Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

5 trikova kako čistiti sobno bilje

5 trikova kako čistiti sobno bilje

Čišćenje i pospremanje kuće nekima se čini kao težak zadatak jer imaju puno obveza, pa nerijetko zaborave da i sobno bilje također treba očistiti od prašine i nagomilane prljavštine

VIDEO

Naime, i biljkama treba čistoća kako bi normalno rasle i razvijale se, a ukoliko su prekrivene slojem prašine to će im teže polaziti za rukom. Uz malo truda, ipak možete popraviti situaciju, piše Healthiguide.

POGLEDAJTE VIDEO: Supružnici Matagić iz Čepina vrt pretvorili u bajku

Pokretanje videa...

vrtna bajka 01:19

1. Prašina blokira svjetlost

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ako su vam biljke prašnjave, sunčeva svjetlost koja im treba za fotosintezu neće dopirati do njih, a to je način kako se hrane. Ako imate kućne ljubimce, na lišće biljaka može dospjeti i njihova dlaka, a ondje će se udomaćiti i pauci koji će isplesti mrežu. Sve to ne pomaže biljkama da dobro izgledaju. Redovitim čišćenjem brinete o njihovom zdravlju i smanjujete mogućnost stvaranja nametnika i bolesti.

Najbolje biljke za dom: Gdje ih smjestiti i kako o njima brinuti
Najbolje biljke za dom: Gdje ih smjestiti i kako o njima brinuti

2. Čišćenje lišća

Biljke sa sjajnim listovima, bez obzira jesu li kratki ili dugački, nježno prebrišite suhom krpom. Dodatno, biljku možete odnijeti pod tuš i isprati lišće, ostaviti je da se osuši ili obrisati višak vode ako imate tvrdu vodu koja bi mogla ostaviti mrlje. Veće listove možete očistiti mješavinom malog udjela sapuna u velikoj količini vode.

Ako listovi nisu glatki nego mesnati i dlakavi, nježno ih iščetkajte kistom. Za to može poslužiti i mekani kist za nanošenje pudera.

3. Čišćenje kaktusa

Za uklanjanje dlaka ili paukove mreže preporučuje se koristiti pincetu, perušku ili komprimirani zrak slično kao kod čišćenja računalne tipkovnice. Kaktuse valja na taj način čistiti jedanput na mjesec.

Željko Hladika/24sata

4. Uklanjanje lišća

Ocvale cvjetove i uvelo lišće kao i ono sa smeđim mrljama valja redovito uklanjati. Odrežite ih škarama kako biste omogućili biljci da energiju usmjeri na zdrav rast i dobar izgled.

5. Koliko često čistiti?

To ovisi o tome koliko se prašine i prljavštine gomila u vašem domu. Sami morate odrediti je li dovoljno mjesečno ili tjedno čišćenje. Mnogi ističu kako pomaže korištenje kupovnih sredstava, ali stručnjaci kažu da je obična voda u kombinaciji sa vrlo blagim sapunom ipak najbolje rješenje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru