Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

5 trikova sa sodom bikarbonom uz koje će vaš vrt opet zablistati

5 trikova sa sodom bikarbonom uz koje će vaš vrt opet zablistati

Soda bikarbona je jedan od snažnih, ali često zanemarenih saveznika u svakom kućanstvu. Može se koristiti za niz stvari u vašem domu, a mnogi ne znaju da je vrlo korisna i u vrtu te može zaštiti zdravlje vaših biljaka

VIDEO

1. Bori se s gljivicama

U kombinaciji sa sapunom i vodom, soda bikarbona može spriječiti gljivične infekcije kod određenih vrsta biljaka, grmlja i voćaka. Jednostavno prskanje biljke otopinom može zaustaviti širenje. No morate imati na umu da, budući da govorimo o prirodnom proizvodu, trebat će duže da primijetite rezultate nego ako koristite kemikalije. Uz to, pažljivo promatrajte reakciju svake biljke jer ih pretjerano prskanje može oštetiti.

POGLEDAJTE VIDEO (pepeo pomaže u vrtu):

Pokretanje videa...

01:05

2. Smanjuje prisutnost lisnih uši

Lisne uši definitivno ne želimo u svom vrtu. Vole jesti nježne stabljike biljaka, a pritom izlučuju slatku ljepljivu tvar koja privlači mrave i uzrokuje pojavu crnih gljivica. Lisne uši možete eliminirati ako svoje biljke poprskate otopinom sode bikarbone i sapuna.

3 recepta za hladne juhe: S njima nikad nećete pogriješiti
3 recepta za hladne juhe: S njima nikad nećete pogriješiti

3. Tjera mrave

Kao što smo već spomenuli, soda bikarbona u kombinaciji sa sapunom tjera lisne uši. Ako ovom lijeku dodamo i druga jača mineralna gnojiva, poput smjese Viçosa (mješavina vode, bakrenog sulfata, cinkovog sulfata, magnezijevog sulfata, borne kiseline i hidratiziranog vapna) ili Bordeaux smjese (voda, bakreni sulfat, i hidratizirano vapno), također možemo smanjiti prisutnost mrava. To je zato što im više neće biti privlačno upasti u naš vrt ili voćnjak, jer neće moći pronaći melasu koju proizvode lisne uši.

4. Može pomoći u određivanju kvalitete tla

Young smiling agriculture woman worker

Stručnjaci znaju da je zdravo tlo ono koje nije ni previše kiselo ni previše alkalno, jer što je neutralniji pH tla, biljke će rasti jače i bez nametnika.

Da biste saznali kakvo tlo ima vaš vrt, jednostavno slijedite ove korake:

1. Nabavite crveni kupus, nasjeckajte ga i ulijte u kipuću destiliranu vodu.
2. Pustite da se namače 10 minuta, a zatim procijedite. Dobivena ljubičasta voda pH je neutralna.
3. Stavite malo vode od kupusa u dvije odvojene šalice: u jednu šalicu dodajte ocat (voda će zbog kiselosti postati tamno ružičasta), a u drugu sodu bikarbonu (postat će plava ili zelena zbog lužnatosti). To su "kontrolne" boje.
4. U odvojene posude stavite malo vode od kupusa i jednu ili 2 žlice zemlje koju želite testirati. Pričekajte 30 minuta. Ako voda postane ružičasta, tlo je kiselo. Ako postane plava ili zelena, alkalna je. Ako ostane ljubičasta, imate savršeno tlo.

Hrvatica hit-dudice od silikona dizajnirala u obliku bradavice
Hrvatica hit-dudice od silikona dizajnirala u obliku bradavice

5. Pomaže da dobijete bolji kompost

Kantu u kojoj radite kompost napunite organskim otpadom iz vaše kuhinje: kartonom, drobljenim kamenjem, kostima, isjeckanim ostacima voća i povrća... Pobrinite se da kompost bude dobro prozračen. Zatim iskoristite trik koji smo već objasnili u prethodnoj točki o tome kako odrediti stanje nastalog tla i kada ste zadovoljni pH vrijednošću 'krenite u akciju', piše Brightside.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje