Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Alkohol nas poružnjuje, stvara podočnjake i čini kožu suhom

Alkohol nas poružnjuje, stvara podočnjake i čini kožu suhom
1

Specijalisti su nam otkrili kako svega nekoliko čaša vina na dan može dramatično promijeniti vašu kožu uzrokujući starenje, a zatim su objasnili što učiniti da se to izbjegne

VIDEO

Katie White iz Hackneya u Londonu pokrenula je svoj studio za zdravlje kože i otkriva da je alkohol ključni čimbenik koji uzrokuje starenje kože, osobito na licu, piše Daily Mail.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:04

Kazala je da alkohol dehidrira kožu onemogućujući normalno stvaranje kolagena, dok šećer iz vina može utjecati na razinu šećera u krvi zbog čega proces tzv. glikozilacija oštećuje kožu stvarajući bore i brazde na koži.

Muči vas koža lica, a kreme ne pomažu? Pripazite što jedete
Muči vas koža lica, a kreme ne pomažu? Pripazite što jedete

- Kolagen je zapravo arhitektonska potpora kože, to su vlakna. Kao u svakoj arhitekturi, ako potpora nije dobra, cijela struktura postaje slaba, dolazi do urušavanja. Bora je oblik urušavanja. Vlakna koja se proizvode u koži daju čvrstoću i elastičnost vezivnim tkivima. Kad konzumiramo šećer, 'slatke molekule' vežu se za proteinska vlakna kože umrežavajući se u čvrstu strukturu i tako smanjuju učinkovitost elastina i kolagena, kazala je dermatologinja dr. Ivana Nola.

Postoje trikovi kojima se taj postupak može izbjeći, uključujući pripremu tijela gorkom hranom i pićima poput čaja maslačka. Dodatno, kako biste potaknuli stvaranje kolagena možete lice masirati raznim tehnikama, uključujući drevni kinesku gua sha metodu.

Alkohol je diuretik

Katie, koja je ujedno i nutricionistica kao i terapeutkinja za kožu, otkriva da je klijenti uvijek najprije pitaju o unosu alkohola.

- Alkohol je uzročnik situacije u kojoj koža nije glatka i blistava kakva bi trebala biti. Kad ste dehidrirani, koža postaje opuštena, suha i bez sjaja. Alkohol je diuretik, što znači da potiče stvaranje i izlučivanje mokraće. Našem su tijelu prioritet organi poput mozga ili jetre, pa je među prvim stvarima koju će prestati proizvoditi kolagen, naglašava White.

- Alkohol je toksin s vrlo malom hranjivom vrijednosti i može pridonijeti lošijoj funkciji jetre, oštećuje  imunološki sustav, remeti razinu inzulina, oštećuje stanice. Koža zbog dehidriranosti  postaje siva i bez sjaja. Nakon konzumacije alkohola često koža lica postaje crvena, kod nekih ljudi se javlja seboreički dermatitis, a često i podbuhlost - istaknula je dr. Nola.

Nečista koža lica? Uklonite sva 4 uzroka nečiste kože lica
Nečista koža lica? Uklonite sva 4 uzroka nečiste kože lica

Alkohol utječe na spavanje

Jeste li se ikada probudili nakon noći pijanstva pitajući se zašto se osjećate slabo i neispavano, a ispod očiju imate vrećice?

Alkohol ometa uobičajene navike spavanja. Onemogućuje proizvodnju melatonina kojeg tijelo treba za kvalitetan san. Istraživanja su pokazala da umjerena doza alkohola smanjuje proizvodnju melatonina za 20 posto, ističe ona dodajući da se naša koža regenerira u snu i popravlja štetu nastalu UV zračenjem te smanjuje bore. Loš san znači manje mogućnosti za oporavak kože.

- Natečenost obavezno prati pretjeranu konzumaciju alkohola, koja se manifestira najviše u području oko očiju. Prestanak konzumacije alkohola dovodi po oporavka naše kože, u vidu poboljšanja tonusa. Nakon konzumacije pretjerane količine alkohola savjetuje se, za poticanje detoksikacije organizma, unositi veće količine vode sa sokom prirodnog limuna, laganu prehranu i primjenu preparata za njegu kože lica bogatih antioksidansima. Ukoliko postoji mogućnosti, savjetuje se i primjena infuzije za brže vraćanje hidratacije tijelu - nadovezala se dr. Nola.

Slatki kokteli

- Mnoga alkoholna pića imaju visoke razine šećera koji podiže razinu šećera u krvi. Molekule šećera vežu se za kolagen i elastin kroz proces glikolizacije. Na kraju tog procesa nastaju tzv AGE produkti (advanced glycation end-product), odnosno završni proizvod glikozilacije. AGE oštećuje kožu stvarajući linije, bore i manjak elastičnosti, upozorila je White.

Kazala je i kako AGE može ometati proizvodnju novog kolagena i elastina potrebnog za oporavak oštećenja.

- Šećer iz alkohola potiče upalne procese što dovodi do oštećenja kolagena i sprečava stvaranje novog. To rezultira  gubitkom tonusa kože, prijevremenom pojavom podočnjaka i sive kože, ističe dermatologinja Nola.

Kako umanjiti štetu?

Katie kaže da je tajna otrova u doziranju.

- Uživajte umjereno, razmišljajući o čaši vina kao o poslastici koju ćete povremeno konzumirati, a ne kao prilog svim jelima. Nakon svakog pića popijte čašu vode kako biste pomogli tijelu i koži u oporavku. To dodatno pomaže i u izbjegavanju glavobolje sljedećeg dana. Ako ste imali bogat društveni život u jednom razdoblju, preporučujem hranu koja će pomoći u pročišćavanju jetre. Gorka hrana poput cikorije, vodenice i endivije odličan je izbor, a možete koristiti i tinkture ili čajeve na bazi maslačka, kazala je.

- Savjet je svakako kontrolirati količinu alkohola koja se unosi u organizam, konzumirati hranu bogatu antioksidansima, koristiti suplemente bogate antioksidansima, provoditi tretmane infuzije kože kisikom, tretmane mezoterapije i kemijskim pilinzima koji će djelovati snažno regenerirajuće na kožu - preporučila je dr. Nola.
    

Trik s maramicom otkriva kakve je vrste koža lica
Trik s maramicom otkriva kakve je vrste koža lica


SAVJETI ZA GUA SHA MASAŽU

1. Očistite lice.
2. Uvijek rabite ulja, nikad ne masirajte suhu kožu.
3. S masažom započnite od vrata prema gore povlačeći alate za masažu preko kože, a ne da gurate kožu.
4. Alat držite ravno i nikad ne masirajte preko oštećene kože s ozljedama, upalama ili sunčanim opeklinama.
5. Budite nježni, masaža nikad ne bi trebala boljeti.

Upute za masažu kod kuće:

1. Počnite od vrata - lagano krenite prema gore povećavajući protok krvi u koži prema licu te potičući limfnu drenažu.
2. Stavite gua sha alat ispod brade te ga povlačite lagano uz liniju čeljusti prema uhu.
3. Ponovite postupak prislanjajući uz lice udubinu na alatu.
4. Kraći dio alata smjestite na središte brade, ispod usta, pa pomičite prema uhu.
5. Ponovite postupak od kuta usana prema uhu, ispod jagodične kosti - na tom dijelu lica možete koristiti i akupresuru za otpuštanje napetosti u mišićima.
6. Držite i podignite nazolabijalnu liniju, trljajte nazubljenim dijelom.
7. Postavite alat pored nosa i lagano pomičite prema rubu lica uz nježni pritisak.
8. Nježno tapkajte alatom uz oči.
9. Laganim potezima smanjite napetost u obrvama.
10. Pomaknite gua sha prema čelu iznad obrva te uz rub kose trljajte kako biste osvježili kožu.
11. Za kraj, potezima prema dolje povlačite iza uha prema ovratniku kako biste potaknuli cirkulaciju.

SOS za kožu

Katie preporučuje i tretmane poput LED terapije i kozmetičke akupunkture budući da oni stimuliraju proizvodnju kolagena koja se prirodnu usporava starenjem. Ti tretmani pomažu da koža zadrži mladolik izgled. Terapeutkinja preporučuje gua sha masažu, drevnu kinesku praksu u kojoj se prilikom masaže koristi alat izrađen od žada, kosti ili rogova te se povlači preko kože da bi se preusmjerio protok energije.

- Studije su pokazale da samo jedna minuta gua sha masaže na dan povećava mikrocirkulaciju za 400 posto. Rezultat je, naravno, pojačana proizvodnja kolagena što smanjuje bore, pomlađuje i zaglađuje kožu. Može pomoći i kod problema s pigmentacijom, tamnih kolobara oko očiju i definira liniju čeljusti i jagodičnih kostiju, ustvrdila je ona.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:09
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'