Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Imali su najzdravija srca, ali onda smo im dali rafinirana ulja

Imali su najzdravija srca, ali onda smo im dali rafinirana ulja

Veći dio dana provedu u lovu, ribolovu, uzgoju i sakupljanju divljih i orašastih plodova. Prehrana im se bazira na ugljikohidratima. Posljednjih godina u prehranu su uvrstili rafinirana ulja

Stanovnici plemena Tsimane iz šuma Bolivije u Amazoni imali su do nedavno najzdraviji krvožilni sustav na svijetu, a rezultati nove studije objavljene u časopisu Obesity pokazuju kako se situacija do danas promijenila.

Naime, njihov stil života bio je sličan životu naših predaka. Veći dio dana provedu u lovu, ribolovu, uzgoju i sakupljanju divljih i orašastih plodova. Prehrana im se bazira na ugljikohidratima, pretežito na riži i kukuruzu te malo proteina, masti, šećera i alkohola. Dnevno naprave u prosjeku oko 17.000 koraka.

POGLEDAJTE VIDEO (Simptomi srčanog udara):

Pokretanje videa ...

Prema ranijim istraživanjima, imali su nisku stopu pretilosti i dijabetesa tipa 2.

No pleme je postalo manje izolirano zbog sve boljih cestovnih i riječnih prometnih veza. Stil života nije im se i dalje puno promijenio, niti su povećali broj kalorija, ali su u prehranu uvrstili rafinirana ulja.

Istraživanje koje je provodio tim na čelu s dr. Hilary Bethancourt, sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, napravljeno je na uzorku od 365 muškaraca i 330 žena iz plemena između 2002. i 2010. godine.

Tsimane people: Indigenous Bolivian group have 'world's healthiest arteries', study finds https://goo.gl/QhEKfZ

Objavljuje The Health-Care SurvivorSubota, 18. ožujka 2017.

Ustanovili su da je pretilost kod žena porasla za više od šest posto, a kod muškaraca gotovo devet posto.

Tijekom razdoblja istraživanja, populacija je porasla, a izvora hrane bilo je premalo. Putovanja su postala lakša pa su se sve češće počeli hraniti namirnicama s tržišta. Najviše su koristili rafinirana ulja i šećer. Upotreba rafiniranih ulja u domaćinstvu povećala se za 24 posto svake godine.

Drukčiji običaji: Rusi ne daruju žuto cvijeće, a Kinezi noževe
Drukčiji običaji: Rusi ne daruju žuto cvijeće, a Kinezi noževe

Inače, pleme Tsimane koje se sastoji od 80 sela, je za razliku od ostalih amazonskih plemena, do početka 21. stoljeća ostalo izolirano od modernog društva.

Muškarci iz plemena imaju tri puta manje testosterona od muškaraca sa Zapada, ali im razina ne opada s godinama. Stabilna razina testosterona znači da rijetko pate od pretilosti i bolesti srca.

9 razloga zašto bi trebalo piti čaj svaki dan - čuva zube, srce
9 razloga zašto bi trebalo piti čaj svaki dan - čuva zube, srce

Prosječna obitelj ima devetero djece, iako oko pet posto umire prije prvog rođendana, a 15 posto umre prije pete godine. Tradicionalno su animisti i vjeruju u natprirodna bića koja žive u šumi. Njihov primarni jezik je Tsimane i potpuno je različit od ostalih domorodačkih skupina. Mali broj pripadnika plemena koji živi oko grada San Borja ima motocikle i koristi mobitele, piše DailyMail.

GAZE DRUGE DA BI USPJELI: Ovo je najzločestiji horoskopski znak