Lifestyle

Komentari 1

Uz ove trikove lako se riješiti masnoće s roštilja

6 načina kako očistiti rešetku roštilja: Ne brinite, ide lagano!

Kad se obitelj okupi oko roštilja, poželimo da takav dan nikad ne završi. Možda i zato što nitko ne želi čistiti rešetku roštilja, no ne brinite: Uz polovicu luka i alkoholni ocat masnoća se skida kao od šale

Dobar roštilj u obiteljskoj atmosferi popravit će vam dan, sve dok ne dođe vrijeme čišćenja rešetke roštilja. No, ne treba se bojati toga da ćete završiti ribajući nekom oštrom žicom, dok ne ogulite prste. Postoji puno jednostavnijih načina da roštilj zablista i bude spreman za novo korištenje.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako kupiti dobro meso za roštilj

Svakako vodite računa da se prije čišćenja dobro ohladi i isključite napajanje energijom, ako je riječ o plinskom ili strujnom roštilju. No ako se savjetuje zagrijavanje prije čišćenja, pazite da se ne opečete. Odvojite površine koje se mogu odvojiti i izaberite jednu od ovih metoda: 

1.  Alkoholni ocat rastvara masnoću

Potrebni su vam bočica sa raspršivačem, dvije šalice alkoholnog octa, dvije šalice mlake vode te pamučna krpa. Napravite otopinu miješanjem alkohola i vode u bočici, pa dobro nasprejajte roštilj, kako bi rastvorio masne naslage. Ostavite desetak minuta, pa namočite krpicu istom otopinom i prebrišite sve masne i prljave površine. Kad skinete masnoću, gotovi ste, odnosno nije potrebno ispirati. 

2. Spas u deterdžentu za suđe 

Zagrijte malo roštilj, toliko da bude topao, ali ne i prevruć, pa ga isključite. Kapnite nekoliko kapi deterdženta koji ste pomiješali s malo vode, pa četkom blago istrljajte površinu roštilja. Pripazite jer se može stvoriti para koja bi vas mogla opeći, pa kad namočite roštilj otopinom vode i deterdženta pričekajte da izađe sva para. Za tvrdokornije mrlje masti četku možete umočiti u čisti deterdžent. Kad istrljate roštilj, ostavite ga da se malo ohladi, pa isperite nekoliko puta krpom koju ste uronili u čistu toplu vodu.

3. Parni čistač za blistavi roštilj

Ako imate parni čistač, vjerojatno ste se već i čisteći pećnicu uvjerili da je idealan alat za ovakve stvari. Kad se roštilj dobro ohladi, izaberite nastavak koji mlaz pare usmjerava direktno i pod visokim tlakom, pa prijeđite parnim čistačem preko roštilja. Na kraju ga je dovoljno prebrisati čistom krpom i sigurno će zablistati. 

4. Ostružite masnoću špatulom 

Ne zaboravite da osim rešetki ili ploče za pečenje na nekim roštiljima treba očistiti i unutarnju ladicu u koju kapa masnoća. Najbolje je malo zagrijati roštilj i ostrugati masnoću špatulom, pa završiti posao spužvicom koju ste namočili u otopinu vode i tekućeg deterdženta i na kraju sve oprati. Ako možete izvući ladicu, namočite vlažnu krpicu u sodu bikarbonu, pa ju izribajte, dodajte vruće vode i ostavite da malo odstoji, pa isperite.

5.  Lako kao 'luk i voda' 

Ne šalimo se: Ako imate roštilj s pločom, pripremite dvije polovice prerezanog luka. Lagano zagrijte ploču roštilja, pa ju pošpricajte s malo alkoholnog octa koji će ubrzati rastvaranje masnoće. Zatim prijeđite preko roštilja polovicama luka tako da baš dobro istrljate površinu. Zgužvajte malo alufolije i prebrišite ostatke luka, pa isperite. 

6. Namočite preko noći

Jedan od najjednostavnijih načina je da rešetku roštilja ostavite namočenu u lavoru preko noći. Sastružite alu-folijom višak masnoće pa rešetku potopite u vodu. Dodajte praškasti deterdžent za rublje, a umjesto njega možete koristiti i tabletu za pranje suđa ili obični deterdžent. Ostavite preko noći i ujutro jednostavno četkicom ili spužvicom skinite sve naslage. Isperite i obrišite. 
 

Najčitaniji članci