Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Analiza pokazala: Najviše se uzima 'trava' i sintetičke droge

Analiza pokazala: Najviše se uzima 'trava' i sintetičke droge

Sumnjate li da netko uzima drogu, uzorak sumnjive supstance možete anonimno odnijeti na testiranje. Uzorci ne smiju biti biološki, već samo supstance, ne analiziramo kosu ili urin, kaže voditeljica programa

VIDEO

Našli ste kod svog adolescenta, partnera ili člana obitelji nešto za što sumnjate da je droga? Uzorak anonimno možete odnijeti u zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', gdje će ga besplatno analizirati. Riječ je o programu 'Anonimno testiranje uzoraka za koje se sumnja da sadrže droge ili psihotropne tvari', kojeg vodi mag. pharm. Martina Bago.

U dvije godine koliko postoji program, zaprimili su i obradili 136 uzoraka, od kojih je 76 bilo pozitivno (56 posto). Od tih pozitivnih, 28 je bio THC (marihuana), 16 metamfetamin (primjerice ecstasy), 10 kokain i 9 amfetamin (takozvani ‘speed’), a 13 su bile uglavnom tablete poput Xanaxa i Normabela.

Sintetičke droge poput ‘speeda’ izazivaju ozbiljne kardiovaskularne poremećaje, kao i probleme u ponašanju koji uključuju uznemirenost, zbunjenost, paranoju, impulzivnost pa i nasilje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO (Pet namirnica koje će očistiti pluća pušača):

Pokretanje videa...

00:49

S druge strane ecstasy djeluje na povećanje aktivnosti tri neurotransmitera - serotonina, dopamina i norepinefrina no korištenje ove droge dovodi do trošenja tih kemikalija u mozgu, posebice serotonina te izaziva zbunjenost, depresiju, probleme sa spavanjem i anksioznost, do kojih može doći ubrzo nakon prestanka uzimanja.

- Prema istraživanjima, adolescentska dob je najrizičnija za zlouporabu droga. Roditelji postanu svjesni da se nešto događa, no kada pronađu sumnjivu tvar, ne znaju što učiniti. Boje se prijava pa često ne učine ništa. No zahvaljujući našem programu mogu brzo, anonimno i besplatno saznati o kakvoj je tvari riječ te poduzeti daljnje korake - kaže.

Imali su najzdravija srca, ali onda smo im dali rafinirana ulja
Imali su najzdravija srca, ali onda smo im dali rafinirana ulja

Analiza uzoraka obavlja se na dva visokosofisticirana instrumenta koji očitavaju ima li u uzorku droga ili psihotropnih tvari i koje su vrste. Rezultati su gotovi nakon 48 sati, i tada ih roditelji mogu vidjeti na internetskoj stranici Zavoda, uz pomoć šifre koju dobiju kod primopredaje uzoraka.

U slučaju pozitivnih uzoraka, roditeljima se uz rezultate analize šalju i kontakti Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, koja je sastavni dio NZJZ 'Dr. Andrija Štampar'. Tamo mogu doći po pomoć i savjet, što im se u svakom slučaju preporučuje.

- Većina roditelja, kada nađe travu, zna o čemu je riječ. Kemijske supstance su ono što im je nepoznanica, pa njih u većem broju donose na analizu. Podaci kažu da se kod nas i dalje najviše konzumira marihuana, a u porastu je konzumacija ekstazija, dok ona heroina opada - tumači voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, dr. Mirjana Orban.

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno
Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom