Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Svjedok povijesti: Atena je isprobala sve oblike vlasti

Svjedok povijesti: Atena je isprobala sve oblike vlasti
3

JESTE LI ZNALI? Atenina bogata povijest stvarana je kroz pet tisuća godina postojanja grada pa ne čudi što njezina prošlost krije i mnoge zanimljivosti

VIDEO

Atena je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija. Turisti je obožavaju zbog bogate povijesti i arheoloških spomenika na antička vremena, ali i zbog činjenice da je urbana europska metropola. Mi vam donosimo pet zanimljivosti koje o Ateni možda niste znali.

1. Atena je jedan od najstarijih gradova na svijetu, njezini počeci sežu do davne 3000. godine prije Krista. Nazivaju je kolijevkom civilizacije jer je iz Atene potekla demokracija, zapadnjačka filozofija i literatura, političke znanosti, ali tamo su začete i Olimpijske igre, iz Atene potječu i velike matematičke teorije. Osim toga, vjeruje se kako je Atena toliko stara da su u njoj isprobani svi modeli vlasti koji su ikad postojali.

2. Stari Grci vjerovali su da svijetom vladaju bogovi koji žive na planini Olimp. Postoji legenda koja kaže da su se božica Atena i bog Posejdon natjecali oko toga tko će biti zaštitnik grada. Posejdon je tako gradu darovao vodu, ali Atenin dar - drvo masline, osvojio je naklonost drugih bogova. Zbog toga se i danas maslina smatra svetom u Grčkoj. 

3. Olimpijske igre začete su davne 776.  godine prije Krista upravo u Ateni. Pobjednici antičkih igara za nagradu su dobivali maslinove grančice, a natjecali su se goli. Vjeruje se kako su sportaši prvo nastupali u laganim hlačicama, ali su jednom natjecatelju za vrijeme utrke hlačice pale i nastavio je trčati gol te su ostali natjecatelji tu praksu objeručke prihvatili. Moderne Olimpijske igre, s odjevenim natjecateljima, počele su se održavati 1896., a Atena ih je ugostila i 2004. godine.

Shutterstock

4. I kazalište vuče korijene iz  Atene. U čast boga vina - Dioniza stari Grci su izvodili tragedije, a u komedijama su prikazivali likove iz nižih slojeva društva. Ženama tada gluma nije bila dozvoljena pa su muškarci nosili velike maske kako bi gledatelji znali koje likove utjelovljuju.

5. Akropola je riječ skovana od grčkih riječi acro što znači visoko i polis što znači grad, a označava sveto brdo na kojem su Grci gradili hramove u čast svojih bogova. Najvažniji Akropolis u Ateni je Partenon posvećen upravo božici po kojoj je grad dobio ime. U 2000 godina, koliko postoji, Partenon je preživio svakakve nedaće, ratove i prirodne katastrofe, ali veliku štetu mu je nanio britanski Lord Elgin koji je bio ambasador Konstantinopola. On je 1801. ukrao gotovo cijelu kolekciju kipova, vaza i spomenika iz muzeja te ih prodao Britanskom muzeju gdje se i danas nalaze. Zbog toga se Grčka i Britanija još uvijek spore, a na stranu Grka stala je i poznata odvjetnica za ljudska prava i supruga Georgea Clooneya, Amal Clooney.

Saznajte više o direktnim letovima za Atenu iz Zagreba, Dubrovnika i Splita.

Izvor: Venere

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje