Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

8 znakova bolesti ispisanih na vašem licu - mogu vas spasiti

8 znakova bolesti ispisanih na vašem licu - mogu vas spasiti
1

Ako primijetite promjene na koži kakvih prije nije bilo, ne bi bilo loše da se posavjetujete sa svojim liječnikom. Neke bolesti ponekad je moguće prepoznati po izgledu lica

VIDEO

Suha koža ili usne

Ako je koža suha ili usne, i uz to se još ljušte, to bi moglo značiti da pijete premalo tekućine, odnosno da patite od dehidracije. 

- Ali, to može biti i nagovještaj puno ozbiljnijeg zdravstvenog problema koji utječe na funkciju znojne žlijezde - hipotireozu, nisku razinu hormona štitnjače. Može se raditi i o dijabetesu - objašnjava dr. Roshini Raj, docent na Medicinskom fakultetu NYU.

Drugi znakovi hipotireoze su osjećaj hladnoće, debljanje i umor. Simptomi dijabetesa su ekstremna žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Znanstvenici: Fotografija vašeg lica može otkriti jeste li bolesni
Znanstvenici: Fotografija vašeg lica može otkriti jeste li bolesni

Pojačana dlakavost lica

Mnoštvo dlačica, posebno na čeljusti, bradi i iznad gornje usnice, mogu biti naznaka policističnih jajnika, hormonalne neravnoteže u kojoj dolazi do veće razine muških hormona, otkriva msn.com.

Žute mrlje na kapcima

Pacijenti koji imaju kolesterolom ispunjene lezije na kapcima (to se naziva xanthelasma) mogu biti pod većim rizikom od srčanih oboljenja.

Prema danskoj studiji iz 2011. godine u kojoj je sudjelovalo 13.000 pacijenata, njih 4 posto imali su takve mrlje na kapcima. Kod njih je šansa od razvoja otvrdnuća arterija bila 70 posto veća nego kod drugih koji lezije nemaju. Imali su i 50 posto više šanse da će doživjeti srčani udar u nekoliko narednih desetljeća.

Vrećice ispod očiju 

Otečene oči umornog izgleda s vrećicama ispod njih mogu upozoravati na kronične alergije koje šire krvne žile. 

- U osjetljivoj koži ispod očiju to izaziva natečenost i tamne kolutove ljubičasto plave boje - napominje dr. Raj. 

Asimetrično lice

- To može biti jedan od prvih znakova moždanog udara, kaže dr. Leana Wen, liječnica za hitne slučajeve na Sveučilištu George Washington.

Dodaje kako pacijenti to često opisuju ovako: "Pogledao sm se u ogledalo, a moje lice je izgledalo drugačije.

- Možete primijetiti da vam je jedna strana lica ukočena ili se osjećate kao da se ne možete potpuno nasmijati. Ili možda imate problema s govorom. Nikada nemojte zanemarivati ove znakove moždanog udara - napominje dr. Wen.

Promjena boje tena

Čak i male promjene mogu ukazivati da  nešto nije kako treba. 

- Na primjer, bljedilo može biti znak anemije, žućkasta boja ukazivati na bolest jetre, a plavi ton na usnama ili noktima može upućivati na bolesti srca ili pluća - objašnjava dr. Mallika Marshall, internistica i pedijatrica u bolnici Massachusetts General u SAD-u.

Izgled hrane govori za koji dio tijela je dobra - obratite pažnju
Izgled hrane govori za koji dio tijela je dobra - obratite pažnju

Pojava osipa i mrlja

Određeni probavni problemi mogu se pojaviti kao promjene na koži lica, kaže dr. Raj. Crvene kvržice koje svrbe mogu biti naznaka celijakije, autoimunog poremećaja kod kojeg tijelo ima reakciju na gluten. 

Osip u obliku leptira preko jagodica i nosa zna biti znak lupusa - kronična autoimuna bolest koja zahvaća kožu, zglobove, bubrege i jetru. Alergije, ekcemi i rosacea te određene infekcije, također, mogu izazvati pojavu osipa na licu.

Padajuća brada

To, zajedno s debelim vratom i malom čeljusti, može biti znak apneje - prestanka disanja tijekom spavanja, u više navrata na deset i više sekundi. Ako jako hrčete, budite se s glavoboljom ili ste pretjerano umorni tijekom dana, provjerite da nemate ovaj poremećaj.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno