Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

5 čestih mitova o porodiljnom: 'Vjerovala sam da je porodiljni dopust kao godišnji odmor...'

5 čestih mitova o porodiljnom: 'Vjerovala sam da je porodiljni dopust kao godišnji odmor...'

Porodiljni dopust je koncept koji će u mnogim trudnicama izazvati osjećaj sreće i ispunjenja jer vjeruju da će im pomoći pripremiti se za dolazak bebe, ali i pružiti priliku za odmor od svakodnevice

VIDEO

No kada taj dan konačno stigne, mnoge će se uvjeriti da su njihova očekivanja bila posve pogrešna i neutemeljena, a stvarnost daleko drugačije od one kakvu su zamišljale.

POGLEDAJTE VIDEO: Zašto trudnice žude za određenim namirnicama

Pokretanje videa...

01:05

Tako je i Diana Spalding, pišući za Mother, objasnila kako se morala suočiti sa vlastitim pogrešnim očekivanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Vjerovala sam da je porodiljni dopust odmor

- Radovala sam se porodiljnom jednako kao što se radujem godišnjem odmoru. Naravno, tu će biti beba o kojoj se treba brinuti, no zar neko vrijeme izvan posla nije sjajno? Ne - piše Diana pojašnjavajući kako je otkrila da porodiljni dopust nije pauza od posla i rada nego promjena radne sredine uz veći obim i intenzitet posla.

- Nema slobodnih dana, moj mali šef me zove bez prekida, čak i kad pokušavam spavati, i sve to dok sam pokušavala zacijeliti nakon poroda - ističe Diana.

Mama objavila selfie u suzama: 'Prvi dan na poslu, tri mjeseca porodiljnog nikome nisu dosta'
Mama objavila selfie u suzama: 'Prvi dan na poslu, tri mjeseca porodiljnog nikome nisu dosta'

2. Vjerovala sam da mi neće nedostajati posao

Zato što je mislila da će porodiljni dopust nalikovati odmoru, Diana je bila uvjerena da joj posao neće nedostajati. No pokazalo se da je bila u krivu te su joj suradnici i razgovori sa njima počeli nedostajati vrlo brzo.

- Najviše mi je nedostajalo zadovoljstvo odlaska na posao, ispunjenje konkretnih zadataka i ciljeva te onaj osjećaj kad izađete iz ureda sa spoznajom da ste za taj dan završili. Najteža prilagodba na majčinstvo za mene je bila spoznaja koliko je pojam uspjeha neopipljiv. Naravno, brinula sam o malom ljudskom biću, no kad ste u tome, teško je ustanoviti jeste li nešto ostvarili na kraju dana - nastavlja iskreno Diana.

3. Mislila sam da je porodiljni vezan samo uz skrb o bebi

Diana nadalje piše kako je jedva čekala upoznati svoju bebu i svakodnevno je sanjarila o tome kako će se hraniti, njegovati i maziti.

- No pritom sam zaboravila planirati vrijeme za skrb i brigu o sebi. Da, porodiljni je vrijeme za povezivanje sa bebom i vi im morati osigurati sve potrebno, no kad se moje tijelo oporavljalo od poroda, to je bilo fizički najintenzivnije razdoblje u mojem životu. Voljela bih da sam si dala više vremena, da sam među prioritete stavila svoje izlječenje svjesna kroz što sam prošla, radije nego da sam se pretrgla od posla. Voljela bih da sam planirala više vremena za sebe - iskrena je ona.

Žena s malom djecom može graditi karijeru bez straha
Žena s malom djecom može graditi karijeru bez straha

4. Vjerovala sam da ću imati isto tijelo

- Mislila sam da će moje tijelo biti opet moje čim rodim. No iskreno, osjećala sam se lošije u svojem tijelu u periodu babinja nego tijekom trudnoće. Tijelo se oporavljalo od trudnoće i poroda, moje dojke su imale vlastiti um i ovisile su samo o hormonima. Čini mi se, da sam više vremena posvetila svojim potrebama, vjerojatno bih se osjećala bolje i ugodnije - kaže Diana.

Ilustracije majčinstva

5. Vjerovala sam da imam plan za svoju karijeru

Prije poroda Diana kaže da je imala vrlo jasnu sliku o tome kako će joj izgledati budućnost, a osobito karijera.

- No zatim je stigla ona. I ta mala mi je poremetila cijeli svijet. Prošlo je devet godina i sada radim posve drugi posao, živim u drugoj državi i imam još djece. Sve se promijenilo kad sam postala majka, i to na način kako prije nisam mogla ni zamisliti. Zahvalna sam na svemu što je majčinstvo donijelo u moj život i kako ga je promijenilo - zaključila je Diana.

'Porodiljni' dopust za ljubimce, nova ideja da se privuku radnici
'Porodiljni' dopust za ljubimce, nova ideja da se privuku radnici
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...
ŠTO DONOSI VIKEND

Dnevni horoskop za subotu 20. travnja: Bik radi čistku među prijateljima, Vaga šarmira...

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 20. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati
STRUČNI SAVJETI

'Profesionalna' ljubavnica: Ako mu ovo radite, neće vas varati

U spavaću sobu unesite više uzbuđenja, bilo da to uključuje zajedničko gledanje porno videa ili da odjenete neko seksi donje rublje koje inače ne nosite. Razmislite i o seksu na javnom mjestu, kaže Amy Kupps