Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
44 komentara

Ako piješ, ne vozi: Već i jedno piće čini vas lošijim vozačem

Znanstvenici su utvrdili da čak i jedno alkoholno piće može utjecati na smanjenju sposobnost kontrole vozača na cesti, pa preporučuju da se uvede potpuna zabrana alkohola za volanom

Foto: Thinkstock
44 komentara

Već i jedno alkoholno piće može značajno utjecati na sigurnost u vožnji, upozoravaju znanstvenici sa  Sveučilišta u Sussexu. Ne postoji neka standardna količina alkohola koja bi bila granica za vozače oko koje su znanstvenici složni, jer netko može zadržati visoku dozu prisebnosti uz zakonom dopuštenu granicu, dok neki već i s jednom čašom vina mogu izazvati probleme na cesti. 

happy couple have a romantic date in restaurant | Autor: kzenon Foto: kzenon

No nova studija sugerira da je i jedna čašica alkohola dovoljna da 'značajno kompromitira' osjećaj kontrole nad vozilom osobe koja je za volanom. Zbog toga se preporučuje da se zakoni prilagode tome, odnosno da se alkohol za volanom potpuno zabrani. 

OPREZ! Kombinacija alkohola i lijekova može biti opasna, ali i fatalna

Studija se bavila usporedbom osjećaja osobe koja je popila jedno piće prije i poslije vožnje na kontrolu za volanom i razumijevanje  posljedica nekih odluka. Vozačima koji su sudjelovali u istraživanju je bilo dopušteno imati 80 miligrama alkohola na 100 mililitara krvi, odnosno 35 mikrograma alkohola na 100 mililitara daha, ili 107 miligrama alkohola na 100 mililitara urina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Riječ je o ljudima različite dobi, težine i tolerancije na alkohol, koji su pili različitom brzinom, no većina ispitanika bila je ograničena na jednu čašu vina. 

Sleepy woman driving her car after long hour trip isolated street background. Sleep deprivation and accident concept | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Istraživači su otkrili da kad ljudi popiju malo pića, njihova percepcija vremena između njihove aktivnosti i posljedica tih aktivnosti postaje kraća. Nema zaključka o tome hoće li zbog toga odluke za volanom donositi prerano, ili prekasno u odnosu na stanje na cesti, ali je uočeno da ih rastući osjećaj agresije može učiniti pretjerano samopouzdanima dok voze i veća je vjerojatnost da će donositi opasne odluke.

Danko Vućinović ZATEKLI JU U PITOMAČI Vikend rekorder: Vozila bicikl s 1,92 promila alkohola u krvi

- Naša studija predstavlja uvjerljiv dokaz da je čak i jedna krigla piva dovoljna da kompromitira osjećaj čovjeka za donošenje odluka. To može imati važne implikacije za pravnu i društvenu odgovornost vozača i postavlja se pitanje jesu li trenutna ograničenja alkohola zaista sigurna - kaže dr. Aldo Badiani, direktor Centra za istraživanje i intervenciju ovisnosti o Sussexu (SARIC).

DOŠLO JE DO 'BLACKOUTA'? Stručnjak: 'Umor je opasniji i od mobitela i alkohola u vožnji'

Dodaje da je važno napomenuti da su u eksperimentima svi sudionici ostali unutar zakonskih granica dopuštene razine alkohola koje vrijede u Engleskoj, Walesu, SAD i Kanadi.

Foto: Dreamstime

- A ipak su uočena oštećenja osjećaja za kontrolu nad vozilom - upozorava dr. Badiani. Pritom treba naglasiti da je Engleska jedna od rijetkih zemalja u Europi, u kojoj je vozačima dozvoljeno da sjednu za volan s do 0,8 mg alkohola u krvi, dok je u većini zemalja, pa i u Hrvatskoj, ta granica 0,5 miligrama. 

SINTETSKI ALKOHOL Za pet godina pit ćemo alkohol nakon kojeg nema mamurluka?

Studija je obuhvatila ukupno 59 sudionika koji su popili koktel s dozom alkohola prilagođenom njihovoj težini, kako bi ostali u dozvoljenim količinama. Potom su morali gledati u prazan sat koji je imao crvenu točku koja je kružila svake dvije sekunde. Istraživači su im u jednom trenutku kazali da pritisnu tipku, a onda su trebali odrediti gdje je na satu bila točka u tom trenutku. 

MENTALNO STANJE NACIJE Čak 250.000 Hrvata su ovisni o alkoholu, žene su depresivne

U drugom testu, nakon što bi stisnuli tipku uslijedio bi zvuk, pa su trebali odrediti položaj točke u trenutku stiskanja tipke, kao i oglašavanja zvuka. Nakon što su popili piće, njihova reakcija je bila puno sporija, odnosno češće su govorili da su točke bile bliže jedna drugoj kad se zvuk pojavio. 

RAZARA SRCE, ŽELUDAC, GUŠTERAČU... Nemojte previše piti! Alkohol može izazivati i do 200 bolesti

- U slučaju čovjeka koji je pijan, taj razmak se dodatno gubi. To bi moglo značiti da je osjećaj djelovanja povećan, odnosno da mislite da kontrolirate vanjsko okruženje. Istraživanje je objavljeno u časopisu Addiction Biology, a prenosi Daily Mail.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message