Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Astronaut Ken danima je lovio svoj vjenčani prsten u svemiru

Astronaut Ken danima je lovio svoj vjenčani prsten u svemiru
1

Charles Moss Duke hodao je po Mjesecu i zna da kada se upustite u putovanje svemirom, sve pripreme padaju u vodu jer možete očekivati neočekivano, a to je pokazalo i zadnje putovanje

VIDEO

Ako ste gledali slijetanje na mjesec Apolla 11, onda sigurno znate za Charlieja Dukea. Službeno poznatog kao generala Charlesa Mossa Dukea, Jr. Duke, koji sada ima 80 godina je inače iz Charlottea, Sjeverne Karoline, izviđač Eagle-a i završeni testni zrakoplovni pilot. Hodao je po Mjesecu i zna da kada se upustite u putovanje atmosferom, sve pripreme koje ste imali na Zemlji padaju u vodu jer u svemiru možete očekivati neočekivano.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:28

Tri godine nakon što je Duke upoznao Armstrongovog "Orla koji je sletio" našao se na drugom kraju radija, kao pilot lunarnog modula u Apollu 16. Tada se suočio se s posve drugačijim, neočekivanim izazovom, za kojeg se nitko od astronauta nije pripremao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drugog dana od 11-dnevnog putovanja na Mjesec i natrag 1972., pilot zapovjednog modula Ken Mattingly izgubio je vjenčani prsten.

- Jednostavno je odlebdio negdje i nitko od nas ga nije mogao pronaći - ispričao je Duke. Zbog toga je Mattingly, zabrinut što će ga supruga vjerojatno optužiti za neku izvanzemaljsku aferu, slobodne trenutke provodio očajnički tražeći prsten.

Astronauti su možda najpripremljeniji ljudi koji rade bilo što, bilo gdje. Poznaju sastavnice i mehaniku njihovih brodova iznutra i izvana. Treniraju godinama i neprestano razvijaju i primjenjuju protokole i postupke za najgore moguće slučajeve i ishode. Ali sve moguće pripreme u nepredviđenim situacijama ih nisu pripremile za situaciju 'izgubljeni prsten'.

Sljedećeg dana prsten još uvijek nisu našli. Danima su kružili oko Mjeseca. Sletjeli su na Mjesec i Charlie Duke i zapovjednik John Young su izašli.

- Tako smo Young i ja proveli tri dana na mjesecu, vratili se i ponovno okupili. Osmog dan misije Mattingly je još uvijek tražio svoj prsten - priča. Tog dana krenuli smo kući. Trojica najbriljantnijih znanstvenika koji su se probijali kroz svemir, poraženi su u svom nastojanju da pronađu mali, sentimentalno važan zlatni prsten. Devetog dana ekipa je izašla u svemirsku šetnju. Vrata su bila otvorena, a Mattingly je plutao uz brod, dok je Duke odlebdio provjeriti ga.

- Bilo je spektakularno vani. Mjesec je bio preko mog lijevog ramena, i bio je ogroman. Dolje desno je bila zemlja, tek mala mješavina plave i bijele boje. Bio sam očaran - opisuje Duke svoje iskustvo u svemiru.

Kad je krenuo natrag, nešto mu je upalo u oči, maleno, blistalo je na suncu, a polako je izašlo iz vrata. Ispružio je ruku s rukavicom da uhvati prsten, ali je nažalost promašio. Duke, Mattingly, brod i prsten letjeli su kroz svemir zajedno velikom brzinom, ali u nedostatku otpora vjetra, kako Duke kaže, stvari se samo 'kreću zajedno'.

Ali dok je promatrao prsten kako lebdi, Duke je shvatio da prsten ide točno u stražnju stranu Mattinglyjeve glave. Mattingly je bio zaokupljen svojim eksperimentom, kada ga je prsten pogodio ravno u stražnju stranu kacige, okrenuo se za 180 stupnjeva i krenuo nazad prema vratima letjelice. Nakon otprilike tri minute Charlie ga je uspio uhvatiti.

Tražio je izgubljeni prsten pa iskopao blago od 840.000 kuna
Tražio je izgubljeni prsten pa iskopao blago od 840.000 kuna

Česta je pojava da u svemirskim brodovima, nedostatak gravitacije znači da stvari ne ostaju na jednom mjestu, već svugdje lebde. Zvuči primamljivo pripisati povratak prstena snazi ljubavi, sudbine ili nekom višom silom koja je još uvijek neotkrivena. Možda bi Charlie Duke ipak to pripisao zakonima fizike. Ili možda ne, ali po povratku na Zemlju postao je pobožan kršćanin, piše Wired.

Europska svemirska agencija planira čistiti svemirsko smeće
Europska svemirska agencija planira čistiti svemirsko smeće

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

22:41
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'