Lifestyle

Komentari 0

Azelaična kiselina novi je hit u svijetu anti-ageing tretmana

Azelaična kiselina novi je hit u svijetu anti-ageing tretmana

Dermatolozi je predlažu radi svestranosti, ali i činjenice da nije toliko agresivna za kožu. Dobra je i za akne, kao i razne druge nepravilnosti koje se pojavljuju u svako doba života

Azelainska kiselina je dikarboksilna kiselina koja se dobiva iz kvasca te je nekomedogena, odnosno sprječava nastanak prištića i mitesera.

Osim toga, krase je i druge vrline - protuupalna je i ima antioksidativna svojstva, što znači da usporava nastanak znakova starenja kože.

POGLEDAJTE VIDEO: Dnevne i noćne kreme

Iako dermatolozi preporučuju oblik azelainske kiseline na recept u jačini od 15 do 20 posto, ona je također dostupna u slobodnoj prodaji u nižoj jačini od 10 posto ili manje.

Azelainska kiselina se može naći i u kremama za snažnu hidrataciju i hranjivost kože i to ne samo za lice, već i tijelo.

Ovaj sastojak ima niz prednosti - prodire duboko u pore i uklanja mrtve stanice kože koje uzrokuju začepljene pore. Bori se protiv akni te ima antibakterijska svojstva.

Smiruje iritaciju i crvenilo te ujednačava ton kože, čime smanjuje neujednačenost tena i vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja.

Može pomoći i kod infekcija, začepljenih pora te općenito upalnih procesa u koži. Sigurna je i za trudnice.

- Čak postoje izvješća koja sugeriraju da bi azelainska kiselina mogla pomoći u liječenju alopecije ili gubitka kose. Neki liječnici smatraju da bi trebala biti sastojak u formulama za rast kose - izjavila je njujorška dermatologica Francesca Fusco za Byrdie.