s polovinom parmezana. Polovinu umaka s parmezanom polijte po špinatu, a drugom polovinom napunite cannellone. Napunjene cannellone složite na špinat, prelijte s preostale dvije trećine umaka i pospite preostalom polovinom ribanog parmezana. Po vrhu stavite listiće maslaca i pecite na 210°C 20-30 minuta.

Mousse od tamne čokolade

Sastojci: 250 g tamne čokolade, 4 žlice maslaca, 2 žlice kuhane kave, 6 jaja, 2 žlice šećera, 2 šalice slatkog vrhnja

Priprema: Na pari otopite čokoladu, maslac i kavu. Miješajte dok se ne otopi pa maknite s vatre i pustite da se ohladi. Kada je ohlađeno, ubacite žumanjke i dobro pomiješajte. U drugoj posudi istucite bjelanjke. Dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete sjajan snijeg. U drugoj posudi izmiksajte slatko vrhnje tek toliko da poprimi formu. Polako umiješajte polovicu tučenog slatkog vrhnja u kremu s čokoladom i žumanjcima. Isto učinite s bjelanjcima, a zatim i s ostatkom tučenog vrhnja i bjelanjaka. Umiješajte ih silikonskom kuhačom. Mousse stavite u hladnjak pa pustite da se stisne. Poslužite hladno.

Aromatična tuna

Sastojci:  2 šake peršina, žlica origana, celer, žlica mažurana, žlica estragona, žličica maslinova ulja, žličica limunova soka; 6 žlica maslinovog ulja, 2 žlice limunova soka, 2 žlice kapara, 4 žličice limunove korice, 2 žličice ružmarina, 1 žličica krupne morske soli, crvena paprika, šećer, 1 glavica luka, 4 odreska tune 

Priprema: U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, kapare, limunovu koricu, ružmarin, krupnu morsku sol, šećer i crvenu papriku. Dodajte nasjeckani luk. Mješavinu premjestite u plastičnu vrećicu s hermetičkim zatvaračem pa dodajte odreske tune. Istisnite zrak i zatvorite te lagano protresite da se marinada ravnomjerno rasporedi. Tunu marinirajte sat vremena na sobnoj temperaturi uz povremeno okretanje. Pomiješajte listove peršina s ostalim začinskim biljem u većoj zdjeli, posipajte sa soli i paprom, poklopite i ostavite dok se riba ne ispeče. Rešetke roštilja premažite maslinovim uljem. Izvadite tunu iz vrećice, a marinadu sačuvajte. Pecite 2-3 minute sa svake strane. Marinadu u manjoj posudi zagrijte do vrenja. Salatu od začinskog bilja poprskajte žličicom maslinovog ulja i limunovim sokom pa promiješajte. Na tanjur servirajte odrezak tune, prelijte toplom marinadom i dodajte začinsko bilje. 

VIDI OVO: Kim se slikala na krevetu i postala viralni vic.

VIDI OVO: Koliko se šećera zapravo nalazi u cugi?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju