Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

Agonija: 'Ovo su mi već treća pluća, a imam samo 25 godina'

Tiffany Senter (25) iz Kalifornije od rođenja ima cističnu fibrozu koja uzrokuje nakupljanje ljepljive tekućine u organima pa je morala ići na presađivanje pluća, ali brzo je odbacila organ

Foto: Profimedia
14 komentara

Vizažistica Tiffany Senter (25) rođena je s cističnom fibrozom, kroničnom genetskom bolešću koja uzrokuje nakupljanje ljepljive tekućine u nekoliko organa, uključujući gušteraču, jetru, bubrege i crijeva. Ipak bolest je najrazornija za pluća jer ih utapa u sluzi.

Sa 16 godina Tiffany je umirala. Presađivanje pluća u 17. godini joj je spasilo život, ali četiri godine kasnije njezino je tijelo odbacilo novi organ. Vizažistica je s 23 godine ponovno dobila priliku za život kada je dobila nova donorska pluća.

MARILYN MONROE SAVED MY LIFE | Autor: TIFFANY SENTER / CATERS NEWS Foto: TIFFANY SENTER / CATERS NEWS

Za sada, Tiffany napokon lakše diše, ali još uvijek mora provoditi većinu svog vremena u bolnici jer je bolest opustošila druge njezine organe i uzrokovala osjetljivost na infekcije koje bi ju mogle usmrtiti.

 Ali, Tiffany ne dopušta sa joj bolest savlada duh, uz malu pomoć svog idola - Marilyn Monroe, radeći frizuru i šminkajući se isto kao pokojna ikona, a sve to radi iz svog bolničkog kreveta. Čak i više nego Marilyn, Tiffany se divi svoja dva donora čija su joj pluća održala na životu ovako dugo. Ona se nada da će ova pluća nastaviti raditi jer joj liječnici kažu da joj neće moći dati još jedan par pluća.

MARILYN MONROE SAVED MY LIFE | Autor: TIFFANY SENTER / CATERS NEWS Foto: TIFFANY SENTER / CATERS NEWS

Kada je rođena, svima je bilo jasno da ima tešku cističnu fibrozu. Liječnici su u početku savjetovali njezine roditelje da odvedu svoje novorođenče kući i uživaju u kratkom vremenu koje će vjerojatno imati s njom - rekla je Tiffany za The Sun.

IZA SEBE OSTAVILA MUŽA, DJECU, UNUKA Spasila tri života: Obitelj žene iz Broda donirala njene organe

No, oni nisu odustajali od svoje kćeri, a i ona se nastavila boriti.

Do 14-e godine Tiffany je redovito išla u školu. Zatim se njezino stanje pogoršalo, pluća su joj oslabila i postalo je preopasno da bude u blizini druge djece čije bi obične prehlade mogle ugroziti Tiffanyn život.

U roku od dvije godine, stvari su postale grozne. Tiffany je sa 16 godina prebačena u bolnicu Sveučilišta Stanford gdje su joj liječnici rekli da je transplantacija pluća jedina nada za preživljavanje.

Nakon devet mjeseci, u kojima se Tiffany osjećala kao da pokušava disati pod vodom, pojavio se novi par pluća. Njezina vlastita pluća funkcionirala su na samo 20 posto kapaciteta zdravih pluća.

Liječnici su izvadili njezina pluća koja su bila skoro crna i iskrivljena bolestima, pa ih zamijenili s donatorskim, koja su došla od mladića koji je na vrhuncu odrasle dobi poginuo u tragičnoj nesreći. On i njegova obitelj donirali su što je više organa moguće i spasili živote osmero ljudi, uključujući Tiffany.

MARILYN MONROE SAVED MY LIFE | Autor: TIFFANY SENTER / CATERS NEWS Foto: TIFFANY SENTER / CATERS NEWS

Ubrzo nakon operacije, Tiffanyna pluća su radila s 93 posto, gotovo jednako dobro kao nova i Tiffany je bila presretna. Četiri godine je mogla živjeti život pun avantura o kakvom je sanjala, ali onda se dogodilo nezamislivo - njezino je tijelo odbacilo organe koji su je održavali na životu.

Morala se vratiti u Stanford, natrag na listu čekanja za presađivanje organa i ponovno se morala boriti za svaki dah. Opet je morala čekati devet mjeseci, a posljednja tri je bila potpuno 'vezana' za bolnički krevet, mašinu za disanje i cijev za hranjenje 24 sata dnevno.

Dok je bila tamo, na YouTubeu je naišla na videe koji pokazuju kako se našminkati.

- Osjećala sam da izgledam kao da ću umrijeti, a ti su me videozapisi inspirirali da vidim kako možeš promijeniti izgled izvana - rekla je Tiffany za Daily Mail Online.

KBC ZAGREB Revolucionarni stroj oživljava organe koji će se presađivati

Njezin moto je: 'Ako izgledaš dobro, tako ćeš se i osjećati.' Tiffany je počela naručivati komplete za šminkanje u bolnicu, stvarati novi izgled i praktički se pretvarati u Marilyn Monroe, a sve to je radila iz kreveta.

U međuvremenu joj je funkcija pluća bila na samo devet posto.

- Patolog je rekao da ne zna kako se držim na životu. Moje desno plućno krilo je potpuno odumrlo i postojalo je samo jedno mjesto na lijevom plućnom krilu koje mi je davalo zrak - rekla je Tiffany.

Pluća koja nisu funkcionirala ponovno su uklonjena i zamijenjena 2017. godine.

- Nakon prve transplantacije, 'pogođeni' su drugi organi. Srećom, bubrezi i jetra su bili dovoljno zdravi za ponovnu transplantaciju - kaže Tiffany.

Neko vrijeme su nova pluća radila savršeno, ali nakon godinu i pol javili su se prvi znakovi neuspjeha i odbacivanja organa. Tiffany je dijagnosticirano kronično odbacivanje organa, što znači da čak ni jaki lijekovi, koje je uzimala da potisnu njezin imunološki sustav, nisu mogli spriječiti njezino tijelo da ne misli da su nova pluća strani objekt i krenu ih napadati.

Njezino je tijelo previše istraumatizirano i preslabo da bi imala šanse za treću transplantaciju. Čak i kada bi je imala, njezina je prsna kost već zatvorena i 'izrezana' - nema dovoljno mjesta za operaciju i njezine šanse za preživljavanje su premale.

U posljednjih godinu dana bubrezi su joj otkazali tri puta, a njezina pluća rade na 60 posto, ali to je dovoljno dokle god neke od 70 tableta koje Tiffany uzima svaki dan djeluju i održavaju stabilnost.

MARILYN MONROE SAVED MY LIFE | Autor: TIFFANY SENTER / CATERS NEWS Foto: TIFFANY SENTER / CATERS NEWS

- Nitko nije spreman suočiti se sa smrti sa samo 25 godina, pa se nadam da će me lijekovi dugo držati u stabilnom stanju - kaže Tiffany.

Sada je u procesu preuređivanja svoje spavaće sobe u studio za šminkanje i planira dobiti kozmetičku i poslovnu licencu kako bi mogla imati klijente koji će joj dolaziti da ih našminka i uljepša. Osim toga, nastavila je dizati utege, penjati se na stijene sa svojim bratom i planinariti s cijelom obitelji.

- Zahvaljujući svojim donatorima, dobila sam sedam godina života i ne mogu tražiti više od toga. Osjećam se sretno što sam imala sve ovo vrijeme - rekla je Tiffany, koja je i pokrenula kampanju prikupljanja sredstava za Udrugu za transplantaciju dječjih organa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message