Obavijesti

Lifestyle

Komentari 150

9 čudnih stvari koje naše tijelo rabi kao obrambeni mehanizam

9 čudnih stvari koje naše tijelo rabi kao obrambeni mehanizam
1

I dok mi često "umiremo" od brige kako da se održimo na životu, naše tijelo to već savršeno radi za nas, iako mi to ne znamo. Sve ove stvari tu su da nas održe živima i normalnima...

VIDEO

Zijevanje 

Ono služi za "hlađenje mozga" ako je prestimuliran ili prezauzet. 

Kihanje

Njime se tijelo rješava "smeća" koje pokušava ući u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Dreamstime

Rastezanje

Ljudi se instinktivno rastežu kako bi pripremili tijelo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tijekom dana. Dok se istežemo, u isto vrijeme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje. 

Štucanje

Kada se iziritira pneumogastrički živac, počinjemo štucati. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo, piše Brightside. Ovaj živac smješten je blizu dijafragme i želuca. 

Iznenadni trzaj

Vjerojatno ste to doživjeli kada ste legli na spavanje. Polako počinjete tonuti u san i odjednom vam se cijelo tijelo trzne, kao da je doživjelo električni šok. Ovaj fenomen rezultat je naše evolucije i mozak nas zapravo pokušava spasiti. Kada počnemo tonuti u san, disanje se smiruje, puls se smanji ali vrlo malo, a mišići se počnu opuštati. Naš mozak ovo interpretira kao prijetnju smrću i zato nas šokira kako bismo se spasili. 

Mreškanje kože na prstima

Naše tijelo predugu izloženost vlazi tumači tako da je naš okoliš postao presklizak. Zato se koža na prstima mreška kako bi se lakše kretali kroz sklizave površine. 

Gubitak pamćenja

Izrazito neugodni događaji često se zaboravljaju jer naš mozak doslovno briše te ružne trenutke iz memorije kako bi mogli normalno funkcionirati. 

Naježenost

Primarna funkcija naježenosti je smanjenje gubitka topline kroz kožu kako bismo mogli održati tijelo toplim u neprijateljskom okruženju. 

Suze

Stručnjaci vjeruju da nam suze služe kao obrambeni mehanizam u teškim trenucima. Kada počnemo plakati dijelom zaboravimo na ono što doživljavamo jer smo zauzeti plakanjem. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje