Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ana Šimić: U svakom pogledu želim biti svoja i to ću dokazati

Ana Šimić: U svakom pogledu želim biti svoja i to ću dokazati
3

Konkurencije se ne bojim nego je poštujem, poručuje nova nada hrvatske atletike - skakačica u vis Ana Šimić (24) kojoj laskaju usporedbe s Blankom Vlašić

VIDEO

Ana Šimić jedna je od novih hrvatskih atletskih zvijezda. Sredinom kolovoza iz Züricha se s Europskog atletskog prvenstva vratila s broncom, koju je osvojila preskočivši 1,98 metara, a nedavno je pobijedila na 64. Memorijalu Borisa Hanžekovića u Zagrebu. Sportom se počela baviti još kao desetogodišnja djevojčica. Odabrala je atletiku jer je to individualni sport, a sedam godina poslije i skok u vis kao omiljenu disciplinu. 

- Nekako sam se vidjela u kraljici sportova i zbog svojeg stasa, ali i svojega karaktera, zbog kojeg sam uvijek više preferirala individualne sportove - pojasnila je skromna i pomalo sramežljiva sportašica. Danas ima 24 godine i na najpoznatijim svjetskim mitinzima jedna je od mlađih natjecateljica. Među karakteristikama velikih sportaša je i ona da nakon velikih uspjeha ostanu jednostavni, a Ana nakon prvih uspjeha ostavlja dojam simpatične i pristupačne djevojke, koja se tek navikava na svjetla reflektora. Do prve medalje s nekog velikog natjecanja došla je preskočivši 1,99 metara, što je njezin novi rekord, a u svibnju je osvojila miting Dijamantne lige u Pekingu. Kakav je osjećaj na tako velikim natjecanju postići takav uspjeh? 

- Osjećaj je poseban jer to je zapravo kruna moje karijere i potvrda da se mukotrpan rad i odricanje isplate. U tim trenucima zaboravite teške trenutke i ponosni ste na ono sto ste učinili - ističe. 

Brončana medalja s EP-a donijela joj je veliku zadovoljštinu, ali i potvrdu odličnog rada s trenerom Edvardom Josipovićem, kojemu, kako kaže, idu najveće zasluge za taj uspjeh, a koji s njom trenira posljednjih pet godina.

- U sportskom smislu bronca mi znači vjeru da će mi sad karijera imati uzlaznu putanju, ali i da sam dokazala da pripadam u svjetski atletski vrh - izjavila je Ana. 

Idući cilj u natjecateljskom smislu joj je zadržati konstantu, kvalitetu i visinu u skokovima, a konačni cilj preskočiti magičnu granicu od dva metra. Budući da s velikim uspjesima stižu i velika očekivanja, upitali smo je osjeća li pritisak zbog toga ili su joj vježbanje, trud i uspjesi ipak prioritet.

- Nikad nisam osjećala poseban pritisak jer se nikad nisam trebala ili morala nikome dokazivati. Svjesna sam da će u budućnosti očekivanja, kako javnosti tako i moja, biti veća, ali treninzi ostaju moj prioritet, a ja sam od onih koji vjeruju da se rad i trud uvijek na kraju isplate - ispričala je. O usporedbama i o tome što su je mediji već prozvali nasljednicom perjanice hrvatske atletike, Blanke Vlašić, kaže da uopće ne razmišlja.

- Nemam idole ili skakačice poput kojih bi željela biti. Želim biti svoja u svakom pogledu, a Blanka Vlašić je jedna od najboljih skakačica u vis svih vremena i mislim da to dovoljno govori o njoj i svemu što je učinila u svojoj karijeri – izjavila je. 

Iako bi neki očekivali da bi trebala upisati kineziološki fakultet ili nešto vezano uz sport, Ana se odlučila za studij upravnog prava na Pravnom fakultetu, na kojem je studentica treće godine. Profesori, kaže ona, razumiju njezine potrebe i obveze, pa se ponekad uspije uskladiti s njima.

- Ne tražim posebne ustupke jer želim biti uspješna i u tom segmentu života, pa uvijek nastojim spremna doći na ispit - ističe. Više od natjecanja strah ju je ispita, od kojih, kaže, ima veliku tremu. Fakultetske i sportske obveze za sada uspješno usklađuje jer tvrdi da uz dobru organizaciju ništa nije nemoguće. Na pitanje je li se do sada susretala s ljubomorom, podmetanjima i zavišću kolegica te ima li u našoj atletici kao i u ostalim sportovima klanova i nepravilnosti, odnosno nepravdi, kaže da je toga puno manje nego u ostalim sportovima. 

- U atletici nemate utjecaj suca ili sudaca. Nema zavisti, svaka od nas želi biti bolja od konkurencije, ali smo i potpora jedna drugoj - rekla je i otkrila kako su njezine najveće sportske “suparnice” Blanka Vlašić, Ruth Beitia i Maria Kučina. Što je najveća ljepota skoka u vis?

- Neizvjesnost prije skoka i trenutak u kojem trebam napasti letvicu i određenu visinu. U tom trenutku ne postoji nitko i ništa između vas. Samo vi i letvica - tvrdi. 

Na natjecanjima vrlo rijetko ima priliku družiti se s ostalim sportašicama jer se, kako kaže, uglavnom susreću na stadionima. 

- Obično se to svede na kratki pozdrav i nekoliko rečenica razgovora. Bez nekih posebnih odnosa. A najviše se družim sa Sandrom Perković, koju znam jako dugo i s kojom uvijek imam zanimljivih tema za razgovor - otkrila je. 

Nema životni ili sportski uzor, ali željela bi biti poput svoje majke, koja ju je uvijek usmjeravala u životu i bila joj potpora u najtežim trenucima. Slobodno vrijeme provodi najviše sa sestrom blizankom Ivanom, za koju kaže da joj je najveća kritičarka i najveća potpora u svemu što radi i prijateljicama iz djetinjstva te u posljednje vrijeme i s dečkom Filipom Rakom, s kojim je u vezi šest mjeseci. Ističe da ju je teško izbaciti iz takta.  

- Može me naljutiti nepravda i ljuti me kad su ljudi nepošteni i neiskreni - izjavila je.

Osim sporta zanima je upravno pravo i jednog dana se vidi u tom poslu. Kad nije na putovanjima i kad nije u jeku natjecateljska sezona, dan joj je ispunjen treningom, kratkom pauzom, vremenom za obitelj, pa opet treningom i relaksacijom u večernjim satima. A kad je riječ o modi, Šimić ne prati trendove. 

- Moj fetiš su traperice i Nike tenisice. Bez toga ne mogu zamisliti svoj ormar. I majice s velikim printovima, ali nisam zahtjevna kada je odjeća u pitanju. Trenirka je moj najbolji prijatelj - otkrila je. 

Od literature je zadnje pročitala neku stručnu literaturu za potrebe ispita, a od glazbe se u njezinoj fonoteci nađe raznolike glazbe na dugim putovanjima. Nije pretjerano emotivna, pa rijetko plače, a sretnom je čine trenuci s obitelji, sestrom i dragim ljudima. To su, kaže, njezine najveće životne vrijednosti - obitelj i prijatelji. Sviđaju joj se muškarci poput njezina dečka, visoki i crni. O budućnosti ne misli previše.

- Razmišljam samo o sutrašnjem danu i novim izazovima, a vidjet ćemo što će donijeti vrijeme - izjavila je. Veseli se kraju sezone i odmoru koji će uslijediti, a na kojem će napuniti baterije za nove izazove.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje