Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

7 trikova financijske savjetnice pomoći će vam da lakše štedite

7 trikova financijske savjetnice pomoći će vam da lakše štedite

Postoje psihološki trikovi kojima možete utjecati na povećanje svoje štednje ili je započeti ako dosad niste, a najvažniji je motivator određivanje cilja. Pomoći će i davanje 'nadimka' vašoj štednji

VIDEO

Ako nemate cilj, štednja može biti dosadna i nemotivirajuća te je od nje lako odustati.

- Nedefiniran plan poput općenito štednje veće sume novca stana čini se nemogućim ostvariti, no, ako imate detaljan opis svog cilja situacija je drugačija - kaže financijska savjetnica, Australka Canna Campbell koja je otkrila sedam koraka za uspješno započinjanje projekta vrijednog 6500 kuna kao osnovu štednje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Štednja 02:11

Njega je osmislila prije pet godina u pokušaju da poveća svoju osobnu štednju i ulaganja, a projekt od štediša zahtijeva da velike financijske ciljeve poput depozita, ulaganja ili duga na kreditnoj kartici raščlani na 'financijske dijelove veličine' od 1000 dolara (oko 6500 kuna)

Svaki put kad se uštedi ta svota, treba se prebaciti prema vašem financijskom cilju, prenosi Daily Mail.

Savjeti za sigurno povećanje svote na vašem bankovnom računu:

1. Osmislite jedan financijski cilj

Prva stvar koju trebate učiniti ako radite projekt  jest osmisliti samo jedan financijski cilj.

- Odaberite cilj koji će ublažiti stres, ali koji će vas također uzbuditi - rekla je Canna u YouTube videozapisu na tu temu.

Ona savjetuje da, ako imate dug na kreditnoj kartici, prvo se pozabavite tim problemom.

2. Otvorite namjenski štedni račun

Nakon što imate na umu svoj financijski cilj, vrijeme je da otvorite drugi namjenski štedni račun na kojem će se smjestiti samo novac koji je namijenjen ovom financijskom cilju.

- Vrlo je važno osigurati da račun bude odvojen, jer morate biti u mogućnosti vidjeti ga kako raste dok stavljate novac, a kad ga izolirate, nećete biti u iskušenju da ga potrošite - objasnila je Canna.

Young woman with a piggy bank

3. Dajte štednom računu nadimak

Nakon što postavite štedni račun, trebali biste mu dati ime.

- Možete ga imenovati ili projektnim računom o ili prema vašem financijskom cilju, kao što je 'moj račun za izlaz iz duga' ili pak nešto poput 'račun za auto iz snova' - ističe Canna. 

Kaže da, ako račun ima ime, ljudima je lakše biti fokusiranima i motiviranima dok štede.

4. Pronađite načine za stvaranje veće uštede i zarade

Tu zabava započinje, kaže Canna. Financijska savjetnica preporučuje da pogledate sve načine na koje možete stvoriti više uštede i zarade u svom životu:

- Pogledajte svoj proračun i vodite otvoren i iskren razgovor o tome što su vaši životni troškovi.Možda ćete moći smanjiti  troškove koji vam ne dodaju vrijednost u životu. Na primjer, ručak biste mogli nositi na posao svaki dan u tjednu i uštedjeti 200-inja kuna tjedno - ističe.

Također možete pogledati kako biste mogli zaraditi nešto dodatnog novca, bilo prodajom nečega, čuvanjem djece ili popunjavanjem online anketa.

Ova tvrtka će vam platiti 15 tisuća kuna da 24 sata izdržite bez ekrana: Biste li se odvažili?
Ova tvrtka će vam platiti 15 tisuća kuna da 24 sata izdržite bez ekrana: Biste li se odvažili?

5. Štednju i zaradu koristite proaktivno

Nakon što postavite ciljeve štednje, zaradu od njih morate proaktivno koristiti. Canna se poslužila primjerom od 200 kuna koje biste mogli uštedjeti od ručka na posao od ponedjeljka do petka.

- Na kraju svakog dana ili tjedna, prebacite 200 kuna na svoj račun s imenom. Čineći to, uklanjate iskušenje da novac potrošite negdje drugdje i umjesto toga idete prema svom financijskom cilju - kaže.

6. Poduzmite akciju kada vaša ušteda dosegne 6500 kuna

U trenutku kad vaša ušteda dosegne prvi zadani cilj, Canna kaže da biste trebali nešto poduzeti.

- Ako vam je cilj bio otplatiti dug na kreditnoj kartici od 20 tisuća kuna, u trenutku kad vaša ušteđevina dosegne 6500 kuna, trebali biste je prenijeti na dug na kreditnoj kartici - objašnjava

Nakon što to učinite, zabilježite da vam se dug smanjio na 13.500 kuna i počnite ispočetka.

7. Nemojte stati s projektima štednje

Napokon, Canna ističe da samo zato što ste isplatili dug ili kupili ono što ste planirali učiniti s projektom od 6500 kuna, to ne znači da izazov mora prestati.

- Ako ste otplatili dug na kreditnoj kartici, možda je vrijeme da sakupite fond za crne dane. Sjajna stvar ovog izazova je što bi trebao rasti zajedno s vama i pomoći vašim financijskim ciljevima - kaže Canna.

Najveći neprijatelj bankovnog računa je slomljeno žensko srce
Najveći neprijatelj bankovnog računa je slomljeno žensko srce

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju