Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Advent diljem Hrvatske: U Puli kobasice, a u Osijeku fini čvarci

Advent diljem Hrvatske: U Puli kobasice, a u Osijeku fini čvarci

Gastro ponuda na osječkom božićnom sajmu ove godine privlači najviše ljudi. Kobasice se uglavnom razlikuju u veličini, načinu pripreme te stupnju ljutine, a slatka ponuda će privući i najmlađe...

VIDEO

Na štandu novog ekskluzivnog restorana “Crna svinja” za 25 kuna nude blagu i pikant inačicu s kiselim kupusom i hrenom u toplom pecivu. Jako su ukusne, ali nakon jedne mnogi će ostati gladni jer su male. 

Mađarski štih 

Malo tko će ostati gladan na štandu baranjskog restorana Darócz koji njeguje mađarski “štih”. Pikantnu kobasicu sami rade, a prije konzumacije malo je prodime. Nije lako pojesti cijelu. Poslužuju je na posteljici od kiselog kupusa i s dodacima po izboru.

Nude i vinski gulaš u jestivoj zdjelici od kruha, riblji perkelt, čips i čvarke od ribe...Kobasica je 20 kuna, riblji perkelt i vinski gulaš 35, buncek s kupusom 30 kuna... 

Kina do Drave

Slijedeći mirise brzo se stigne do kućice osječkog restorana Lumière, koji je iznenadio hranom iz woka. Kinesku piletinu kung pao s povrćem pripremaju pred gostom, na otvorenoj vatri. Manja porcija je 25 kuna, veća 35. 

- Kung pao smo ponudili kako bismo bili drukčiji. Uskoro će biti dio restoranske ponude pa testiramo koliko smo dobro kreirali recept - rekli su iz Lumièrea.

Advent u Zagrebu: Ponuda hrane i pića nikad nije bila bolja
Advent u Zagrebu: Ponuda hrane i pića nikad nije bila bolja

Bizovačke toplice iznenadili su prilozima pa nude kobasicu u pecivu s jabukama, cimetom i hrenom za 25 kuna. Ponuda pića je raznolika, ali cijene su ujednačene.  Kuhano vino je između 15 i 20 kuna, rakija 10, topla čokolada 15, a čajevi su 10 i 15 kuna. 

Carica Germknedle

Posjećeni su i štandovi sa slasticama. Baranjske  božićne i novogodišnje kolače prodaju i “na veliko”, za ponijeti kući, a komad je pet kuna. Desert u čašici, cheesecake, grilaž torta ili kesten pire, u kućici slastičarnice Sunčana stoji 25 kuna.

Favorit je na sajmu ipak kućica SlasTi&Me, gdje za 27 kuna nude ogromnu i prefinu germknedlu s cimetom i orasima. Mađarski kolač kuros s cimetom, orasima ili nutelom je 25 kuna, a imaju i palačinke te vafel na štapiću. 

Jestive su i kućice, srca, adventske čizmice i anđelčići, koje izrađuje Baranjka Ilonka Horvat.

- Nalikuju na licitare, ali tijesto je od medenjaka. Šećernom glazurom radim ukrase koji podsjećaju na čipku - kaže Ilonka, čija medena kućica stoji 100, a mali ukrasi za bor su 15 ili 20 kuna.

Tanjur gulaša kao dva kuhana vina

ugodjaj

Riječani mogu svaki dan na štandu s hranom uživati u domaćim jelima poput maneštre, kobasica i kupusa za 20 kuna ili primorskoga gulaša za 25. To mogu zaliti kuhanim vinom koje stoji 12 kuna.

Ti fantastični Splitski uštipci

Uštipak je idealan kad u kući nestane kruha. Treba malo ulja, brašna, vode i soli i uštipak je  gotov je za pet minuta. Priprema fritula traje dulje jer treba ugrijati više ulja, ispričala nam je stručnjakinja iz kućice Fritule i uštipci na adventskom sajmu u Splitu.

CNN svrstao Zagreb na popis 15 najboljih božićnih sajmova
CNN svrstao Zagreb na popis 15 najboljih božićnih sajmova

- Uštipak može biti i glavno jelo, ako je s pršutom i sirom, a fritule su uvijek desert - dodala je.

Izvorni recept za uštipke svojataju Sinjani i Vrličani. Vrlički se radi od brašna i vode, a prži u svinjskoj masti, dok se za ostale uštipke koriste jaja, mlijeko, vrhnje...

Kaštelani u svojoj kućici nude slane i marinirane inćune i srdele, repove škampa i kozica, morske salate, začine te posebni specijalitet - Pepefiš.

Advent

- To je rapsodija okusa, slatko-kisela ljuta paprika punjena filetom slanog inćuna. Osjećate se kao da ste se zaljubili, zaneseno priča prodavač. 

Apsolutni hit ovog adventa je najjednostavnije, tradicionalno zimsko jelo - pečena jaja i popržena pečenica. Na Rivi je i kućica Moslavački oblizeki, koja nudi pancetu, kulen, nekoliko inačica češnjovki... A Splićani najviše kupuju tlačenicu.

Kilogram je 50 kuna pa nije problem uzeti malo za probu, a svatko tko proba, vraća se po još. 

Vodič kroz najljepši Advent u Europi - što sve možete vidjeti
Vodič kroz najljepši Advent u Europi - što sve možete vidjeti

Šibenska luganiga

Goste se i Šibenčani. Kraljica adventa je šibenska luganiga, kobasica čiji je recept davno donesen iz Italije i ovdje se tradicionalno jede tijekom adventa. Oni koji je proizvode sastojke ne odaju, a navodno je tajna u mješavini 11 začina.

Nudi se druga zimska “spiza”, kao što su jota, kiseli kupus s grahom, dimljenim mesom i kobasicama, ali i morski specijalitet poput pohane hobotnice. 

Podjednako se piju kuhano vino i pivo, ali nude se i kuhani džin te razni zimski kokteli. Da bi  šibenska Adventura bila posebna, zabranili su plastičnu ambalažu.

Sve se poslužuje u biorazgradivim zdjelicama, tanjurima i čašama. Šibenčani su ponosni što je Adventura prvi plastic-free adventski sajam u Hrvata.

U Zadru dimljene dagnje i marinirane trlje na ribljem pijatu 

Marinirana trlja zvijezda je ribljeg pijata u kućici Kod Rudolfa na Adventu u Zadru.

Na pijatu su i dimljene te marinirane dagnje i četiri repića kozica na matovilcu. Zaliveno je maslinovim uljem. Prilog je prepečenac s paprom i malo maslinova ulja. Morska blaga radi tvrtka Adriatic Shell koja uzgaja školjke na Pagu. 

U Varaždinu uz vino tlačenica gratis, buncek za četvero je 85 kuna

XXL domaću kobasicu na štandu Ris u Varaždinu prodaju po 30 kuna, a dvostruko je veća od obične. Nude i buncek s kiselim zeljem za četvero po 85 kuna.

zelje

Varaždinske delicije“ imaju jedinstvenu hren kobasicu u pecivu, varaždinski kulen bez paprike, a goste koji piju vino časte tlačenicom s lukom, bučinim uljem i octom. 

U Slavonskom Brodu pivski sendviči

U Slavonskom Brodu na štandu “Kuće piva” 20 kuna stoji sendvič od pivskog tijesta s pohanim sirom, piletinom, lukom ili kobasicom.

Beer dog (debrecinka u domaćem tijestu) je 15 kuna, mali hrskavci su 10, veliki 15, a slatki, s nutelom 10 kuna. Kuhano vino prodaju po 10 kuna. 

Istarska, bavarska i pivska kobasica u Puli

Prženi krumpirići u kućicama na Giardinima u Puli stoji 15 kuna, pohani sir je 20, sendvič s jajem, pivskom kobasicom, prženim likom i pohanim sirom 30, a pašte s raznim umacima su 20 kuna.

Porcija istarskih i bavarskih kobasica je 20, a pivskih 25 kuna. Toliko stoji i fritaja s kobasicama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa