Lifestyle

Komentari 1

4 znaka da preagresivno perete zube i 4 rješenja za probleme

4 znaka da preagresivno perete zube i 4 rješenja za probleme

Kad se ošteti caklina zubi mogu postati osjetljivi. To je jednostavno zato što su korijeni zuba nezaštićeni, kao i živci. Ako vam je bolno piti hladna ili vruća pića ili gristi tvrdu hranu, tad je vrijeme da posjetite stomatologa

Problemi nastali agresivnim pranjem zubi

1. Vaše se desni počinju povlačiti.

Svaki zub je zaštićen caklinom, koja se može ozbiljno oštetiti pretjeranim četkanjem. Oštećenje cakline može dovesti do povlačenja desni, izlažući korijene zuba velikoj opasnosti. 

Ako vaši zubi dosegnu tu točku, možda ćete trebati dodati ispune, korijenske kanale ili čak izvaditi zube koji više nisu zdravi. Prema stomatolozima, oko 10 do 20 posto stanovništva širom svijeta oštetilo je desni pretjeranim četkanjem zubi.

POGLEDAJTE VIDEO: Mlada žena pokazala kako izgleda bez zubiju

2. Vaši su zubi preosjetljivi.

Healthy woman teeth and dentist mouth mirror

Kad se ošteti caklina zubi mogu postati osjetljivi. To je jednostavno zato što su korijeni zuba nezaštićeni, kao i živci.

Ako vam je bolno piti hladna ili vruća pića ili gristi tvrdu hranu, tad je vrijeme da posjetite stomatologa. Također trebate četkati zube na mirniji način s laganim pritiskom.

3. Istrošena četkica.

Abrazija četkica za zube najčešći je uzrok abrazije zuba, što znači da mnogi ljudi peru zube na pogrešan način. To je zato što četkaju prejako ili koriste četkice za zube s tvrdim vlaknima, a to oštećuje zube.

Dakle, ako vaša četkica za zube izgleda kao da je treba mijenjati svakih nekoliko tjedana, tada je preagresivno koristite. Da, trebate ju zamijeniti svaka 3-4 mjeseca, ali svejedno bi trebala izgledati neoštećeno.

4. Dio zuba kod desni nije sjajan ni svijetle boje. 

Razlog što je dio zuba uz desni nešto tamniji od ostatka je taj što nisu zaštićeni caklinom. Zato kada se desni počnu povlačiti, zubi koji se vide su žuće ili tamnije boje.

Bez cakline koja ih štiti, izloženi su svim vrstama klica i bakterija. Dakle, problem ide još dublje, ugrožavajući cjelokupno zdravlje usne šupljine.

Rješenja

1. Koristite četkicu za zube s mekanim dlačicama.

Prvi korak u zaštiti zubi je nabavljanje četkice za zube s mekanim vlaknima, a druga promjena načina četkanja zubi. 

Trebali biste držati četkicu za zube pod kutem od 45 stupnjeva i nježno četkati naprijed-natrag. Probajte prati zube svojom nedominantnom rukom kako bi se pritisak na zube smanjio.

2. Koristite električnu četkicu za zube.

Jedna izvrsna značajka nekih četkica za zube je ta da vas obavještava kada je pritisak na zube prevelik. Svjetlo na njoj će se promijeniti iz zelene u crvenu i počet će stvarati drugačiji zvuk, sličan upozorenju. Stoga morate paziti da dok četkate svjetlo ostane zeleno, dajući vam do znanja da primjenjujete ispravnu količinu pritiska. Međutim, nemaju sve električne četkice za zube ovaj senzor.

3. Držite četkicu za zube sa samo 3 prsta.

Držanje četkice za zube poput olovke pomoći će vam da pravilno pritisnete zube. To je zato što lako možete kontrolirati silu koju stavljate na ruku. Naprotiv, kad četkicu držite šakom, lako možete izgubiti pojam o sili koju koristite i početi agresivno prati zube, piše Brightside

Nije pritisak taj koji će očistiti vaše zube - već dlačice koje moraju biti u mogućnosti ući između svih zuba, uklanjajući naslage i druge bakterije.

4. Provjerite je li pasta za zube nisko abrazivna.

Ljudima je potrebna pasta za zube koja je dovoljno abrazivna kako bi obavljala svoj posao i čistila zube kako treba. Međutim, visoka abrazivna pasta za zube čini i više od toga i uklanja caklinu sa zuba. Umjesto čitanja naljepnica i pretraživanja kako biste vidjeli koliko su sastojci abrazivni, postoji jednostavan trik koji možete isprobati.

Jednostavno uzmite komad folije i na njega utrljajte malu količinu paste za zube. Zatim ga isperite s puno vode i provjerite jesu li na foliji ostale ogrebotine. Broj ogrebotina ukazat će na to koliko je zubna pasta abrazivna.