Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Aktivnosti na otvorenom jačaju imunitet i pomažu smršavjeti

Aktivnosti na otvorenom jačaju imunitet i pomažu smršavjeti
1

Upravo je početak zime idealno vrijeme za skidanje viška kilograma. Ako sad krenete, gubeći po dva kilograma mjesečno, do proljeća bez muke možete izgubiti i desetak kilograma viška

VIDEO

Čak i ako ne vježbate u teretani i nemate naviku baviti se trčanjem, mnogi od nas puno su aktivniji tijekom ljeta nego tijekom hladnih zimskih dana.

- Ako ništa drugo, više šetamo, plivamo, mnogi ljudi ljeti puno voze bicikl, neki zaigraju košarku ili nogomet s prijateljima i slično. S hladnijim danima često se povlačimo pod dekicu, što u kombinaciji s težom zimskom hranom i činjenicom da su dani kraći, odnosno da ranije pada mrak, nerijetko završi tako da je teško držati se odluke o tome da ćemo redovito vježbati. A ne bi trebalo biti tako - kaže osobni trener Marino Bašić.

Kako žene često počinju vježbati s ciljem da skinu nekoliko kilograma prije plaže, upravo je početak zime idealno vrijeme za to. Ako sad krenete, gubeći po dva kilograma mjesečno, do proljeća bez muke možete izgubiti i desetak kilograma viška. S druge strane, za mnoge muškarce koji inače vole vježbati u teretani zima je odlično vrijeme da ponekad promijene rutinu i ubace jedan dan tjedno plivanja na bazenu ili pješačenja na Sljeme.

Važno je imati na umu da si ne smijemo nametati previsoke ciljeve jer ćemo u startu imati ego kao neprijatelja i veće su šanse da odustanemo od vježbanja. Dakle, umjesto da se prisiljavate raditi s utezima u teretani, možete ubaciti 20-ak minuta brzog hodanja, trčanja, badmintona u parku s djecom, kao i tečaj plesa ili neku sličnu aktivnost koja vas veseli.

- Bitno je da si ne stvorite pritisak i da ostanete uporni. Jer ako odlučite da ćete vježbati dva-tri puta tjedno samo 20-ak minuta i ako se prva dva puta i budete morali prisiliti, već nakon tri tjedna to će vam postati navika i vježbat ćete s veseljem - smatra Bašić.

Bitno je izabrati neku dinamičniju aktivnost tijekom koje se mijenja intenzitet i način vježbanja, kako bi trening bilo zanimljiviji.

- To su vježbe tijekom kojih se podiže mobilnost te jača snaga i podiže izdržljivost, pa su i koristi od vježbanja u konačnici veće - ističe naš sugovornik. To je odličan lijek za zimsku depresiju, onu fazu u kojoj nam se ništa ne da jer je vani hladno, dodaje.

Hladno vrijeme zimi je idealno i za aktivnosti na otvorenom jer svježi zrak pridonosi jačanju imuniteta, a hladnoća bržoj potrošnji kalorija. Pritom ipak treba imati na umu da ne pretjerujemo, odnosno da ne vježbamo predugo i da se ne preznojavamo jako.

Vukodlaci i Vilenjaci

- Ako smo po hladnom i vjetrovitom vremenu dugo u vlažnoj odjeći, možemo se prehladiti ili zaraditi upalu pluća. Također, izbjegavajte vježbanje vani ako je poledica te dok pada jaka kiša jer su tad veće šanse da se ozlijedite. Takvo bi vježbanje moglo biti kontraproduktivno, pa je bolje ostati kod kuće i odraditi čučnjeve, sklekove i trbušnjake - kaže osobni trener Marino Bašić.

Top 5 savjeta za održavanje volje za vježbanjem zimi:

1. NE BOJTE SE HLADNOĆE Odjenite se slojevito, dobro zamotajte i hrabro izađite na svjež zrak. Osjećat ćete se bolje kad se nadišete čistog zraka, a zimsko sunce pridonijet će obnavljanju zaliha vitamina D, koji je ključan za zdrav imunitet.

2. NABAVITE NEŠTO NOVE OPREME Ne morate potrošiti previše novca, već i sama činjenica da ste se bacili u trošak zbog vježbanja najčešće je dovoljan motiv da ne odustanete prije vremena. Sjednite i napravite okvirni plan do proljeća, savjetuje osobni trener Marino Bašić.

3. POSTAVITE REALAN CILJ Od preambicioznih planova i ideje da vježbate svaki dan po sat vremena na kraju sigurno neće biti ništa. Radije si obećajte da ćete vježbati dva puta tjedno po 20 minuta, a ostale dane šetati i svako jutro odraditi vježbe istezanja.

4. MIJENJAJTE AKTIVNOSTI Jednom kad vam vježbanje postane dosadno, puno je lakše odustati. Zato kombinirajte različite aktivnosti - uz odlazak u teretanu, jednom tjedno trčite u kvartu, a drugi put, primjerice, otiđite na plivanje.

5. PRONAĐITE PARTNERA ILI DRUŠTVO Partner će vas motivirati da budete ustrajniji te da vježbate i onda kad vam se to inače ne bi dalo. U većem društvu će korist biti višestruka jer ćete se ugodno družiti i nasmijati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...