Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Adventski kalendar: Čokoladica na dan je dovoljna za malene

U kalendarima je mliječna čokolada koja sadrži relativno malo kakaa, a više mlijeka, šećera i masti pa je treba jesti umjereno. U kutijama su po 24 čokoladice. Milkine su veće od ostalih

Foto: Dreamstime
1 komentara

Što je više kakaa, čokolada je zdravija. Među analiziranim čokoladnim kalendarima najviše ga sadrži Heidel, 37 posto, a najmanje Nickelodeon i Baron, po 25 posto.

Čokoladice u svim kalendarima obiluju šećerom. Ovaj sastojak čini više od polovine većine čokolada, što znači da ga na 100 grama ima u količinama većim od 50 grama. Dnevno ne bismo trebali konzumirati vise od 30 do 35 grama šećera, a za djecu je preporučena količina još manja. Prekomjerna konzumacija šećera vodi do razvoja zubnog karijesa u djece te pretilosti i razvoja dijabetesa, koji su sve češći i u mladoj populaciji. Najviše je šećera u čokoladnim kalendarima Baron i Muller, 58 grama na 100 grama, a najmanje u kalendaru Heidel, 49 grama na 100 grama.

Kakaova masa, maslac i mlijeko čine glavninu ostatka analiziranih čokolada. Kakao maslac bogat je zasićenim masnim kiselinama koje u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca. Osim masti u kakao maslacu, mast možemo pronaći u mlijeku. Mliječna mast također obiluje zasićenim masnim kiselinama. Na deklaraciji Favorine piše kako sadrži bezvodnu mliječnu mast što je u principu maslo.

Ove čokoladice sadrže i emulgatore koji povezuju vodu i mast te čokoladama daju karakterističnu konzistenciju. Većinom je to lecitin koji se dobiva iz soje ili suncokreta.

Čokolade Nickelodeon, Baron i Muller sadrže aditiv E476, a to je poliglicerol poliricinoleat. Koristi se i kao zamjena za skuplji kakao maslac, a konzumiranje bi trebalo svesti na minimum, pogotovo u djece, jer nije dovoljno ispitano koliko je taj aditiv siguran.

Ove poslastice i zbog zdravlja treba konzumirati kako je i zamišljeno, čokoladicu na dan, a ne “varati” pa ih jesti više.

TEST ADVENTSKIH KALENDARA:

NICKELODEON, 9,99 kn (65 g)

Foto: Željko Hladika/24sata

Dodane biljne masti mogu sadržavati štetne trans masne kiseline. Dodana je i sirutka, a emulgatori su lecitin te E476. Šećera je 57, a kakaa 25 posto.

MILKA, 41,90 kn (200 g)

Foto: Željko Hladika/24sata

Udio kakaa nije naveden. Dodani su maslo, vrhnje i palmina mast pa ima puno masnoća. Šećera je 50 grama na 100 grama, a emulgator je lecitin.

HEIDEL, 29,90 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata

Sadrži samo klasične sastojke čokolade, bez puno dodataka. Šećera je 49 grama na 100 grama, kakaa 37 posto. Mlijeko je punomasno, emulgator lecitin.

BARON, 6,99 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata

Šećera je 58, a kakaa 25 posto. Mlijeko je punomasno. Dodani su sirutka te biljne masti koje u velikim količinama mogu štetiti srca. Emulgatori su lecitin i E476.

MÜLLER & MÜLLER, 5,99 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata

Dodani su mlijeko u prahu, sirutka i nedefinirana aroma. Emulgatori su sojin lecitin i aditiv E476. Šećera je 58 grama na 100 grama, a kakaa 30 posto.

WINDEL, 8,90 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata

Mlijeko je punomasno u adventskom kalendaru Windel. Dodana je sirutka, a emulgator je lecitin. Šećera je 57 grama na 100 grama, a kakaa 30 posto.

FAVORINA, 5,99 kn (75 g)

Foto: Željko Hladika/24sata

Kakaa je 30 posto. Mlijeko je obrano, sadrži zdravu sirutku u prahu. Dodana je pasta lješnjaka. Emulgator je lecitin. U čokoladi je 56,2 posto šećera.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message