Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Baraćeve špilje: Osjetite ljepotu stoljetnog rada prirode pa prošećite novim stazama

Baraćeve špilje: Osjetite ljepotu stoljetnog rada prirode pa prošećite novim stazama

Iz Javne ustanova Baraćeve špilje pozivaju građane da posjete ovaj dragulj prirode smješten u Lici, koja je ovih dana proglašena jednom od 15 održivih zelenih destinacija u svijetu

VIDEO

Smještene u srcu Like, na području općine Rakovica, Baraćeve špilje prekrasno su mjesto za sadržajan izlet. Posebno za sve one koji proljetne vikende žele provesti spajajući ljepote prirode i otkrivajući nova mjesta u Lijepoj našoj. Na ovom jedinstvenom mjestu moći ćete vidjeti arheološki bogatu Baraćevu špilju u kojoj žive šišmiši, uživati u ljepotama prirode, ali i prošetati jednom od staza slijedeći tragove vuka, risa ili medvjeda - poručuju domaćini. 

POGLEDAJTE VIDEO: Špilje pretvorene u vrhunske restorane 

Pokretanje videa...

02:14

Baraćeve špilje dio su sadržaja Lika Destinacije -  koja je ovih dana proglašena jednom od 15 održivih zelenih destinacija u svijetu. Nastajale su milijunima godina, pod budnim okom najstarijeg umjetnika - prirode. Za posjećivanje su prvi puta otvorene još davne 1892.godine i bile su tada jedine turističke špilje u našoj zemlji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 Danas možete posjetiti Gornju Baraćevu špilju te doživjeti čistu i prelijepu prirodu u svojoj jednostavnosti, kakvu moderno društvo već polako zaboravlja. Razgledavanje je moguće sa stručnim vodičem, koji će posjetiteljima pokazati kako je  voda strpljivim radom podarila ovaj biser podzemlja.

U prolazu kroz dvorane i hodnike špilje od samog ulaza i Dvorane guano, kroz Dvoranu slonovih nogu, prepunu sigastih struktura (stalagmita i stalaktita) i do desetak metara visokih stupova (stalagnata) moguće je osjetiti dašak povijesti, uz pogled na Zmajevo ždrijelo i Dvoranu izgubljenih duša, koje u sebi kriju ljepotu apsolutne tame. U špilji se nalaze brojni geološki nalazi, nekadašnje stanište špiljskog medvjeda, ali i kostur špiljskog medvjeda star oko 30.000 godina.

Valja znati da organizirani obilasci špilja nemaju unaprijed određeno vrijeme, već se formiraju prema dolasku posjetitelja. Vrijeme čekanja na polazak (između grupa) je od 10 do 45 minuta, a individualne posjete ne treba najavljivati, ističu u Baračevim špiljama. Temperatura u špilji se tijekom cijele godine kreće oko 9 stupnjeva celzijevih, pa je poželjno sa sobom imati jaknu ili majicu te prikladnu obuću. Kako kućnim ljubimcima nije dopušten ulaz u samu špilju, na izletištu postoji 'pet parking',  gdje vas vaš ljubimac može pričekati.

Nakon obilaska špilje možete uživati u šetnji jednom od tri novouređene i obilježene pješačke staze u Značajnom krajobrazu Baraćeve špilje. Pješačke staze uredila je Javna ustanova Baraćeve špilje za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica, a sve tri staze nalaze se unutar zaštićenog područja. Staze su kružne i nose specifične nazive po zaštićenim velikim zvijerima koje borave na području značajnog krajobraza: vuk, ris i medvjed, a razlikuju se po dužini i kondiciji potrebnoj za obilazak. 

Vučja je kratka staza od 1,2 kilometra, koju možete prehodati u 30-tak minuta, Risja staza ima oko 3,1 kilometar i za nju vam treba oko 90 minuta hodanja, dok je Medvjeđa staza najduža i zahtijeva kondiciju. Za oko 7,5 kilometara staze treba oko  3 do 4 sata hoda. 

Kako su mnogi čuli priče o tome da se u u špiljama ljudima šišmiši  zapliću u kosu, iz Baraćevih špilja poručuju kako to nije točno, jer oni  savršeno lete u apsolutnom mraku, love kukce u letu te kao izuzetni letači vrlo lako izbjegavaju ljude. Dakle, ne treba strahovati od susreta s njima tijekom posjeta špiljama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

'Imam 55 godina i trudna sam sa svojim suprugom koji ima 24'
I TO JE LJUBAV

'Imam 55 godina i trudna sam sa svojim suprugom koji ima 24'

Poznata kolumbijska glumica koja je glumila u raznim sapunicama sada je zatrudnjela sa svojim 31 godinu mlađim suprugom, koji je influencer. Njihovo vjenčanje izazvalo je veliku pozornost
Imajte ih na oku: Horoskopski znakovi koji su skloni preljubu
OPREZNO S NJIMA

Imajte ih na oku: Horoskopski znakovi koji su skloni preljubu

Iako astrologija nije egzaktna znanost, vjeruje se da su neki znakovi Zodijaka skloniji nevjeri od drugih. Radi se o određenim tipovima karaktera koji će prije 'zalutati'