Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Australija bi uskoro mogla prva iskorijeniti rak grlića maternice

Australija bi uskoro mogla prva iskorijeniti rak grlića maternice

Australija je na pravom putu prema eliminaciji raka grlića maternice zahvaljujući uvođenju obavezog cjepiva za HPV i redovitim kontrolama kod žena između 25 i 74 godine

VIDEO

Znanstvenici su potvrdili da je Australija na pravom putu da do 2035. cijepljenjem i pravovremenim pregledima u potpunosti spriječi oboljenje od raka grlića maternice. 

Prema sadašnjem trendu, brojevi oboljelih su toliko u padu da će se već 2022. godine rak grlića maternice tamo klasificirati kao 'rijetki oblik raka'.

- To je ogroman napredak za medicinu. I nije u pitanju samo rak grlića maternice, već i rak rodnice, stidnice, rak analnog otvora i rak ždrijela - objasnila je zagrebačka ginekologinja Ulla Marton.

- Ovo je jako uzbudljiva vijest za žene diljem Australije. Vodimo u kontroli raka grlića maternice već dugi niz godina i podijelit ćemo naša istraživanja i pristup liječenju s cijelim svijetom - izjavila je profesorica Karen Canfell, voditeljica istraživanja u Cancer Council NSW, koji je vodio cijelo ovo istraživanje i analizu stanja u Australiji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije utvrdila koji broj slučajeva je granica ispod koje se smatra da je rak grlića maternice eliminirana bolest.

Istraživači koje vodi Michaela Hall predložili su da granica ispod koje će se bolest smatrati iskorijenjenom bude četiri slučaja na 100.000 ljudi.

Tim znanstvenika, koji su objavili svoje pronalaske u magazinu The Lancet Public Health, predvidio je da će stope raka pasti ispod tog praga do 2035. godine.

- Uspjeli su zato jer su uspjeli cijepiti dječake i djevojčice. Kod nas se može smanjiti broj oboljelih od HPV-a i raka grlića maternice implementacijom cjepiva u obavezni program procjepljivanja za dječake i djevojčice - pojasnila je dr. Marton.

Prema posljednjim podacima Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u 2014. godini je rak vrata maternice otkriven kod 307 žena, 2015. godine obolilo je 280 žena. Prema objavljenim podacima Izvješća o umrlim osobama u Hrvatskoj u 2015. umrlo je 130 žena od raka grlića maternice, u 2016. godini umrlo 111, a 2017. 115 žena, piše na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Rak dojke: Iskustva pacijentica - od prve sumnje do liječenja
Rak dojke: Iskustva pacijentica - od prve sumnje do liječenja

Procjenjuje se da će do 2022. godine broj oboljelih padati na manje od šest slučajeva u 100.000 ljudi. Sadašnja stopa iznosi oko sedam oboljelih na 100.000.

- Rak grlića maternice u Australiji u narednih 20 godina može se smatrati eliminiranim - napisali su istraživači u članku.

 - Međutim, nakon toga bi se trebale nastaviti inicijative za pravovremene preglede i procjepljivanje kako bi se održala vrlo niska stopa raka grlića maternice i stopa smrtnosti - objašnjavaju.

- Procjepljivanje je ženama, između ostalog, omogućilo kontrolu reprodukcije. Znači vi više ne rađate desetero djece da bi vam troje preživjelo, nego imate kontroliranu reprodukciju - dodala je dr. Marton.

Brojke pokazuju da je stopa u Velikoj Britaniji malo viša - procjena je da je u pitanju 9,5 žena na 100.000. No, stopa je znatno veća u Škotskoj, čak 13,7 žena na 100.000, a u SAD-u oko 7,5.

Prema Svjetskom fondu za istraživanje raka država Svazi u Južnoj Africi ima najveću stopu raka grlića maternice u svijetu - 75 slučajeva na 100.000 ljudi.

- Rak grlića maternice osim što može odnijeti ljudski život, smanjuje reprodukciju, to jest ona je kompromitirana. Žena može ostati bez maternice, može ugroziti opće zdravstveno stanje, što znači da ako ženu morate operirati i izvaditi joj i maternicu i jajnike, ona ulazi u menopauzu s tridesetak godina. A provođenjem cijepljenja protiv HPV-a smanjuje se mogućnost nastajanja raka grlića i automatski se poboljšava cijelo zdravstveno stanje žene. Imate izravni utjecaj na cijelu reprodukciju, a da provodite bilo koje cijepljenje morate cijepiti i muškarce i žene - pojasnila je dr. Marton način na koji se može smanjiti količina oboljelih od HPV-a u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se probir za HPV provodi oportunistički, a u pripremi je pilot-projekt organiziranog probira čiji je cilj unapređenje provedbe preventivnog programa te uvođenje HPV testa kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina starosti, objavili su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Australija je postala jedna od prvih zemalja koja je uvela cijepljenje za humani papiloma virus (HPV) za djevojčice još 2007. godine. Gotovo svi slučajevi raka grlića maternice uzrokuju trajne infekcije visokorizičnog HPV-a, što uzrokuje promjene u stanicama grlića maternice.

Izbjegavajte ih: Dijetni gazirani sokovi otrovat će vam crijeva
Izbjegavajte ih: Dijetni gazirani sokovi otrovat će vam crijeva

Prošle godine australski dužnosnici zamijenili su papa test koji je rutinski ponuđen ženama u dobi od 16 do 89 godina s novim testiranjem na HPV u grliću maternice.

Smatra se da će novi test za HPV, koji se nudi ženama u dobi od 25 do 74 godine, smanjiti broj oboljelih od raka grlića maternice i smanjiti smrtnost za oko 20 posto.

Silvia de Sanjose, predsjednica Međunarodnog društva za Papillomavirus, izjavila je kako je Australija sa svojim inovacijama i provedbom inicijativa velikih cijepljenja na "čelu istraživanja HPV-a" .

Doktor u rukama ima natpis HPV

Gđa. De Sanjose je dodala kako će se posebna pozornost posvetiti ranjivim osobama, uključujući autohtone zajednice i žene koje žive u siromašnim zemljama.

Profesorica Canfell preporučila je ženama nastavak sudjelovanja u Nacionalnom programu preventivnih pregleda grlića maternice, a djevojčicama i dječacima da se cijepe protiv HPV-a kroz nacionalni program HPV imunizacije.

- Kod muškaraca se pojavljuje karcinom analnog otvora kao posljedica HPV-a. Michael Douglas ima karcinom ždrijela kao posljedicu HPV-a - objašnjava dr. Marton zašto se i muškarci trebaju cijepiti protiv HPV-a.

Tražite razlog za prestanak? Pušenje izaziva 17 vrsta raka
Tražite razlog za prestanak? Pušenje izaziva 17 vrsta raka

- Postoji stalni napredak u prevenciji raka grlića maternice i Australija je ispred Velike Britanije u usvajanju tih napredaka te pretvaranju istih u praksu, a to znači da su na dobrom putu uklanjanja raka grlića maternice - izjavio je Robert Music, izvršni direktor Joove Zaklade za rak grlića maternice.

- Treba se potruditi slijediti njihov primjer i uvesti nove tehnologije što je prije moguće, što uključuje testiranje na HPV te cijepljenje dječaka za HPV. Naše istraživanje je pokazalo da je eliminacija raka grlića maternice u Velikoj Britaniji sigurno u bliskoj budućnosti, a da će se broj umrlih od ovog raka do 2040. smanjiti na minimum - dodao je.

Cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj

Cijepljenje je besplatno za sve učenike i učenice osmih razreda i za svu djecu te dobi koja ne pohađaju školu. Ovo je treća školska godina za redom u kojoj je omogućeno besplatno cijepljenje u cijeloj Republici Hrvatskoj. Kako su pojedini gradovi i općine omogućavali besplatno cijepljenje unazad desetak godina, možemo s ponosom ustvrditi da je iskustvo cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj dugogodišnje.

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića je preporučljivo radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma.

Obrasce poziva na cijepljenje protiv HPV-a priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo. U slučaju da se poziv na cijepljenje protiv HPV-a izgubi ili ošteti, može se preuzeti na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Roditelj ispunjava poziv na cijepljenje protiv HPV-a i ispunjeni poziv vraća nadležnom školskom liječniku. Za razliku od prethodnih godina kada su školski liječnici prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu djeteta zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje.

Za dodatne informacije se možete obratiti Službi za školsku medicinu pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo čije podatke za kontakt možete pronaći na ovoj adresi: http://www.hzjz.hr/zavod/mreza-zavoda/.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku