Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

7 vrtlarskih trikova kako dobiti više rajčica na svakoj stabljici

7 vrtlarskih trikova kako dobiti više rajčica na svakoj stabljici

Domaće rajčice poznate su po posebnom okusu, naročito kad ih uberemo tik prije jela. Ipak, treba ih znati njegovati kako bi uspijevale i dale najbolje od okusa i mirisa

VIDEO

Ljeto je bogata sezona, stoga mnogi odlaze na plac i svakodnevno pune svoje košare najsvježijim voćem i povrćem. Rajčice su posebno omiljene tijekom ljeta, bilo da su narezane sirove ili kuhane u neki umak. Mnogi ih sade u vrtu ili teglicama, a kako bi bolje uspijevale, tu je nekoliko odličnih trikova.

Kako biste maksimalno iskoristili biljku rajčice i uzeli najbolje od njih, bitno je osigurati uspješne uvjete za uzgoj i odgovarajuću njegu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Vrt bez kemikalija 02:00

1. Sadnja vinove loze rajčice na pravo mjesto

Vole toplo vrijeme i puno sunca, zbog čega im je vrhunac vegetacije tijekom ljeta. To je i razlog zašto se obično uzgajaju u zemljama kao što su Italija, Španjolska, Meksiko i Brazil, koja imaju vruću, sunčanu klimu. No, uspješno rastu svuda gdje je sunce, pa i u vašem crtu. Pobrinite se da ih posadite tamo gdje ima stalne sunčeve svjetlosti tijekom dana, idealno 8 sati ili više.

Ovih pet trikova pomoći će vam da izaberete najslađu lubenicu
Ovih pet trikova pomoći će vam da izaberete najslađu lubenicu

Također je važno uzeti u obzir kvalitetu tla, kao i razmak i dubinu tla. Sadnice rajčice zahtijevaju dobro drenirajuće tlo umjesto glinenog tla, kako bi se izbjeglo truljenje korijena. Također preferiraju dovoljno prostora između odvojenih sadnica, jer to povećava protok zraka oko biljke i smanjuje rizik od gljivične infekcije.

Na kraju, biljke rajčice vole puštati svoje korijenje duboko u zemlju, kako bi apsorbirale što više hranjivih tvari iz tla. Može izgledati kao da biljka ima samo nekoliko korijena na samom kraju, ali zapravo će imati nekoliko malih vlaknastih dlačica koje rastu duž cijele donje stabljike. Najbolja praksa je zakopati biljku rajčice sve do najnižeg lišća, tako da može rasti najveći broj korijena.

Kako od vrta napraviti pravu oazu za odmor i opuštanje?
Kako od vrta napraviti pravu oazu za odmor i opuštanje?

2. Učvrstite ih oko štapa ili konstrukcije

Kao i svaka biljka koja raste visoko i dugonogo, loza rajčice zahtijeva potporu kako bi cvjetala. Ove loze mogu narasti do osam stopa u duljinu, ali će se vući po tlu ako nema stupaca, rešetke ili druge infrastrukture koja ih podržava. To biljku ostavlja izloženom bolestima i bakterijama koje mogu živjeti na površini tla.

storyeditor/2023-03-13/162191203_l_normal_none.jpg

Odmah nakon sadnje odaberite štap i upiknite ga tik do sadnice. Čineći to odmah, osigurat ćete da kasnije ne oštetite korijenje ispod zemlje. Možete imati štap, rešetku ili kavez, koji je dobar za niže sorte. Koju god potpornu konstrukciju upotrijebili, svakako privežite lozu uzicom u pravilnim razmacima od otprilike 25 centimetara, tako da biljka ostane uspravna.

3. Gnojidba s pravim hranjivim tvarima

Rajčice su gladne biljke. Iako bi prirodni uvjeti tla trebali osigurati dovoljno hranjivih tvari za rast i plodove, možete pomoći tom procesu poboljšanjem kvalitete tla i dodavanjem gnojiva. Više hranjivih tvari znači više energije za rast i proizvodnju voća, što će prirodno povećati izdašnost vaše žetve. Za početak, stavite kompost u gredicu s biljkama, to će stvoriti plodno okruženje za vaše biljke. Zatim dodajte gnojivo tijekom cijele sezone.

Danas pojedite barem šaku borovnica: Imaju antioksidansa više nego bilo koje drugo voće
Danas pojedite barem šaku borovnica: Imaju antioksidansa više nego bilo koje drugo voće

Tri važne hranjive tvari za njih su dušik, fosfor i kalij. Dušik je osobito važan za rane faze rasta, jer pomaže rajčici da izraste zdravo lišće. Fosfor doprinosi rastu korijena, cvjetanju i plodonošenju, dok će kalij održati lozu snažnom.

Htjet ćete osigurati mješavinu sva tri elementa, kako biste bili sigurni da biljka rajčice ima sve što joj je potrebno da napreduje. Idealno bi bilo započeti s gnojivom s visokim udjelom dušika i prebaciti se na gnojivo s više kalija kasnije u fazama rasta. Ovo biljci daje znak da se prestane fokusirati na proizvodnju lišća i počne cvjetati.

Young smiling agriculture woman worker

4. Malčiranje je obavezno

Slično kao i gnojenje, malčiranje će osigurati vašoj biljci najbolje uvjete za rast. Dodavanjem sloja organskog malča oko biljaka rajčice, vrtlari mogu zaštititi vinovu lozu od korova. Malč također stvara koristan gornji sloj na tlu, koji regulira temperaturu i zadržava vlagu – a pritom i izgleda dobro.

Malč se može kupiti u vrtlarskoj trgovini ili napraviti od nule, koristeći organsku tvar koju možda imate u blizini: pokošenu travu, slamu, nasjeckano lišće i slično. Idealno bi bilo da se stavi u zemlju odmah nakon sadnje i prije zalijevanja, za maksimalan učinak. Ako malčirate prerano u sezoni, mogli biste slučajno pomoći tlu da zadrži nižu temperaturu od željene.

5. Redovito orežite donje lišće

Iako može zvučati neobično, redovito orezivanje biljke zapravo može potaknuti rast i osigurati cjelokupno zdravlje biljke. To je zato što su niže grane i lišće lake zamke za gljivice i bakterije, koje mogu poprskati površine biljaka kad pada kiša.

Ne zahtijevaju sve biljke rajčice intenzivno orezivanje. Biljke rajčice determinante nazivaju se tako jer rastu do određene visine i zatim prestaju, umjesto da svoju energiju pretvaraju u cvjetanje i plodove. Ovo eliminira potrebu za velikim obrezivanjem, osim bolesnog ili oštećenog lišća. Indeterminirane biljke rajčice, međutim, nastavit će rasti uvis i nicati novim granama osim ako se ne upute u drugom smjeru.

Obrežite niže grane kako biste oslobodili energiju za rast plodova, dok čupanje cvjetova rajčice može potaknuti razvoj korijena. Pripazite na bilo kakve izdanke koji se mogu pojaviti i svakako ih uklonite kako biste smanjili dodatni vegetativni rast i preusmjerili hranjive tvari u plod. I kao i uvijek, odrežite lišće ili grane koje bi mogle izgledati bolesno ili oštećeno.

6. Pomozite svojim rajčicama u samooprašivanju

Rajčice se po prirodi same oprašuju, što znači da im za oprašivanje treba samo lagano pomicanje cvjetova (za razliku od potrebe za drugom biljkom). Ovo je dobra vijest za vrtlare jer jednostavan povjetarac može aktivirati oprašivanje, kao i insekti koji dolaze. Oprašivanje je ključno za cvjetanje biljke i uzgoj plodova, tako da će maksimiziranje ovog koraka imati značajan učinak na količinu proizvedenih plodova rajčice.

storyeditor/2023-03-14/191860705_l_normal_none.jpg

Samooprašivanje se može povećati na nekoliko različitih načina. Jedna od mogućnosti je ručno povećati oprašivanje, bilo laganim tresenjem cvjetova ili uporabom nečega poput jedne od najboljih električnih četkica za zube za oponašanje strujanja zraka i vibracija insekata. Ovo je osobito korisno ako postoji visoka vlažnost zraka zbog koje se pelud lijepi za muški dio biljke ili ako su biljke u stakleniku ili na neki drugi način zaštićene od prirodnog povjetarca.

Druga je mogućnost promicanje ugodnog okruženja za prirodne oprašivače poput pčela. Smanjite upotrebu nepotrebnih pesticida koji mogu ubiti korisne kukce i razmislite o uzgoju pratećih biljaka koje će privući više oprašivača.

7. Berite rano i često

Ne čekajte predugo da uberete svoju prvu rajčicu, čak i ako još ne izgleda tako velika i crvena kako želite. To je zato što kada uberete plodove s vinove loze, biljka prima poruku da mora dati više plodova.

Čineći to rano u sezoni rasta, vrtlari mogu povećati ukupnu proizvodnju u narednim mjesecima. I na kraju - držanje voća na toplom, sunčanom mjestu kao što je kuhinjski prozor omogućuje im nastavak zrenja uz zadržavanje izvrsnog okusa, piše Tom's Guide.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje