Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Imali su najzdravija srca, ali onda smo im dali rafinirana ulja

Imali su najzdravija srca, ali onda smo im dali rafinirana ulja

Veći dio dana provedu u lovu, ribolovu, uzgoju i sakupljanju divljih i orašastih plodova. Prehrana im se bazira na ugljikohidratima. Posljednjih godina u prehranu su uvrstili rafinirana ulja

VIDEO

Stanovnici plemena Tsimane iz šuma Bolivije u Amazoni imali su do nedavno najzdraviji krvožilni sustav na svijetu, a rezultati nove studije objavljene u časopisu Obesity pokazuju kako se situacija do danas promijenila.

Naime, njihov stil života bio je sličan životu naših predaka. Veći dio dana provedu u lovu, ribolovu, uzgoju i sakupljanju divljih i orašastih plodova. Prehrana im se bazira na ugljikohidratima, pretežito na riži i kukuruzu te malo proteina, masti, šećera i alkohola. Dnevno naprave u prosjeku oko 17.000 koraka.

POGLEDAJTE VIDEO (Simptomi srčanog udara):

Pokretanje videa...

srčani udar 01:01

Prema ranijim istraživanjima, imali su nisku stopu pretilosti i dijabetesa tipa 2.

No pleme je postalo manje izolirano zbog sve boljih cestovnih i riječnih prometnih veza. Stil života nije im se i dalje puno promijenio, niti su povećali broj kalorija, ali su u prehranu uvrstili rafinirana ulja.

Istraživanje koje je provodio tim na čelu s dr. Hilary Bethancourt, sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, napravljeno je na uzorku od 365 muškaraca i 330 žena iz plemena između 2002. i 2010. godine.

Tsimane people: Indigenous Bolivian group have 'world's healthiest arteries', study finds https://goo.gl/QhEKfZ

Objavljuje The Health-Care SurvivorSubota, 18. ožujka 2017.

Ustanovili su da je pretilost kod žena porasla za više od šest posto, a kod muškaraca gotovo devet posto.

Tijekom razdoblja istraživanja, populacija je porasla, a izvora hrane bilo je premalo. Putovanja su postala lakša pa su se sve češće počeli hraniti namirnicama s tržišta. Najviše su koristili rafinirana ulja i šećer. Upotreba rafiniranih ulja u domaćinstvu povećala se za 24 posto svake godine.

Drukčiji običaji: Rusi ne daruju žuto cvijeće, a Kinezi noževe
Drukčiji običaji: Rusi ne daruju žuto cvijeće, a Kinezi noževe

Inače, pleme Tsimane koje se sastoji od 80 sela, je za razliku od ostalih amazonskih plemena, do početka 21. stoljeća ostalo izolirano od modernog društva.

Muškarci iz plemena imaju tri puta manje testosterona od muškaraca sa Zapada, ali im razina ne opada s godinama. Stabilna razina testosterona znači da rijetko pate od pretilosti i bolesti srca.

9 razloga zašto bi trebalo piti čaj svaki dan - čuva zube, srce
9 razloga zašto bi trebalo piti čaj svaki dan - čuva zube, srce

Prosječna obitelj ima devetero djece, iako oko pet posto umire prije prvog rođendana, a 15 posto umre prije pete godine. Tradicionalno su animisti i vjeruju u natprirodna bića koja žive u šumi. Njihov primarni jezik je Tsimane i potpuno je različit od ostalih domorodačkih skupina. Mali broj pripadnika plemena koji živi oko grada San Borja ima motocikle i koristi mobitele, piše DailyMail.

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite