Lifestyle

Komentari 49

Ah te divne breskvice! Kolači koje mnoge bake prave za Božić

Ah te divne breskvice! Kolači koje mnoge bake prave za Božić

Božićne breskvice su tradicionalni slatkiš koji su naše bake i mame pripremale svakog Božića na opće veselje svih mališana. Sočne i ukusne, jednostavno se pripremaju

Sastojci:

Za nadjev:

Priprema:

Jaja, šećer, mlijeko u prahu, prašak za pecivo i 4 žlice brašna pomiješajte i ostavite neka miruje 15 minuta. Dodajte ulje, koricu limuna i ostatak brašna, te umijesite glatko tijesto. Oblikujte kuglice veličine oraha i pecite oko 10 minuta na 170°C.

Tople breskvice s donje strane izdubite žličicom. Pomiješajte orahe za nadjev sa šećerom, usitnjene mrvice od izdubljenih breskvica i rum, pa prelijte mješavinu mlijekom. Svaku polovicu napunite nadjevom i spojite po dvije u breskvicu.

U dvije posude razdijelite vodu i u svakoj umutite boju. Obojite breskve kistom, prvom žutom, pa zatim crvenom bojom i obilno uvaljajte u šećer. Ostavite neka se suše na zraku najmanje 12 sati.

Savjet:

Breskvice su neizostavne hrvatske blagdanske slastice. S vremenom otpuste, pa su ukusnije što dulje stoje. Umjesto mlijeka u prahu, u smjesu možete dodati i žlicu kiselog vrhnja, koje će mu dati jednaku prhkost.

Najčitaniji članci