Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Adventski kalendar: Čokoladica na dan je dovoljna za malene

Adventski kalendar: Čokoladica na dan je dovoljna za malene

U kalendarima je mliječna čokolada koja sadrži relativno malo kakaa, a više mlijeka, šećera i masti pa je treba jesti umjereno. U kutijama su po 24 čokoladice. Milkine su veće od ostalih

VIDEO

Što je više kakaa, čokolada je zdravija. Među analiziranim čokoladnim kalendarima najviše ga sadrži Heidel, 37 posto, a najmanje Nickelodeon i Baron, po 25 posto.

Čokoladice u svim kalendarima obiluju šećerom. Ovaj sastojak čini više od polovine većine čokolada, što znači da ga na 100 grama ima u količinama većim od 50 grama. Dnevno ne bismo trebali konzumirati vise od 30 do 35 grama šećera, a za djecu je preporučena količina još manja. Prekomjerna konzumacija šećera vodi do razvoja zubnog karijesa u djece te pretilosti i razvoja dijabetesa, koji su sve češći i u mladoj populaciji. Najviše je šećera u čokoladnim kalendarima Baron i Muller, 58 grama na 100 grama, a najmanje u kalendaru Heidel, 49 grama na 100 grama.

Kakaova masa, maslac i mlijeko čine glavninu ostatka analiziranih čokolada. Kakao maslac bogat je zasićenim masnim kiselinama koje u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca. Osim masti u kakao maslacu, mast možemo pronaći u mlijeku. Mliječna mast također obiluje zasićenim masnim kiselinama. Na deklaraciji Favorine piše kako sadrži bezvodnu mliječnu mast što je u principu maslo.

Ove čokoladice sadrže i emulgatore koji povezuju vodu i mast te čokoladama daju karakterističnu konzistenciju. Većinom je to lecitin koji se dobiva iz soje ili suncokreta.

Čokolade Nickelodeon, Baron i Muller sadrže aditiv E476, a to je poliglicerol poliricinoleat. Koristi se i kao zamjena za skuplji kakao maslac, a konzumiranje bi trebalo svesti na minimum, pogotovo u djece, jer nije dovoljno ispitano koliko je taj aditiv siguran.

Ove poslastice i zbog zdravlja treba konzumirati kako je i zamišljeno, čokoladicu na dan, a ne “varati” pa ih jesti više.

TEST ADVENTSKIH KALENDARA:

NICKELODEON, 9,99 kn (65 g)

Dodane biljne masti mogu sadržavati štetne trans masne kiseline. Dodana je i sirutka, a emulgatori su lecitin te E476. Šećera je 57, a kakaa 25 posto.

MILKA, 41,90 kn (200 g)

Udio kakaa nije naveden. Dodani su maslo, vrhnje i palmina mast pa ima puno masnoća. Šećera je 50 grama na 100 grama, a emulgator je lecitin.

HEIDEL, 29,90 kn (75 g)

Sadrži samo klasične sastojke čokolade, bez puno dodataka. Šećera je 49 grama na 100 grama, kakaa 37 posto. Mlijeko je punomasno, emulgator lecitin.

BARON, 6,99 kn (75 g)

Šećera je 58, a kakaa 25 posto. Mlijeko je punomasno. Dodani su sirutka te biljne masti koje u velikim količinama mogu štetiti srca. Emulgatori su lecitin i E476.

MÜLLER & MÜLLER, 5,99 kn (75 g)

Dodani su mlijeko u prahu, sirutka i nedefinirana aroma. Emulgatori su sojin lecitin i aditiv E476. Šećera je 58 grama na 100 grama, a kakaa 30 posto.

WINDEL, 8,90 kn (75 g)

Mlijeko je punomasno u adventskom kalendaru Windel. Dodana je sirutka, a emulgator je lecitin. Šećera je 57 grama na 100 grama, a kakaa 30 posto.

FAVORINA, 5,99 kn (75 g)

Kakaa je 30 posto. Mlijeko je obrano, sadrži zdravu sirutku u prahu. Dodana je pasta lješnjaka. Emulgator je lecitin. U čokoladi je 56,2 posto šećera.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Haraju crijevne viroze: Evo na što paziti i koji lijekovi pomažu

Županijska bolnica u Čakovcu građanima je poslala upozorenje da se čuvaju crijevnih viroza, koje su uobičajene u ovo doba godine, a karakteriziraju ih povraćanje, proljev, povišena temperatura i bol u trbuhu

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'
VELIKA OBITELJ

'Ovisna sam o djeci, imam ih 22 i nadam se imati 70 unučadi'

Najveća britanska obitelj ima puno posla, kod njih djeca imaju djecu, a oni sami imaju najmlađe dijete od samo 3 godine. Obitelj će postati još veća
Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda
PRONAŠLA I LJUBAV ŽIVOTA

Najdlakavija djevojka na svijetu je odrasla, evo kako izgleda

Djevojčica s Tajlanda, koju su vršnjaci nekoć nazivali 'vučica' i 'majmunsko lice', vjerovala je da je njezino stanje neće spriječiti da pronađe sreću. Na kraju je otkrila ljubav svog života