Lifestyle

Komentari 4

8 naizgled nevinih stvari koje su strogo zabranjene u Rusiji

8 naizgled nevinih stvari koje su strogo zabranjene u Rusiji

Kad si u Rusiji, ponašaj se kao Rus - a to sa sobom nosi cijeli set jedinstvenih i podosta simpatičnih pravila kojih je bolje se pridržavati da ne bi ispali nepristojni ili pak završili u zatvoru

U zemljama zapadnog svijeta, razgovori o politici i izražavanje vlastitih stavova u društvu ne samo da su uobičajeni, već se i očekuju, a negodovanje protiv vlasti često je i način pronalaska zajedničke teme s ljudima koje još dobro ne poznajemo. No, ako vas put nanese u Rusiju, najbolje bi bilo kloniti se političkog kritiziranja, osobito onog prema ruskoj politici.

Ne spominjite Krim, Ukrajinu, izbore...

Rusi su vrlo patriotski raspoloženi, pa bi takve komentare mogli doživjeti vrlo osobno te kao napad od kojeg trebaju braniti svoju zemlju. Osobito ih nerviraju pretenciozni zapadnjaci, s naglaskom na Amerikance, koji dolaze kod njih i žale se na hladnoću, hranu, Putina i druge stvari, ne shvaćajući da njihova zemlja nije cijeli svijet već samo jedan njegov manje obrazovani i upućeni dio.

Ne izlazite bez putovnice

Rusija je svojim većim dijelom prijateljsko i gostoljubivo mjesto. Ali Rusija nije baš zemlja slobodnih, dom neograničenog putnika. Prema pisanju Russia Beyond, ruska policija može svakoga zaustaviti u bilo kojem trenutku s jedinom svrhom 'provjere papira'. 

I da, policija to čini na temelju profiliranja - ako ne izgledate kao Rus, vjerojatno će vas zaustaviti. A ako nemate putovnicu, možda bi vas čak i priveli u pritvor. Ruska policija može vas zadržati do tri sata dok ne shvate tko i što ste, a to može ozbiljno omesti vaše planove za obilazak vrtova i fontana Peterhof ili Muzeja Vladimira Putina. Stoga ne ostavljajte putovnicu u hotelu.

Kad se rukujete skidajte rukavice!

Velika je vjerojatnost da ćete u Rusiji puno vremena provoditi u rukavicama, osim ako ne putujete ljeti - kad je i tamo izuzetno vruće. Prema  pisanju Moscow Timesa, kad se rukujete s Rusima obavezno biste trebali skinuti rukavice, jer iz njihove perspektive to znači da vam se gadi dodirnuti ih. Jasno je zašto iz takvog shvaćanja proizlazi uvreda za Ruse, piše Grunge

Nikad ne odbijajte piće

Budite svjesni, ako ne namjeravate piti alkohol, ne biste trebali ići u Rusiju. Naime, ljubav Rusa prema alkoholu nije samo klišej, već stvarnost koju ne možete izbjeći. Očekujte da će vas često nuditi pićem, a ako ga odbijete, automatski će vas doživjeti kao bezobrazne i nepristojne. 

Osim što ste dužni prihvatiti alkohol kad vam se ponudi, vi ste također u opasnosti da otkrijete kakav je ruski bolnički sustav nakon što ste toliko napijete da vam je potrebna liječnička pomoć. Budući da vam Rusi neće ponuditi samo jedno piće, nastavit će vam puniti čašu sve dok ne nestanete ili ne umrete. Stoga pijte polako, jer čim nivo pića padne manje ispod pola, očekujte da će vam dotočiti.

Ne ostavljajte praznu bocu na stolu

Rusi su zaista praznovjerni ljudi - anketa iz 2013. utvrdila je da više od polovice anketiranih Rusa vjeruje u paranormalne pojave. Jedno od takvih praznovjerja ima veze s praznim bocama, točnije praznim bocama koje su nekoć sadržavale alkohol. Rusi vjeruju da prazna boca ostavljena da sjedi na stolu je znak financijske teškoće ili možda čak i tuge i patnje.

Ne brinite, međutim, nitko ne očekuje da ustanete i stavite ga u kantu za recikliranje ili bilo što drugo - tradicionalno je jednostavno bocu staviti na pod.

'Tvoja mama' fore su zabranjene

Rusi su gotovo univerzalno zbunjeni šalama o nečijoj majci ili čak nečijem ocu. Zapravo, možda bi vam bilo bolje da se uopće ne šalite dok ste u Rusiji, ako je vaš smisao za humor 'američki', kojeg oni nimalo ne vole. te ga smatraju krajnje glupim.

Ne zviždite u zatvorenom prostoru

Prema Enjoy Russian, nikad ne smijete zviždati u zatvorenom jer je zviždanje povezano s financijskim teškoćama. Posebno je loš oblik zviždanja u tuđoj kući, čime se na domaćina navodno navlači zla sudbina.

Ne dopustite da žene nose nešto teško

U Rusiji je kavalirsko ponašanje norma, unatoč težnji za ravnopravnošću spolova i feminizmom. To ne umanjuje moć žena, već je naprosto vid normalnog ponašanja u kojem je racionalno da muškarci nose teže stvari te da ponude svoje usluge i nepoznatoj dami na ulici. Ako ste žena, velike su šanse da će vam neki Rus ponuditi pomoć oko kovčega i glupo bi ih bilo odbiti, piše Grunge

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci