Lifestyle

Komentari 7

Analiza pokazala: Najviše se uzima 'trava' i sintetičke droge

Analiza pokazala: Najviše se uzima 'trava' i sintetičke droge

Sumnjate li da netko uzima drogu, uzorak sumnjive supstance možete anonimno odnijeti na testiranje. Uzorci ne smiju biti biološki, već samo supstance, ne analiziramo kosu ili urin, kaže voditeljica programa

Našli ste kod svog adolescenta, partnera ili člana obitelji nešto za što sumnjate da je droga? Uzorak anonimno možete odnijeti u zagrebački Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', gdje će ga besplatno analizirati. Riječ je o programu 'Anonimno testiranje uzoraka za koje se sumnja da sadrže droge ili psihotropne tvari', kojeg vodi mag. pharm. Martina Bago.

U dvije godine koliko postoji program, zaprimili su i obradili 136 uzoraka, od kojih je 76 bilo pozitivno (56 posto). Od tih pozitivnih, 28 je bio THC (marihuana), 16 metamfetamin (primjerice ecstasy), 10 kokain i 9 amfetamin (takozvani ‘speed’), a 13 su bile uglavnom tablete poput Xanaxa i Normabela.

Sintetičke droge poput ‘speeda’ izazivaju ozbiljne kardiovaskularne poremećaje, kao i probleme u ponašanju koji uključuju uznemirenost, zbunjenost, paranoju, impulzivnost pa i nasilje.

POGLEDAJTE VIDEO (Pet namirnica koje će očistiti pluća pušača):

S druge strane ecstasy djeluje na povećanje aktivnosti tri neurotransmitera - serotonina, dopamina i norepinefrina no korištenje ove droge dovodi do trošenja tih kemikalija u mozgu, posebice serotonina te izaziva zbunjenost, depresiju, probleme sa spavanjem i anksioznost, do kojih može doći ubrzo nakon prestanka uzimanja.

- Prema istraživanjima, adolescentska dob je najrizičnija za zlouporabu droga. Roditelji postanu svjesni da se nešto događa, no kada pronađu sumnjivu tvar, ne znaju što učiniti. Boje se prijava pa često ne učine ništa. No zahvaljujući našem programu mogu brzo, anonimno i besplatno saznati o kakvoj je tvari riječ te poduzeti daljnje korake - kaže.

Analiza uzoraka obavlja se na dva visokosofisticirana instrumenta koji očitavaju ima li u uzorku droga ili psihotropnih tvari i koje su vrste. Rezultati su gotovi nakon 48 sati, i tada ih roditelji mogu vidjeti na internetskoj stranici Zavoda, uz pomoć šifre koju dobiju kod primopredaje uzoraka.

U slučaju pozitivnih uzoraka, roditeljima se uz rezultate analize šalju i kontakti Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, koja je sastavni dio NZJZ 'Dr. Andrija Štampar'. Tamo mogu doći po pomoć i savjet, što im se u svakom slučaju preporučuje.

- Većina roditelja, kada nađe travu, zna o čemu je riječ. Kemijske supstance su ono što im je nepoznanica, pa njih u većem broju donose na analizu. Podaci kažu da se kod nas i dalje najviše konzumira marihuana, a u porastu je konzumacija ekstazija, dok ona heroina opada - tumači voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti, dr. Mirjana Orban.

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Najčitaniji članci