Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

8 razloga zašto vas seks boli i savjeti kako to možete riješiti

Bolni seksualni odnosi mogu izazvati strah od intime i izbjegavanje vođenja ljubavi. To je svakako problem koji ne smijete ignorirati, jer se može raditi i o ozbiljnim zdravstvenim problemima

Dreamstime
Foto: Dreamstime
34 komentara

1. Vaginalna suhoća

Najčešći razlog zbog kojeg je seks bolan je manjak uzbuđenja zbog kojeg rodnica nije dovoljno vlažna. Zbog vaginalne suhoće bol može trajati samo dok traje odnos, ali ponekad može potrajati i satima, ali i danima. Na suhoću vagine utjecaj mogu imati hormoni, ali i oralna kontracepcija, a pogađa oko pet posto žena. 

Ukoliko imate takav problem, posegnite za lubrikantima - oni će vašem spolovilu osigurati dovoljno vlage, a samim time će i seks biti ugodniji.

OBRATITE PAŽNJU! Kako i gdje vas boli glava? To može otkriti ozbiljne probleme

2. Menopauza

Tijekom menopauze puno žena iskusi promjene u vagini, a to su obično promjene u elastičnosti, osjetljivosti, vlaženju i prokrvljenosti, što može biti uzrok neugodi tijekom odnosa. Razlog je smanjena proizvodnja estrogena što vodi sušenju i stanjivanju vaginalnog tkiva. Zbog toga seks postaje neugodan i bolan. 

- Sniženje estrogena dovodi do suhoće i stanjenja rodnice i stidnice što može izazvati upalu sluznice rodnice (atrofični vaginitis). Atrofija može izazvati iritaciju, dispareuniju i disuriju te može povisiti pH rodnice. Labia minora, klitoris, maternica i jajnici se smanjuju... Kod srednje do jako izraženih simptoma menopauze može se primijeniti hormonsko liječenje - pojašnjeno je u MSD medicinskom priručniku.

Foto: Dreamstime

3. Razdoblje nakon poroda i dojenje

Tijelo prolazi kroz velike promjene nakon poroda i seks vam je možda posljednja stvar na pameti. Možda vam je još sve osjetljivo na intimnom području ili vas još sve boli od šavova.

No i dojenje može uzrokovati vaginalnu suhoću jer utječe na smanjenu razinu estrogena, kao što je slučaj i tijekom menopauze. Estrogenske kreme i lubrikanti mogu pomoći, ali prethodno se savjetujte sa svojim ginekologom. 

Thinkstock OZBILJNI RAZLOZI 8 razloga zašto žena izbjegava seks: Ne smijete ih ignorirati...

4. Vaginalno pucanje

Ono nije vezano samo za porod kada žena puca uslijed izlaska bebe ili je medicinsko osoblje zareže. Vaginalno pucanje može se javiti u svim dobima i biti izrazito bolno. Obično je riječ o pucanju vagine na donjem stražnjem dijelu, prema stražnjici. 

Ginekologinja Karen Morton izjavila je za Telegraph da se žene mogu roditi s vaginalnim rascjepom, doživjeti ga nakon poroda spontano ili medicinskom odlukom, a može se dogoditi i kasnije u životu jer tkivo dolje više nije rastezljivo kao nekad. To se može riješiti jednostavnom operacijom koja će spojiti taj rascjep. 

Foto: Dreamstime

5. Grč vaginalnog mišića

Vaginizam je stanje uslijed kojeg se mišići vagine sami stisnu zbog čega je penetracija vrlo otežana, iznimno bolna, a katkad i nemoguća, ističe dr. Morton. Žene kod kojih se to javi imat će bolne spolne odnose, ali bol mogu osjetiti i prilikom stavljanja tampona i ginekoloških pregleda. 

Više je razloga koji mogu uzrokovati ovo stanje. Neki su psihološki poput privatnih problema i stresa, trauma zbog zlostavljanja, prijašnjih loših iskustava uslijed različitih urinarnih ili vaginalnih infekcija ili su ih učili da je seks nešto negativno pa mu pristupaju sa strahom i boli. Ako je riječ o psihološkom problemu, preporučuje se terapija. Liječnici savjetuju da se s penetracijom prestane odmah ako žena osjeti bol. 

BOGATO ISKUSTVO Elitna eskort dama: Muškarce najviše uzbuđuje jedna stvar...

- Vaginizam je nevoljno stezanje donjih mišića rodnice što sprječava da penis uđe u rodnicu. Vaginizam nastaje kao posljedica ženine nesvjesne želje da spriječi ulazak u rodnicu. Žena može razviti vaginizam ako je imala bolan snošaj u prošlosti. Ona se ne mora željeti uključiti u snošaj zbog straha da ostane trudna, da dođe pod kontrolu muškarca, da izgubi samokontrolu ili da tijekom snošaja bude ozlijeđena - pojašnjeno je u MSD medicinskom priručniku.

Kako si pomoći?

- Ako vaginizam potraje, ženu se uči tehnikama da smanji stezanje mišića. U tehnici postupnog širenja, žena unosi u rodnicu podmazane dilatatore (sredstva za proširivanje). Dilatatori su najprije vrlo mali, ali se s povećanjem ugode postupno uvode sve veći. Dok su dilatatori na mjestu, pomažu vježbe jačanja zdjeličnih mišića, kao što su Kegelove vježbe. Prilikom tih vježbi mišići koji okružuju rodnicu se jako stišću pa onda opuštaju, što ženi dopušta da nad njima razvije osjet kontrole. Tehnika proširivanja se može redovito provoditi kod kuće uporabom prstiju - piše u priručniku.

Foto: Dreamstime

6. Endometrioza

-To je bolest kod koje se otoci endometrija, sluznice maternice koja se normalno nalazi samo unutar nje, nalaze izvan maternice. Endometrioza obično nastaje na potrbušnici ili površini trbušnih organa. Tkivo sluznice maternice koje je krivog smještaja (endometralni implantat) obično prirasta za jajnike i ligamente koji daju potporu maternici. Rjeđe, ono prirasta za vanjsku površinu tankog i debelog crijeva, mokraćovode (cijevi koje vode iz bubrega u mokraćni mjehur), mokraćni mjehur, rodnicu, operativne ožiljke u trbuhu ili na stijenku prsnih šupljina. Rijetko, tkivo sluznice maternice može se naći u plućima - piše u MSD medicinskom priručniku.

7. Ciste na jajnicima

- Ciste na jajnicima tvorevine su ispunjene tekućinom, a čest su nalaz u mnogih žena različite dobi. Najčešće je riječ o dobroćudnim tvorbama, dok su one zloćudne vrlo rijetke. Ipak, one postoje, a ponekad i dobroćudne ciste izazivaju komplikacije te je važno kod postojanja određenih simptoma posjetiti svog ginekologa i otkriti o kakvom tipu ciste je riječ - objašnjavaju u poliklinici Fleur.

Foto: Dreamstime

Nabrojali su i simptome:

- Ciste na jajnicima najčešće su bez simptoma i otkriju se slučajno tijekom ginekološkog pregleda. Međutim, mogu izazvati simptome kad cista raste i pritišće okolne strukture, a može doći i do komplikacija, kao što su torzija jajnika i ruptura ciste koje se također manifestiraju određenim simptomima - pojašnjavaju.

Najčešće se javljaju:

  • Bol u maloj zdjelici prije ili tijekom menstruacije
  • Bol u maloj zdjelici tijekom spolnog odnosa
  • Bol u donjem dijelu leđa
  • Bolna peristaltika crijeva
  • Osjećaj težine i punoće u abdomenu
  • Osjetljivost grudi
  • Mučnina i povraćanje
  • Nepravilna ili jaka krvarenja

"Male ciste koje su dobroćudnog izgleda obično ne zahtijevaju liječenje. Dovoljno ih je pratiti redovitim ginekološkim pregledima i ultrazvukom kako bi se utvrdilo dolazi li do njihova rasta ili promjena u strukturi. Većina takvih cisti nestane spontano, no ako ponovno nastaju liječnik može pripisati oralnu kontracepciju koja sprječava njihov nastanak. 

Ciste veće od 6-7 cm obično je potrebno kirurški odstraniti zbog rizika od komplikacija, kao i one koje su potencijalno zloćudne te one koje izazivaju bol i druge simptome. Uklanjaju se laparoskopski kada su manje (cista se uklanja kroz mali rez blizu pupka), laparotomijom kada su veće (uključuje veći rez na abdomenu), a kada se radi o zloćudnoj tvorbi potrebna je histerektomija kojom se uklanjaju jajnici i maternica."

Foto: Dreamstime

8. Upalne bolesti zdjelice

Ukoliko je osjećate, provjerite sa svojim liječnikom što je točan uzrok i nemojte odgađati. Upala se najčešće liječi antibioticima.

- Upalna bolest zdjelice je infekcija gornjeg dijela ženskog spolnog sustava: vrata maternice, tijela maternice, jajovoda i jajnika; mogu se stvoriti apscesi. Česti simptomi i znakovi obuhvaćaju bol u donjem dijelu trbušne šupljine, iscjedak iz cerviksa i neredovita krvarenja na rodnicu. Komplikacije obuhvaćaju neplodnost, kroničnu bol u zdjelici i ektopičnu trudnoću - objašnjeno je u MSD medicinskom priručniku. 

VIDI OVO: 4 spolne bolesti koje se mogu dobiti i uz korištenje kondoma.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message