Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

9 stvarno čudnih stvari koje se ženama događaju u trudnoći...

U trudnoći se volumen krvi u organizmu žene poveća za gotovo 50 posto, zbog čega vagina može nateći i biti jako osjetljiva, a trudnicama natiču i grudi koje tada mogu biti bolnije na dodir

Foto: Dreamstime
4 komentara

Miris i okus

Zbog hormona se u trudnoći mijenjaju i PH vrijednosti u organizmu, a u časopisu koji prati trudnoću 'Journal of Perinatal Education' piše da je tada i okus vagine drugačiji, koji je navodno više slaniji ili 'metalan'.

Osjećaj probadanja 

Foto: Dreamstime

Postoji fenomen koji trudnice mogu osjećati kroz tih devet mjeseci, zvan ' lightning crotch' (munja u međunožju), a riječ je o jakoj ili probadajućoj boli koja se proteže kroz vaginu, rektum ili kroz zdjelicu (pelvis).  

Češće mokrenje i jači iscjedak

Većina žena u trudnoći osjeća nelagodu na području cerviksa (vrata maternice), a može se javiti i gusta, gnjecava vaginalna sluz, što je obično pokazatelj da će porod vrlo brzo. 

Bolji orgazmi

Couple having sex on bed | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

U trudnoći se volumen krvi u organizmu žene poveća za gotovo 50 posto, zbog čega vagina može nateći i biti jako osjetljiva, a trudnicama natiču i grudi koje tada mogu biti bolnije na dodir. Trudne žene imaju i povišenu razinu oksitocina, estrogene i progesterona, što može pomoći da imaju bolje i jače orgazme i da su više uzbuđene nego inače. 

Vaginalni svrab

Na žalost, vaginalni svrab je vrlo česta pojava, a do njega uglavnom dolazi zbog pojačanog mokrenja u trudnoći i promjena u pH vrijednostima koje iritiraju osjetljivu kožu na tom podruju. 

Vaginalne infekcije

Sensilab | Autor: Sensilab Foto: Sensilab

Zbog povišenog estrogena i promjena u pH vrijednosti može doći do upala, a najveći rizik postoji od upale u mokraćnom sustavu, koje u trudnoći češće prelaze u upalu bubrega. 

Proširene vene vagine

Oko 20 posto žena u trudnoći dobije proširene vene vagine. Javljaju se zbog težine bebe i pritiska na vaginu, a može se pojaviti i oštra bol. Vene su najčešće u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. 

SEZONA JE POČELA Pet situacija koje razumiju samo ljudi s alergijama

Urastanje dlačica 

U trudnoći i dlake rastu brže nego inače, opet zbog viška estrogena u krvotoku. Trudnice se zato više i znoje, jer su im pore na koži šire što rezultira urastanjem dlačica. 

'Plava' vagina

Ponekad će zbog većeg kolanja krvi, vagina poprimiti tamno ljubičastu ili plavičastu boju. Ta je pojava poznata i kao Chadwickov znak i prolazi nakon trudnoće. 

NEVJERNI SU I ZLI: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri u vezama

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message