Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

8 vrsta hrane čiji višak se često baca, a može se iskoristiti u jelu

8 vrsta hrane čiji višak se često baca, a može se iskoristiti u jelu

Vrhnje za kuhanje je fini dodatak slatkim i slanim jelima ili pićima. Koristite ga umjesto mlijeka u pripremi kolača. Vrhnje za kuhanje je ukusno i u smoothiejima, shakeovima, a možete ga preliti i preko zobenih pahuljica

VIDEO

Jeste li umorni od bacanja hrane i novca potrošenog na nju? Jednostavni recepti od ostataka i bolje metode skladištenja mogu vam pomoći da izbjegnete frustraciju potaknutu bacanjem hrane. 

POGLEDAJTE VIDEO: Koliko otpada stvaramo?

Pokretanje videa...

Jedna obitelj tjedno stvori šest vreća smeća 01:19

Donosimo ideje za osam vrsta hrane koje se najčešće bacaju u smeće:

1. Jabuke

Ako jabuke u zdjeli s voćem počnu izgledati naborane i dehidrirane, nemojte ih još bacati. Ogulite ih, izrežite ih i nasjeckajte da napravite umak od jabuka u ekspres loncu. Samo dodajte malo cimeta, limunovog soka i zaslađivača po ukusu. Sve to kuhajte na visokom tlaku u vodi oko 8 minuta. Ohladite i izmiksajte.

Ili napravite malo maslaca od jabuke na štednjaku s nasjeckanom jabukom, javorovim sirupom, limunovim sokom, soli i začinima poput mljevenog klinčića i cimeta. Kuhajte dva sata na laganoj vatri uz često miješanje. Ohladite i izmiksajte.

2. Kruh

Prije nego što bacite ustajali kruh ili njime nahranite ptice, prvo razmislite o dvije važne stvari. Stari kruh savršen je za domaće krutone koje možete dodati u juhe i salate. A ptičji probavni sustav nije izgrađen za preradu pečenih proizvoda, pa je najbolje da kruh držite na vlastitom tanjuru.

Za krutone pomiješajte svoje nasjeckane kockice starog kruha s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i začina po izboru poput soli, češnjaka i origana. Raširite na lim za pečenje i pecite oko 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Krutone dok se peku povremeno okrećite.

Ovo je najčešćih osam jela čije ostatke bacate, a možete ih fino iskoristiti u umacima i prilozima
Ovo je najčešćih osam jela čije ostatke bacate, a možete ih fino iskoristiti u umacima i prilozima

3. Celer

Postoje praktične, pa čak i zabavne ideje za korištenje ostataka celera prije nego što se ono veliko pakiranje u ladici u hladnjaku pokvari.

Narežite celer na štapiće i napravite umake po želji. Iznesite ih na pladnju s raznim umacima poput maslaca od orašastih plodova ili sjemenki, humusa, salse. (Ne zaboravite maslac od jabuke koji ste upravo napravili od ostataka voća.)

Ili nasjeckajte i zamrznite celer kako biste ga kasnije upotrijebili za juhe i pirjana jela.

4. Kokosovo mlijeko

Ako uživate u pripremanju azijske kuhinje kod kuće, možda će vam ostati kokosovo mlijeko. Srećom, to je izvrstan sastojak koji treba imati pri ruci.

Kako je najbolje zagrijavati smrznutu hranu u mikrovalnoj
Kako je najbolje zagrijavati smrznutu hranu u mikrovalnoj

Kokosovo mlijeko može se koristiti u mnogim jelima za poboljšanje kremastosti i okusa. Dodajte malo kokosovog mlijeka i curryja u prahu u gusti umak od cvjetače koji možete poslužiti uz pečenu piletinu. Koristite kokosovo mlijeko u kavi ili čaju. Ili započnite dan s pahuljastim palačinkama od kokosovog mlijeka.

Mnogi ljudi na keto dijeti koriste kokosovo mlijeko u raznim receptima, poput moqueca (brazilskog ribljeg paprikaša) s bakalarom i paprikom.

5. Vrhnje za kuhanje

Kao i kod kokosovog mlijeka, vrhnje za kuhanje je fini dodatak slatkim i slanim jelima ili pićima. Koristite ga umjesto mlijeka u pripremi kolača i drugih slastica. Vrhnje za kuhanje je ukusno i u smoothiejima, shakeovima, a možete ga preliti i preko vruće zdjele zobenih pahuljica s vašim omiljenim dodacima.

Chef pouring Whipping cream to the pan

Podignite okus i teksturu kajgane za korak ili dva uz malo vrhnja za kuhanje. Dodajte ga u šalice vrućeg kakaa s prirodnom aromom paprene metvice za posebnu poslasticu tijekom zime. Ili napravite bijeli ruski koktel s  vrhnjem za kuhanje, votkom, ledom i likerom od kave.

6. Riža

Imate ostatka riže? Varijacije pudinga od riže koje biste mogli napraviti djeluju beskrajno i ukusno ako ste ljubitelj ove poslastice. Ostatke riže čuvajte u hladnjaku, ali samo dan-dva, piše Healthiguide

Napravite osnovni recept za puding od riže i kada ste gotovi dodajte suho voće ili slatke dodatke, kakaa ili komadića čokolade. Glavni sastojci jednostavnog pudinga od riže su riža, mlijeko, sol, šećer i vanilija. Da, u većini recepata za puding od riže možete koristiti ostatke kokosovog mlijeka ili vrhnja za kuhanje umjesto mlijeka.

Jeste li znali da bacate 75 kila hrane godišnje? Otkrivamo kako sve skuhati i još uštedjeti!
Jeste li znali da bacate 75 kila hrane godišnje? Otkrivamo kako sve skuhati i još uštedjeti!

7. Pečena piletina

Smatrajte da ste sretnici ako vam je ostalo pečene piletine i uživajte u brojnim jelima koja s njom možete napraviti. Što kažete na složenac od piletine i brokule ili burrito? Ostaci piletine savršeni su za lagane večere. Možete ju dodati u lazanje ili druga jela od tjestenine. 

Ostatak piletine također je ukusan u slanim pitama, na pizzi i kao jednostavan zdrav zalogaj uz svježe povrće poput ostataka celera koji još niste pojeli.

8. Pelat

Osim ako niste kupili pastu od rajčice u tubi koja se može ponovno zatvoriti, vjerojatno nakon što ste pripremili obrok na pultu stoji napola iskorištena otvorena limenka pelata. 

'Premaštoviti' restorani: Dobar vam tek, izvol'te svoju iznošenu japanku, ostalo je još i pijeska
'Premaštoviti' restorani: Dobar vam tek, izvol'te svoju iznošenu japanku, ostalo je još i pijeska

Preostali pelat dodajte u kalupe za led ili silikonske kalupe za slatkiše i zamrznite. Nakon što se zamrzne, kockice pelata premjestite u vrećice ili posude za zamrzavanje kako biste ih mogli kasnije iskoristiti. Ove kocke smrznutog pelata zgodne su za pripremu variva i umaka za tjesteninu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje