Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Aspirin povećava protok krvi u maternicu te potiče plodnost

Acetilsalicilna kiselina u malim dozama povećava cirkulaciju što olakšava začeće, osobito kod žena koje pokušavaju zatrudnjeti nakon spontanog pobačaja

Fotolia
Foto: Fotolia
4 komentara

Lijek koji milijuni ljudi koriste kao prevenciju od nastanka krvnih ugrušaka mogao bi biti novi saveznik u lakšem začeću, tvrde znanstvenici s američkog Nacionalnog Instituta za zdravlje. U studiji su pratili preko 1000 žena koje su šest mjeseci pokušavale začeti, od čega ih je polovica uzimala aspirin, a polovica dobivala placebo. 

Iako ukupno gledano uzimanje aspirina nije povećalo šanse začeća, otkrili su da male doze acetilsalicilne kiseline povećavaju šanse za novu trudnoću nakon spontanog pobačaja, piše Daily Mail.

Od onih koje su uzimale aspirin, njih 78 posto je zatrudnjelo za vrijeme studije, dok je među onima na placebu u drugom stanju ostalo 66 posto njih. Među onima koje su u godini dana prije studije imale jedan spontani pobačaj, zatrudnjelo je njih 62 posto na aspirinu te 53 posto na placebu. 

Znanstvenici objašnjavaju kako aspirin povećava dotok krvi u maternicu čime olakšava začeće, a rezultati istraživanja objavljeni su u medicinskom časopisu Lancet.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message