Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Aluminijska folija i spužva paze da toplina ne bježi

Dovoljna je promjena navika, malo stiropora, alu -folije i spužve kako bi se ugrijale prostorije doma, a da se istodobno ne "spaljuju novčanice"

fotolia
Foto: fotolia
1 komentara

Umjesto odvrtanja peći ili radijatora na maksimum, što zahtijeva magiju prilikom plaćanja računa, topli dom može stvoriti traka spužve ili aluminijska folija. Jer najviše topline odlazi iz doma zbog propuha. A dovoljno je samo oblijepiti rubove vrata i prozora trakom spužve kako bi se propuh spriječio. Kako bi se spriječilo peć da grije zidove ili dimnjake umjesto sobe dovoljno je iza njih, na udaljenosti od barem 10 cm, postaviti aluminijsku foliju ili sjajnu metalnu ploču koje će reflektirati toplinu. Osim “prve pomoći”, toplinu će sačuvati i novi aparati. Bojler star desetak godina u toplinu pretvara svega 60 posto energije, a danas je taj omjer oko 96 posto. Ili kompletna promjena grijanaja: etažno centralno grijanje je oko deset puta jeftinije od grijanja na struju.

>> Za polovicu smrti zbog hladnoće krivi su moždani ili srčani udari, jer ona stvara ugruške u rukama. Zato su kapa i rukavice obavezne i za starije

>> Automatski termostat, koji će smanjiti grijanje dok su ukućani na poslu ili spavaju, može smanjiti troškove grijanja za 15 posto

NAMJEŠTAJ: Premještanjem namještaja uz vanjske zidove stvara se dodatna izolacija. A zid na kojem stoji radijator izolirat će ploča stiropora između zida i radijatora.

TOPLI NAPITAK:Za razliku od alkohola, koji će samo stvoriti osjećaj topline, a zapravo ubrzati hlađenje, topli napici poput čaja i kakaa ugrijat će tijelo iznutra.

AKTIVNOSTI: Usisavanje, brisanje prašine na nedustupnim mjestima, ribanje kade... možda nisu zabavne kao džogiranje, no držat će tijelo aktivnim i toplijim.

SUŠENJE: Ako se na pećima ili radijatorima suši rublje ili nešto odlaže, oni će više grijati dimnjak ili zidove, a manje dom. A i rubljem na peći riskirate požar.

ZDRAVA HRANA: U hladnim mjesecima se ne smije zaboraviti na svježe povrće i voće. Iako će “teža” hrana pružiti energiju, ako se pretjera, usporit će cirkulaciju.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message