Lifestyle

Komentari 18

9 znakova da vam doista treba godišnji odmor: Provjerite jeste li došli do ruba svojih granica

9 znakova da vam doista treba godišnji odmor: Provjerite jeste li došli do ruba svojih granica

Ako primjećujete da ste u posljednje vrijeme pretjerano nervozni i razdražljivi, ne vidite smisao u svom poslu niti u karijeri, a stres se odražava i na vaše zdravlje - treba vam predah

Istraživanje u okviru projekta Time Off američke udruge za putovanja pokazalo je da su dvije trećine anketiranih zaposlenika izjavile da je 'kultura tvrtke ambivalentna, obeshrabrujuća i šalje nejasne poruke o slobodnom vremenu'. 

POGLEDAJTE VIDEO: Brza i jednostavna vježba koja će vam pomoći protiv stresa

To je jako loše, jer se podcjenjuje važnost odmora. Portal Psychology Today navodi istraživanje koje pokazuje kako odmor može smanjiti razinu stresa: Čak 81 posto menadžera slaže se da odmor prevenira burn out, koji može uzrokovati ozbiljne tjelesne i emocionalne zdravstvene probleme. Zato je jako važno naučiti prepoznati znakove da vam se sprema 'pucanje po šavovima' i da vam je iznimno potreban odmor. 

Donosimo 9 znakova da vam očajnički treba godišnji odmor: 

1. Negativni ste

Dosadno vam je i teško se motivirate na posao. Svi i sve oko vašeg posla vas živciraju, a niste zadovoljni ni trenutnom situacijom na poslu ni ukupnom karijerom. Ako se ove negativne misli uvuku u vaš osobni život, vrijeme je za predah.

2. Osjećate i fizičku bol 

Kad ste tjeskobni ili premoreni, vaše tijelo oslobađa hormone stresa. S vremenom, fizičke reakcije na stres poput povišenog pulsa, tlaka i znojenja mogu prerasti u ozbiljnije simptome poput bolova u prsima, bolovima u leđima, naprezanja očiju, glavobolje, gastrointestinalne probleme, vrtoglavicu i nesvjesticu. Iscrpljenost koja dolazi s velikim opterećenjem također može oslabiti vaš imunološki sustav i učiniti vas osjetljivijima na viruse prehlade, gripu i infekcije.

3. Imate problema sa spavanjem

Ti isti hormoni stresa mogu otežati opuštanje prije spavanja, pa nećete moći zaspati, ili odspavati u komadu cijelu noć. American Psychological Association izvještava da trećina milenijalaca ne uspije odspavati preporučenih 8 sati svaku noć jer nemaju vremena, dok druga trećina ne može zaspati jer su previše zaokupljeni mislima. 

4. Griješite na poslu

Odgovor 'borba ili bijeg' jako šteti vašem zdravlju i zamagljuje pogled. Dr. David Ballard, psihijatar iz Američkog psihološkog udruženja, rekao je za Forbes: 'Kada stres postane kroničan, ovaj uski fokus nastavlja se dugo i imamo poteškoća u obraćanju pažnje na druge stvari'. Dakle, vaša izvedba na poslu može doći u pitanje jer suženi fokus pogoršava vaše pamćenje, kao i vještine rješavanja problema i donošenja odluka. 

5. Koristite nezdrave mehanizme za suočavanje

Ako redovito posežete za čašom vina kako biste se opustili ili tražite utjehu u nezdravim namirnicama i slatkim zalogajima, možda patite od bourn outa. Na kraju dugog dana možda ćete biti i preumorni za vježbanje i sve će se svesti na to da isključena uma buljite u TV. 

6. Ponašate se kontraproduktivno

Možda nećete aktivno potkopati najbolje interese vaše tvrtke, ali ako ste pod stresom, podsvjesno biste se mogli ponašati tako da to negativno utječe na vašu produktivnost i radni učinak. Bez obzira imate li poteškoća izvući se iz kreveta ujutro i stići na vrijeme u ured ili se osjećate toliko razdražljivo da se začas uvučete u svađe i prepirke sa suradnicima, vrijeme je da uzmete malo vremena za odmak i punjenje baterija. 

7. I najmanji problem teško je prevladati

Projekti s kojima nekada niste imali problema ne čine se više tako laganima, a male šale vaših kolega odjednom doživljavate kao  velike smetnje. Michael Kerr, međunarodni govornik i autor knjige 'The Humor Advantage' rekao je za Business Insider da nedostatak zdrave perspektive definitivno može biti znak da trebate ponovno 'kalibrirati' svoje mentalne postavke.

8. Posao je postao vaš život

Radite cijeli dan i idete kući razmišljajući opet o poslu. Odrekli ste se omiljenih hobija i aktivnosti jer ste sve vrijeme odvojili za posao i previše ste iscrpljeni da biste mogli bilo što drugo raditi. Zbog toga se i razgovori s prijateljima i obitelji uglavnom vrte oko posla.

9. Imate međuljudskih problema

Toliko ste pod stresom da možda frustrirate i nervirate svoje prijatelje, članove obitelji i kolege i činite ih nezadovoljnima. S druge strane, možda se povlačite od ljudi koji bi vam mogli pružiti podršku. Imate osjećaj da vas bojkotiraju oni koji vam žele uzeti posao, donosi Travel Leisure. 

Najčitaniji članci