Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Apiterapeuti u Sloveniji postaju profesija i službeno - terapeuti

Apiterapeuti u Sloveniji postaju profesija i službeno - terapeuti

Slovenska vlada ovog je tjedna usvojila profesionalni standard za zanimanje apiterapeut, čime se potiče razvoj apiterapije i otvara prostor za njihovo sudjelovanje u turističkoj i wellness ponudi

VIDEO

Slovenska vlada ovog je tjedna donijela odluku o usvajanju profesionalnog standarda za zanimanje apiterapeut, čime se potiče razvoj apiterapije, terapijske metode koja koristi pčelinje proizvode za održavanje i pomoć u jačanju imunog sustava i  ljudskog zdravlja.

POGLEDAJTE VIDEO: Pčelari iz Hercegovine proizvode pčelinji otrov

Pokretanje videa...

Pčelari iz Hercegovine proizvode pčelinji otrov 04:18

Takva je odluka oduševila pčelare koji očekuju da će uskoro biti određen i katalog profesionalnih standarda, vještina i znanja potrebnih za kvalifikaciju apiterapeut-apiterapeutkinja, naveo je tim povodom Slovenski pčelarski savez (ČZS) koji okuplja oko osam tisuća članova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sada profesionalni standard apiterapeute klasificira među zanimanja kao što su frizerske i ostale usluge za ljepotu i promicanje zdravlja, ali su ambicije slovenskih pčalera i veće.

Pionir moderne apiterapije u Sloveniji bio je liječnik Filip Terč, po kojemu je nazvan i moderni centar za apiterapiju koji djeluje u Mariboru, gdje su prije više godina već održani prvi tečajevi za apiterapeute.

Slovenski pčelari imaju velike planove za aktivaciju svojih pčelinjaka u  medicinske i gospodarske svrhe, osobito u sektoru apiturizma, te lječilišnog i wellness turizma, prenose slovenski mediji.

Očekuje se će apiterapeut budućnosti uz masiranje medom ili pružanje usluga gostima u pčelinjacima trebati znati i pružiti prvu pomoć u slučaju komplikacija nakon uboda pčele.

Apiterapija nije važna samo sa stajališta ljudskog zdravlja, već je prepoznata i kao jedan od potencijalno važnih dijelova slovenskog turizma, kazao je predsjednik slovenske pčelarske udruge ČZS Boštjan Noč. On upozorava da je zbog pandemije slovenski turizam gotovo na koljenima, te da sadašnje stanje treba iskoristiti za razmišljanje o turističkoj budućnosti, pri čemu će važno mjesto u revitalizaciji turizma imati i pčelari.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno