Lifestyle

Komentari 0

Balaklava je postala veliki hit: Kako je kapa koja prekriva lice osvojila svjetsku modnu scenu

Balaklava je postala veliki hit: Kako je kapa koja prekriva lice osvojila svjetsku modnu scenu

Na ovaj trend utjecali su ne samo pandemija, već i razni stilovi koji stižu iz svijeta vojničkih uniformi. Jedan od onih koji su popularizirali ovaj detalj koji djeca nose ispod kacige za skijanje, je kreativni direktor Guccija

Alessandro Michele je još 2018. godine predstavio balaklavu u svojoj kreativnoj kolekciji za Gucci, no trend postaje svjetski tek nedavno, usred pandemije.

Sličan dizajn predlagao je i Vetements, avangardni street style brend kojeg vole ljubitelji novih trendova.

POGLEDAJTE VIDEO: Igor Galaš majstor je pletenine

Vunene kape, koje inače u sličnoj izvedbi nose djeca ispod skijaške kacige, osvojile su svijet društvenih mreža te se danas pojavljuju kao top pandemijski trend koji prekriva lice.

Ovaj dizajn nastaje tijekom Krimskog rata (1853. – 1856.), kad su žene za britanske i irske vojnike krenule plesti kape koje prekrivaju lice. Ova je kapa ujedno simbol onih koji žele sakriti identitet - rubnih skupina kao što su krijumčari, lopovi i slično.

Krajem 2021. godine balaklave su doživjele porast popularnosti, na što je utjecala i sama pandemija te apetiti modne publike za neobičnim stilovima.

- Među dizajnerima koji danas nude balaclavu je i Stella McCartney, a stigla je i među high-street brendove, poput Zare - komentirala je Jessica Payne, voditeljica za sektor mode na Pinterestu, piše The vintage news.

Pandemija COVID-19 također je potaknula popularnost balaklave iz dva razloga. Prvi je samo maskiranje i prekrivanje usana, a drugi je osjećaj zaštićenosti. Ljudi često komentiraju kako je ovo idealan modni dodatak za pandemijsko doba.

Sličan dizajn nosila je Kim Kardashian, na prošloj Met Gali, no ona je prekrila doslovno čitavu siluetu i djelovala je kao - sjena.

Ne treba zaboraviti ni na popularnost pletenja i sličnih hobija, koji su također dobili na popularnosti tijekom pandemije, pa je pletena balaclava postala sveprisutna.

Konačni razlog ponovnog oživljavanja balaklave je porast popularnosti slavenskog stila, uglavnom zbog sve veće nostalgije za postsovjetskom kulturom. To je hit već dvije godine, a nalazimo ga pod hashtagom #SovietAesthetic, pod kojim možemo pronaći i rasprave o životu nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Koliko će dugo balaklava ostati popularna, možemo samo nagađati, no činjenica je da je praktična za zimu. Osim toga, prekriva lice, što znači da dok je pandemija aktualna, ta specifična kapa bit će sveprisutna na društvenim mrežama.

POGLEDAJTE I KAKO IZGLEDA DOM IZ BAJKE KIPARA NIKOLE VUDRAGA: 

Najčitaniji članci