Lifestyle

Komentari 21

Akupunkturistica slavnih: Kako pomoći nogama u potpeticama

Akupunkturistica slavnih: Kako pomoći nogama u potpeticama

U razdoblju od 1. studenog do do kraja siječnja moj posao 'poraste' za 40 posto, po tome vidim koliko se žena muči s potpeticama i bolnim stopalima u ovo vrijeme, kaže akupunkturistica Andrea Hurst

Mnoge žene visoke potpetice nose svakodnevno, a pogotovo u ovo blagdansko vrijeme kad su one neizostavan dio svakog 'party looka'. No zbog previsokih se cipela vašim nogama može dogoditi i gore od toga da vas bole nekoliko dana - stručnjaci upozoravaju kako potpetice mogu na stopala ostaviti ozbiljne posljedice.  

Akupunkturistica Andrea Hurst je zato s vlasnicima modnog brenda Lyst.com odlučila stvoriti vodič u kojem bi objasnila kako možemo nositi potpetice, a ujedno i zaštiti stopala za vrijeme blagdana.

- U razdoblju od 1. studenog do kraja siječnja moj posao 'poraste' za 40 posto, po tome vidim koliko se žena muči s potpeticama i bolnim stopalima u ovo vrijeme - rekla je Hurst, inače akupunkturistica mnogih iz života poznatih uključujući i  Katy Perry, Emily Blunt i Gwyneth Paltrow.

- Noga u povišenoj potpetici gura tijelo prema naprijed zbog čega stražnji mišići postaju preopterećeni pa često uzrokuju bol u dnu leđa i vratu, pa i utrnutost ili potpunu ukočenost stopala - objasnila je Hurt najčešće boljke stopala nakon višesatnog nošenja potpetica i dodala da stanje može biti i gore, pa npr. cipele koje uz potpeticu imaju i šiljasti vrh često uzrokuju kurje oči, zadebljanja na noktima ili čak bolne otekline na palcu nogu.

Zbog toga donosi šest savjeta s kojima bi svaka žena u ovo blagdansko vrijeme sama mogla stati na kraj bolnim nogama.

1. Luk i rist

Stvrdnuta koža na ristu stopala može biti usko povezana s boli u leđima - kaže akupunkturistica Andrea Hurst. Zato ženama savjetuje da dobro isprobaju kakav oblik cipele najbolje pristaje njihovom stopalu i da tako izbjegnu bol zbog 'pogrešnog kalupa'.  A za bol luka stopala preporučuje masažu u kojoj nam je stopalo u obje ruke i to palčevi na donjoj strani a drugi prsti gore, nježno masirati stopalo od pete prema prstima. 

2. Mišić lista i tetive

Prema Andrei, potpetice mogu doslovno skratiti mišiće lista što uzrokuje skraćenje tetive. Da bi se tome doskočilo, savjetuje istezanje i masažu nogu, te masažu rollerom koja će popraviti fleksibilnost. 

3. Pravilno držanje

Nošenje potpetica, kaže Andrea Hurst, utječe i na ravnotežu i teže nam je zadržati leđa ravnima. Zato preporučuje redovnu akupunkturu stopala, ali i drugih dijelova tijela, obavezno i kralježnice, zahvaljujući kojoj bismo trebali biti u formi da visoke cipele možemo nositi kad god to želimo. 

4. Bol u cjevanici

Ona može biti uzrokovana prečestim nošenjem visokih peta, ali i hodanjem po neravnoj i tvrdoj površini, a kao najbolju prevenciju preporučuje cipele s već postojećim ulošcima koji će ublažiti površinu i zbog kojih će biti kao da hodamo po nečem mekšem. 

5. Nožni prsti

Umornim i bolnim nožnim prstima možemo pomoći svakodnevnom masažom rotirajućim valjkom ili rollerom. 

- Svaki naš korak uključuje naprezanje kompletne mreže kostiju, mišića i ligamenata, kaže Andrea Hurst i dodaje da s obzirom na to nije čudno da su nam stopala često osjetljiva. No i tome se, kaže, može doskočiti s već spomenutim masažerom ili rollerom. 

6. Vitamini

Dodaci prehrani u obliku vitamina, pogotovo D vitamina ključan je faktor za sve kosti, pa tako i kosti stopala, ističe Hurst i dodaje da će 'zdrave kosti dulje izdržati u potpeticama'. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci