Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
30 komentara

5 faza braka: Svaka ima zamke ali svaka se može 'preskočiti'

Brak može biti 'mrak' cijeli život, ali za to je potrebno puno razumijevanja i kvalitetne komunikacije. Susretat ćete se brojnim izazovima, ali dok god djelujete kao tim sve se može riješiti

Fotolia
Foto: Fotolia
30 komentara

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršeni parovi: Oni imaju isti smisao za humor, hobi i sitnice

PRVA FAZA - MEDENI MJESEC

Prve dvije godine braka ispunjene su strašću i privlačnošću, pa se nazivaju fazom medenog mjeseca. No u toj fazi mudro je usredotočiti se i na osjećaj povezanosti izvan spavaće sobe, tvrdi bračna terapeutkinja Rita DeMaria. Treba odrediti i zajedničke ciljeve, odnosno odlučiti želite li se sljedećih nekoliko godina posvetiti karijeri, obrazovanju ili proširenju obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: Ljubavna priča BeckhamovihDRUGA FAZA - REALIZACIJA

U tzv. fazi realizacije, koja se pojavljuje nakon dvije godine, ljudi bolje upoznaju partnerove snage, slabosti i navike. Tada se mogu pojaviti borbe za moć, osobito ako partneri imaju različite ciljeve. Najvažnije je svladati vještine timskog rada i kompromisa, možda uz pomoć bračnog savjetnika.

Foto: Dreamstime

TREĆA FAZA - DOBRA KOMUNIKACIJA

Godine koje bračni parovi provode zasnivajući obitelj, kupujući stan ili usavršavajući karijere prilično su stresne. Neki brza rješenja traže u rastavi ili nevjeri. Želite li da brak potraje, u toj fazi najvažnije je razviti otvorenu, iskrenu i nježnu komunikaciju, tvrdi bračna savjetnica Beverly Hyman.

Love and marriage. Fine art rustic wedding ceremony outside. Groom putting golden ring on the bride's finger. Bouquet of red and white roses in hands IZAĐU NA VIDJELO 10 pogrešnih razloga za ulazak u brak - osuđuju ga na propast

young family parenting naughty son | Autor: "LOSEVICH.COM            " Foto: "LOSEVICH.COM "

ČETVRTA FAZA - PRAZNO GNIJEZDO

Faza praznoga gnijezda, u koju parovi ulaze nakon odlaska djece, obilježena je ponovnim upoznavanjem. No mnogim parovima teško je ostati zajedno dok im ništa više ne odvlači pozornost. Tada je važno potražiti hobije - one kojima se možete baviti sami i one koje možete dijeliti s partnerom.

TUŽNA PRIČA IZ AMERIKE Bili u braku 51 godinu pa umrli od korone u 6 minuta razmaka

PETA FAZA - EKSPLOZIJA

Faza eksplozije smatra se petom fazom, no može se pojaviti u bilo kojem razdoblju braka - najčešće kad stresni događaji poput neplodnosti, smrti u obitelji, teške bolesti ili gubitka posla poremete vaš zajednički život. U toj fazi najvažnije je potražiti podršku drugih - prijatelja, članova obitelji ili psihologa. Pokušavate li se sami nositi s problemima, brak može patiti.

Senior marriage having morning breakfast together | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Rita DeMaria ističe da je u stresnim razdobljima važno brinuti se za fizičko i emocionalno zdravlje. Kad je o rastavi riječ, savjetuje veliki oprez. Važno je da oboje razmislite što želite od braka. Zapitajte se jeste li u braku bili više sretni nego nesretni te odražava li se to nezadovljstvo na vaše zdravlje. Također, razmislite je li vam preostalo dovoljno energije za spašavanje braka.

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Savršeni parovi: Oni imaju isti smisao za humor, hobi i sitnice

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message