Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Adventski kalendar: Čokoladica na dan je dovoljna za malene

U kalendarima je mliječna čokolada koja sadrži relativno malo kakaa, a više mlijeka, šećera i masti pa je treba jesti umjereno. U kutijama su po 24 čokoladice. Milkine su veće od ostalih

Foto: Dreamstime
1 komentara

Što je više kakaa, čokolada je zdravija. Među analiziranim čokoladnim kalendarima najviše ga sadrži Heidel, 37 posto, a najmanje Nickelodeon i Baron, po 25 posto.

Čokoladice u svim kalendarima obiluju šećerom. Ovaj sastojak čini više od polovine većine čokolada, što znači da ga na 100 grama ima u količinama većim od 50 grama. Dnevno ne bismo trebali konzumirati vise od 30 do 35 grama šećera, a za djecu je preporučena količina još manja. Prekomjerna konzumacija šećera vodi do razvoja zubnog karijesa u djece te pretilosti i razvoja dijabetesa, koji su sve češći i u mladoj populaciji. Najviše je šećera u čokoladnim kalendarima Baron i Muller, 58 grama na 100 grama, a najmanje u kalendaru Heidel, 49 grama na 100 grama.

Kakaova masa, maslac i mlijeko čine glavninu ostatka analiziranih čokolada. Kakao maslac bogat je zasićenim masnim kiselinama koje u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca. Osim masti u kakao maslacu, mast možemo pronaći u mlijeku. Mliječna mast također obiluje zasićenim masnim kiselinama. Na deklaraciji Favorine piše kako sadrži bezvodnu mliječnu mast što je u principu maslo.

Ove čokoladice sadrže i emulgatore koji povezuju vodu i mast te čokoladama daju karakterističnu konzistenciju. Većinom je to lecitin koji se dobiva iz soje ili suncokreta.

Čokolade Nickelodeon, Baron i Muller sadrže aditiv E476, a to je poliglicerol poliricinoleat. Koristi se i kao zamjena za skuplji kakao maslac, a konzumiranje bi trebalo svesti na minimum, pogotovo u djece, jer nije dovoljno ispitano koliko je taj aditiv siguran.

Ove poslastice i zbog zdravlja treba konzumirati kako je i zamišljeno, čokoladicu na dan, a ne “varati” pa ih jesti više.

TEST ADVENTSKIH KALENDARA:

NICKELODEON, 9,99 kn (65 g)

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Dodane biljne masti mogu sadržavati štetne trans masne kiseline. Dodana je i sirutka, a emulgatori su lecitin te E476. Šećera je 57, a kakaa 25 posto.

MILKA, 41,90 kn (200 g)

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Udio kakaa nije naveden. Dodani su maslo, vrhnje i palmina mast pa ima puno masnoća. Šećera je 50 grama na 100 grama, a emulgator je lecitin.

HEIDEL, 29,90 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Sadrži samo klasične sastojke čokolade, bez puno dodataka. Šećera je 49 grama na 100 grama, kakaa 37 posto. Mlijeko je punomasno, emulgator lecitin.

BARON, 6,99 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Šećera je 58, a kakaa 25 posto. Mlijeko je punomasno. Dodani su sirutka te biljne masti koje u velikim količinama mogu štetiti srca. Emulgatori su lecitin i E476.

MÜLLER & MÜLLER, 5,99 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Dodani su mlijeko u prahu, sirutka i nedefinirana aroma. Emulgatori su sojin lecitin i aditiv E476. Šećera je 58 grama na 100 grama, a kakaa 30 posto.

WINDEL, 8,90 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Mlijeko je punomasno u adventskom kalendaru Windel. Dodana je sirutka, a emulgator je lecitin. Šećera je 57 grama na 100 grama, a kakaa 30 posto.

FAVORINA, 5,99 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Kakaa je 30 posto. Mlijeko je obrano, sadrži zdravu sirutku u prahu. Dodana je pasta lješnjaka. Emulgator je lecitin. U čokoladi je 56,2 posto šećera.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message