Lifestyle

Komentari 9

Baka Fanika (104) recitira bez muke pjesmu iz osnovne škole

Baka Fanika (104) recitira bez muke pjesmu iz osnovne škole

Baka Franciska Mlakar iz Čreta rođena je na Valentinovo 1915. godine, a za 104. rođendan obradovali su ju mališani iz vrtića i osnovnih škola čestitkom od stotinu cvjetova i stotinu lijepih riječi...

Baka Franciska Mlakar rođena je na Valentinovo 1915. godine i upravo danas slavi svoj 104. rođendan.

Baku Faniku, kako je od milja zovu u Domu za starije i nemoćne “Udruga Marija” u Čretu, najviše su obradovali mališani iz zagrebačke Osnovne škole Voltino i OŠ Krapinske Toplice, kao i Dječjeg vrtića “Naša radost” Pregrada i “Maslačak” Krapinske Toplice.

POGLEDAJTE VIDEO

Baka je mališane obradovala pjesmicom koju je naučila još u osnovnoj školi. Iako teže komunicira, vrlo je dobra u recitiranju, a korisnicima Doma još uvijek povremeno i zapjeva. Pune četiri minute izgovarala je stihove bez ijedne greške. I mališani su za baku pripremili recitacije i pjesmice, a stigla je i čestitka sa stotinu lijepih riječi, koja je dio tradicionalne akcije osnovnoškolaca iz zagrebačkog naselja Voltino.

– Prije pet godina, u sklopu projekta “Stoti dan škole”, predložila sam da se nekom stogodišnjaku ili stogodišnjakinji pošalje stotinu čestitki za njegov stoti rođendan. Doznala sam da baka Fanika na Valentinovo slavi svoj stoti rođendan, okupilo se naših oko 150 učenika, koji su napisali stotinu čestitki i to smo poslali baki Faniki. Svake godine u sklopu projekta, uoči njenog rođendana, mi osmislimo novi način za poslati joj stotinu poruka. Ove godine smo izradili čestitku od stotinu cvjetova i sto lijepih riječi  – rekla je učiteljica Nevenka Dimač iz OŠ Voltino za Zagorje International.

Baki su, kao i svake godine, poklon donijeli i predstavnici Općine Krapinske Toplice.
– Jako dobro izgleda, jedino malo slabije čuje. Za svoje godine još je super aktivna i svaka joj čast – rekao je predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić.

Franciska Mlakar rodom je iz Čreta kraj Krapinskih Toplica i cijeli svoj život provela je u tom malom mjestu. Ona i suprug uglavnom su se bavili poljoprivredom, a imali su petero djece. Žive su još samo dvije kćeri, a jedna od njih, Đurđa Puček, pričala je o životu svoju majke, s obzirom na to da baka Fanika, zbog starosti, već teže komunicira.

VIDEO

– Njezina dugovječnost najljepše što je dragi Bog dao i poklonio u životu i nama i njoj. Sigurno je uzeo u obzir njezinu skromnost i strpljenje u životu, ljubav prema svima, ne samo ljudima, nego i životinjama, a najviše prema svojoj djeci. Mislim da su moji majka i otac imali dobar brak i da su bili sretni. Moj je otac umro u 77. godini. Ostao je bez obje noge, mama se brinula o njemu. Noćima nije spavala, nego bi budna sjedila kraj njega i pazila ga - ispričala je kći Đurđa za Zagorje International.

- Istina jest da su stari ljudi nekad preživljavali s koricom kruha, da su se puno odricali da bi dali nama djeci. S time su i dali svoj doprinos da se mi danas možemo za nju brinuti. Nažalost, nismo joj mogli omogućiti cjelodnevnu skrb kod kuće, pa boravi ovdje u Domu, gdje su ipak domaći ljudi, njezini prijatelji… Sve u svemu, mislim da joj je jako lijepo – zaključila je kći bake Fanike.

Najčitaniji članci