Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

'Babice' iz Zagorja: Naši stari recepti će vam oduševiti nepce

'Babice' iz Zagorja: Naši stari recepti će vam oduševiti nepce
1

TRADICIONALNO Blagdani neće proći bez mađarice i bogatog nadjeva u makovnjači i orahnjači, a najbolje je da su kolačići i kruh koji se peku - okrugli

VIDEO

Fila za orahnjaču mora biti bogata kako bi predstojeća godina bila bogata i plodna. Kruh od bučinih koštica radi se kao i ostali kruh, samo je tradicija da za Božić bude okrugli, kao da nema kraja. Ako u novoj godini ničega ne bude, barem da kruha bude, priča nam Sanja Čačko (50), pobjednica ovogodišnje manifestacije Babičini kolači, koja se već 13 godina održava diljem Zagorja.

Pokretanje videa...

Babičini kolači 03:30

Sad nam se, s nekoliko zagorskih “babica”, pohvalila i tradicionalnim božićnim kolačima, koji se prave “u svakoj zagorskoj hiži”. Tradicija se održala i do danas, kaže Sanja, ne samo u pravljenju kolača nego i ukrasa koje s ostalim ženama iz Hrašćine Trgovišća hekla posljednjih nekoliko mjeseci, zapravo od Uskrsa.

- U starim zagorskim kućama nisu znali ni za čokoladu ni za mak nego se sve radilo od onoga što su imali. Često su se pravili keksi od masti i salenjaci jer je nekad pri svakoj domaćiji bilo masti od kolinja. Kekse od masti koji se rade s modlama , najbolje je spojiti pekmezom od šljiva ili miješanom marmeladom od jabuka, šljiva i breskve - objašnjava nam Mira Drnetić (53).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Šlingane palačinke se isto mogu raditi za blagdane, a rade se s posebnim kalupom koji se stavlja u vruće ulje, a zatim umače u običnu smjesu za palačinke i opet u vruće ulje. Tako ispadaju nekako svečane, čipkaste - govori Mirica, koja se s palačinkicama ove godine i predstavila na Babičinim kolačima. Što je više kolača za Božić, to bolje, govore “babice” uglas.

Da sve ne pojedu

- Dovoljno je peći tjedan dana unaprijed jer inače ukućani sve pojedu - smije se Ivanka Hublin (57), koja nam je dala recept za mađaricu. Ona je uvijek bila dio bogate gozbe, u svakoj kući, uz neizostavne kiflice i medenjake.

- ‘Prava’ mađarica ide u šest slojeva i radi se tako da se kore zalijevaju vrućom kremom u koju se dodaju maslac i čokolada, ne samo kakao - kaže Ivanka.

Mađarice mogu stajati tjedan dana, kaže, ali nikad ne “potraju” dulje od dva...

Suhe medenjake pomažu ukrašavati djeca, a buhtle se “delaju” samo s domaćim pekmezom od šljiva bistrica, govori nam Sanja, dok nam Zdenkica Ljubić (65) iz Oroslavja, pobjednica na Babičinim kolačima 2017., objašnjava kako za predstojeće blagdane pravi kuglof i makovnjaču.

- Obično se, kao i za orahnjaču, makovnjača ‘jako’ nadijeva za blagdane poput Božića i Uskrsa kako bi se prizvalo bogatstvo u kuću - kaže Zdenkica i dodaje da će i sljedeće godine na predstavljanje inovativnih kolača doći i njene dvije 14-godišnje unuke, koje joj pomažu dok smišlja nove recepte. Na Babičinim kolačima odjenu nošnju i spletu kitice, odnosno kečke.

Kolači koji mogu i na bor - evo kako napraviti najslađe ukrase
Kolači koji mogu i na bor - evo kako napraviti najslađe ukrase

Renata Rusek (51) priprema uz kiflice i pitu od oraha te husarske keksiće, koje također radi s orasima, ali i s lješnjacima.

- Nekad nas je mama znala potjerati pod lijesku u šumi da joj naberemo malo za kolač kad ne bi bilo dovoljno oraha - prisjeća se Renata. Složila se sa Zdenkicom da se umjesto ruma u kolače može dodati domaće šljivovice, koja daje “konačan štih".

Već pomalo u predblagdanskom raspoloženju, “babice” su se prisjetile i još nekih starih običaja...

Badnjak gori dva dana

Najljepše je Božić dočekati uz kamin, koji se na Badnjak “zakuri” velikom kladom, zvanom badnjak, i koja mora biti tako velika da gori dva dana.

- Ujutro na Badnjak običaj je bio da muški odu po kladu. ‘Nakolili’ bi i bor u kuću, a taj dan se nije smjelo jesti do mraka. Bake bi obično napravile grah-šalatu, a onda bi nama djeci dopustile da jedemo prije nego što idemo na polnoćku. U međuvremenu se komad vratine ili rebrica, koji su bili u pacu tri tjedna, stavili peći pa bi odrasli jeli tek kad bi se vratili s polnoćke. Za Božić se jela ‘čućina’ juha i purica te mlinci, a kolači su se tek tad stavljali na stol. Dotle su ih domaćice skrivale da ih ne bi djeca pojela - priča nam Sanja, koju je starim običajima naučila njena baka.

- Djeca nisu darivana kao danas. Pod borom bi našli koju jabuku, a darovi su im bili bomboni obješeni na bor - kaže Mirica.
Kako bi u kuću prizvali blagostanje, “penezi” su se stavljali ispod stolnjaka...

- Na ćošak su dolazile sitnije novčanice, a ‘v srijedu’ velike, da što manje novca ode iz kuće, a što više ostane - pričaju nam babice, koje na Babičinim kolačima predstavljaju kolače koje pomno spremaju i koje ocjenjuje gastrožiri.
Dok se danima unaprijed mijesilo prhko tijesto, djeca su znala pojesti to sirovo tijesto jer je i to već bilo slatko. Ali ništa se nije smjelo raditi na sam blagdan nego se sve priredilo ranije. Čak se ni suđe nije smjelo prati. I sijeno i voda stavili bi se u štalu dan ranije.

Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera
Suhi božićni kolači: Blagdani nisu vrijeme za vaganje šećera

- Držalo se do običaja. Recimo, za Božić se nije nikamo išlo nego se bilo doma. Samo bi muški išli iz kuće u čestitare, ali ne i žene. Drugi dan, na Štefanje, kad se išlo nekome u goste, prvo su morali muški ući da donesu sreću za cijelu godinu - priča Sanja Čačko i dodaje da u širim obiteljima znaju koja će domaćica koje kolače raditi, pa si podijele međusobno i svaka kuća onda ima po 20 vrsta. U goste se poslije Božića nosi samo pijača, kažu.

- Pjevamo kaj stignemo dok radimo kolače. A praviti kolače je ritual, a vještina se uči ponavljanjem - kaže Zdenkica i dodaje da se danas za Božić od kolača pravi ono što u obitelji vole jesti, pa tako ona svojima radi - kremšnite. Renata kaže da radi voćni kolač od malina i jagoda te s kremom od pudinga. Torte se više prave za Novu godinu, a Zdenkica kaže kako su zetovi od nje ove godine naručili doboš tortu s 12 slojeva.

"Cifrale bumo"

Tradicionalni su i "keksi na mašinu". Tijesto su babice zamijesile u tren oka, te ih provukle kroz mašinu. Za čas su bili u pećnici. 

- Lakše je kolače raditi nego pozirati, mogu vam reći - kaže domaćica Sanja Čačko koja radi i bućino ulje, hekla, i plete, te šiva nošnje i ponosna je baka Tare i Pavla. Članica je i Meteorki (KUD Meteor) koje se sastaju jednom tjedno, te odrade folklornu probu s ostalim članovima pa nastave s ručnim radovima. 

Mirisni paprenjak: Tradicionalni božićni kolačić uz koji se uživa
Mirisni paprenjak: Tradicionalni božićni kolačić uz koji se uživa

Tko su babice?

Zagorske bake koje se svake godine natječu u pripremi autohtonih slastica po receptima koje su naslijedile od svojih majki, baka i prabaka. Sve su ‘babice’ iz Krapinsko-zagorske županije. Uz kolače i heklaju, šivaju te plešu folklor i pjevaju...

Babičini kolači

Još ne znam kaj budem radila za sljedeću manifestaciju u proljeće, kaže Sanja Čačko koja je na ovogodišnjoj 13. manifestaciji pobijedila s Pitom od bele koroze. Sipana pita uz dodatak jabuka osvojila je žiri. Prve godine kad je nastupila, osvojila je treće mjesto, pa kaže da joj fali samo drugo. Izuzetno je ponosna što će se 2021. Babičini kolači održati u njenom mjestu, Hraščini Trgovišću jer svaka babica koja pobjedi za sobom "pelja" iduće natjecanje Babičinih kolača u svoje mjesto.

Zdenkica Ljubić bila je pobjednica 2017. godine. Pobjedu, koju je odnijela s Tortom punjenom orasima nije očekivala. Tek tako je spremila zadnju šnitu za župana koji ju nije stigao probati. Sve dugo se pojelo, pa se ipak imala slikati s pobjedničkim djelom. 

Kuglof (Zdenkica Ljubić)

Tijesto: 3 cijela jaja, 30 dag šećera, 30 dag, brašna, 1,5 dl ulja, 1,5 dl, mlijeka, 1 vanili šećer, prašak za pecivo, limunova korica, 10 dag grožđica, žlica kakaa

Jaja i šećer dobro izmiksajte i dodajte sve ostale sastojke. U namašćeni kalup za kuglof izlijte smjesu i pecite na 180°C 10 minuta, pa smanjite na 150°C i pecite još 15 minuta. 

Makovnjača (Zdenkica Ljubić)

Tijesto: 60 dag brašna, 10 dag šećera,3 dl mlijeka, germa, dl ulja, 3 žlice kiselog vrhnja, vanilin šećer, 3 jaja

Fila: 50 dag maka, 20 dag šećera, 5 dl mlijeka, vanilin šećer, žlica ruma

Za filu zakipite mlijeko i prelijte preko maka i ostalih sastojaka. Dobro promiješajte. 

Za tijesto, sve sastojke dobro izmiješajte pa tijesto ostavite da se digne te još jednom te dobro istucite. Promiješajte kad se ponovno digne. Razvaljajte i premažite filom, te stavite u protvan, i pecite na vatri 170°C 45 minuta.

Medenjaci (Sanja Čačko)

50 dag glatkog brašna, 20 dag šećera, velika žlica vode, 15 dag meda, 3 cijela jaja, velika žlica masti, cimet i klinčeki; glazura: bjelanjak, 35 dag šećera u prahu

Zamijesite tijesto od svih sastojaka, i zamotajte u prozirnu foliju neka se odmara 30 minuta. Razvaljajte, vadite modlama i slažite na protvan. Pecite na 180°C 15 minuta. 

Keksi od masti (Mirica Drnetić)

50 dag brašna, 15 dag svinjske masti, jaje, žumanjak, 15 dag šećera, 2 vanilin šećera, prašak za pecivo, bjelanjak za premaz

Zamijesite tijesto i pustite da se malo odmori. Razvaljajte i vadite modlama, pa pecite 180°C 15 minuta. Kad se ohlade slijepite ih domaćom marmeladom od šljiva.

Mađarica (Ivanka Hublin)

Kore: 60 dag glatko brašna, 20 dag štaub šećera, 2 jaja, 15 dag margarina, dl mlijeka
Krema: 1 1/2 litre mlijeka, 15 dag šećera, 1 vanili šećer, 12 žlica oštrog brašna, 15 dag čokolade

Od sastojaka za koru zamijesite glatko tijesto, pa ostavite da stoji barem pola sata. Podijelite na šest dijelova, razvaljate pa pecite na preokrenutom protvanu. Pazite da ih ne zapečete previše. Kad je svih šest kora pečeno, skuhajte kremu u koju na kraju dodate čokoladu, a dio možete zamijeniti i kakaom. Još dok je krema vruća, njome zalijevajte kore.

Pita od oraha (Renata Rusek) 

Tijesto 1: 30 dag glatkog brašna, 25 dag margarina, 2 žlice šećera, 2 žlice kiselog vrhnja, 1/2 praška za pecivo
Tijesto 2: 6 žumanjaka, 18 dag šećera, 20 dag oraha, 2 žlice oštrog brašna, žlica ruma, limunova korica, 1/2 praška za pecivo, 6 bjelanjaka

Zamijesite prhko tijesto, pa razvaljajte i stavite u pobrašnjen protvan. Za drugo tijesto smiješajte žumanjke i šećer, pa dodajte orahe i brašno, a na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte na prvo tijesto  pecite na 180°C pola sata. Po želji možete preliti čokoladnom glazurom. 

Recepti iz publikacije Babičini kolači (2019.)

Fina starinska torta  (Lacković Božica)

Tijesto: 12 bjelanjaka, 12 žlica šećera, 12 žlica mljevenih oraha; krema: 12 žumanjaka, 12 žlica šećera, 10 dag čokolade, vanilin šećer

Priprema: Od bjelanjaka izraditi snijeg, u njega dodati ostale sastojke te se od smjese peći 3 kore oko 20 minuta na 150 °C. Žumanjke i šećer zajedno izmiješati i kuhati na pari, potom dodati čokoladu i vanilin šećer te kuhati oko 15 minuta. U ohlađenu kremu umiješati 25 dag maslaca te premazati kore. Tortu ukrasiti po želji.

Božićni kruh (Melita Humski)

Sastojci: 20 dag domaćeg maslaca, 15 dag šećera, 3 jaja, 40 dag brašna, 3 dl mlijeka, 15 dag grožđica, 10 dag sjeckanih oraha, 10 dag sjeckanih lješnjaka, sok i korica od limuna, žličica sode bikarbone

Priprema: Pjenasto izmiješati maslac, jaja, šećer, sok i naribanu koricu limuna, a brašno pomiješano sa sodom bikarbonom dodavati naizmjenično s mlijekom. Na kraju dodati grožđice, lješnjake, orahe te umijesiti glatko tijesto. Gotovu smjesu staviti u namašćen kalup za pečenje. Peći na 150°C oko 40 minuta. 

Medena torta (Đurđica Pilarić)

Tijesto: 45 dag brašna, 5 žlica meda, 3 žlice mlijeka, žličica soda bikarbone, cijelo jaje, vanilin šećer, 15 dag šećera, žlica ulja; krema: 0,5 l mlijeka, 4 žlica bijelog griza, 20 dag maslaca, 20 dag šećera, malo ruma, limunova korica; nadjev od oraha: 3 dl oraha prelivenih kipućom vodom, 10 dag šećera

Priprema: Sve sastojke za tijesto miješati na pari dok se ne spoje. Tijesto razdijeliti na 4 dijela, svaki dio razvaljati u krug i peći jedno po jedno oko 15 minuta na 150 °C.Sastojke za kremu kuhati dok se smjesa ne zgusne, u ohlađenu smjesu dodati 20 dag maslaca, 20 dag šećera, malo ruma, limunovu koricu i vanilin šećer. Slaganje: prva kora -  bijela krema - druga kora – premaz pekmezom i nadjev od oraha – treća kora – bijela krema – četvrta kora – glazura po želji.

Štrudla s makom (Manda Kogaj)

Tijesto:1/2 kg glatkog brašna, žličica soli, malo octa, malo ulja, vode po potrebi; nadjev: 30 dag maka, 10 dag suhih grožđica, jaje, 5 dag griza, 10 dag šećera, mlijeka po potrebi

Priprema: Umijesiti 1/2 kg glatkog brašna, žličicu soli i malo octa, ulja i vode. Sve dobro umijesiti i ostaviti jedan sat da odstoji. Nakon toga tijesto razvaljati. Za nadjev koristiti 30 dag maka, 10 dag suhih grožđica , 1 jaje,  5 dag griza te 10 dag šećera. Sve preliti vrućim mlijekom. Staviti nadjev, oblikovati štrudle i peći na 180°C.

"GROFOVSKA" medena rolada (Štefica Filipaj)

Tijesto: 8 jaja, 8 žlica šećera, 4 žlica meda, 12 žlica brašna, prašak za pecivo, malo cimeta; nadjev: 15 dag šećera u prahu, 15 dag margarina, 15 dag mljevenih oraha, malo soka od limuna

Priprema: Žumanjke pjenasto izmiješati sa šećerom i medom, zatim dodati brašno, prašak za pecivo, cimet i snijeg od bjelanjaka. Smjesu uliti u namašćen i brašnom posipan lim za pečenje i peći na 150°C O oko 15 do 20 minuta. Topli biskvit zamotati u krpu, kad se ohladi premazati nadjevom, ponovo zarolati i posipati šećerom u prahu.

Prhka gibanica s tri okusa (Milka Vinković)

Tijesto:kg brašna (pola glatkog, pola oštrog), 1 1/2 prašak za pecivo, 1 1/2 margarina, 4 žlice domaće masti, 12 žlica šećera, vanilin šećer, limunova korica, 2 dl kiselog vrhnja, 4 žumanjka, malo ruma; nadjev: 20 dag maka, 20 dag šećera, mlijeko po potrebi, 2 bjelanjka, 20 dag oraha, 20 dag šećera, 2 bjelanjka, pekmez od šljiva

Priprema: Brašno, šećer, margarin i mast dobro izmiješati, dodati šećer, vanilin šećer, limunovu koricu, vrhnje, žumanjke i rum. Sve zajedno dobro umiješati u glatko tijesto i podijeliti na pet jednakih dijelova. Za svaku štrucu potrebno je 20 dag nadjeva. Mak i šećer pomiješati s kipućim mlijekom i lagano umiješati tučeni bjelanjak. Peći sat vremena na 170 °C.

Vječni orahovi kifleki „Domino“ (Mirjana Štahan)

Sastojci: 50 dag oštrog brašna, 10 dag glatkog brašna, 30 dag maslaca ili margarina, 16 dag kristal šećera, 16 dag mljevenih oraha, 2 vanilin šećera, cijelo jaje, žličica ruma, 2 žlice mlijeka

Priprema: Od svih sastojaka zamijesiti tijesto, od njega raditi kuglice veličine manjeg oraha te oblikovati u kiflice.Ovakvo tijesto može se razvaljati i rezati modlicama ili puniti kalupiće. Kiflice staviti u namašćeni lim za pečenje s malim razmakom između njih. Pečene kifleke ukrasiti kuhanim šaumom ili rastopljenom čokoladom i uvaljati u šećer u prahu.

Brza torta od šljiva (Slavica Krklec)

Sastojci: 10 velikih žlica oštrog brašna, 5 velikih žlica šećera, 4 velike žlice mljevenih oraha, 3 cijela jaja, dl ulja, 2 dl kiselog mlijeka ili jogurta, prašak za pecivo, vanilin šećer, 15 svježih šljiva, marmelada od šljiva za premaz (po želji)

Priprema: Za biskvit izmiksati jaja, dodati šećer sa vanilin šećerom, postepeno dodavati ulje, jogurt te brašno pomiješano sa praškom za pecivo i orasima. Pripremiti kalup za tortu 30x30 cm, staviti u kalup papir za pečenje te premazati uljem i uliti smjesu u kalup. Smjesu poravnati i gore posložiti polovice šljiva. Pećnicu zagrijati na 180 -200 °C te peći 40 minuta. Po želji pečenu tortu premazati pekmezom od šljiva. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

21:06
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'