Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Bazga ubija viruse, dok se list maline koristi protiv proljeva

Bazga ubija viruse, dok se list maline koristi protiv proljeva

JAČI IMUNOUČINAK Fitoterapeutkinja Maja Žalac ističe kako biljke djeluju sporije od lijekova, ali svakako dugotrajnije i temeljitije od njih. Biljke vraćaju ravnotežu organizma...

VIDEO

Dolaskom hladnijih dana dječji je organizam podložniji utjecaju virusa i bakterija, a padu imuniteta pridonosi i činjenica da zimi tijelo troši više energije. 

- Fitoterapija djeluje sporije, ali temeljitije i dugotrajnije od kemijskih lijekova. S ljekovitim biljem u organizam unosimo vrijedne tvari poput flavonoida, antioksidansa, vitamina, minerala i enzima. 

Djeluje dugotrajnije

Tako biljke na prirodan način održavaju organizam vitalnim, vraćaju sklad i ravnotežu. Ako se pravilno upotrebljava, fitoterapija nema štetnih nuspojava - pojašnjava fitoterapeutkinja dipl. ing. agr. Maja Žalac. Ljekovito bilje u obliku čajnih mješavina jača imunitet te djeluje protuvirusno i antibiotski.

- To su bazga, ehinaceja, majčina dušica, šipak, trputac, islandski lišaj, kopriva, crni i bijeli sljez... čije doze i omjeri ovise o dijagnozi, simptomima i dobi djeteta te najčešćim tegobama, a smiju ih koristiti već stariji od godine. Ako dijete pije čaj od samo jedne vrste bilja, period uzimanja se treba ograničiti na maksimalno 4-6 tjedana - napominje Žalac. 

Bebe mlađe od godine smiju piti čaj od crnog i bijelog sljeza te bazge, a svaki novi napitak treba se davati pomalo kako ne bi došlo do alergijske reakcije. Nakon druge godine mogu se uvesti i borovica, kadulja, kupinov list, malina i hibiskus.

- Bazga je odlična protiv prehlade, a uzme li se na početku viroze pridonosi bržem izlječenju zbog izrazitog protuvirusnog djelovanja. Izaziva znojenje i mokrenje te tako čisti organizam od štetnih tvari. Šipak i hibiskus puni su vitamina C koji se kuhanjem ne gubi pa dižu imunitet i poboljšavaju okus - kaže Žalac. 

Kupinov list sadrži puno vitamina C, odličan je za želudac i crijeva, protiv crijevnih viroza i upala, jača i čisti organizam te sprečava anemiju. List maline jača imunitet i djeluje protiv proljeva pa je izuzetno dobar kod crijevnih viroza. 

Biljke s više uloga

Dreamstime

Kamilica ublažava bolove i grčeve u želucu te djeluje protuupalno i antialergijski, dok lipa  potiče znojenje te se koristi kod prehlade praćene groznicom i bolestima gornjih dišnih puteva. Pripravci od breze odlični su u liječenju gripe, prehlade i kroničnih upala sinusa, bronhitisa, upale pluća ublažava glavobolju i jača imunitet. 

Trputac ima jaka antibakterijska svojstva te sadrži antimikrobne spojeve koji djeluju protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije. Liječi sve vrste kašlja i bolesti dišnog sustava. Bobice borovice imaju antiseptično i antibakterijsko djelovanje kod svih upalnih procesa, a koristi se i za jačanje imuniteta kod male djece. 

Mješavina za dišni i probavni sustav

Ova mješavina međusobnim djelovanjem podiže prirodni imunitet te blagotvorno djeluje na dišni i probavni sustav. Jednu čajnu žlicu ove mješavine čaja stavite u 2 dl vode. Kad voda zavrije, kuhajte minutu na laganoj vatri, a zatim ostavite čaj poklopljen 5-10 minuta. Ugodnog je okusa i djeca ga vole. 

Mješavina: bazga (Sambuci flos) 25 g, neven (Calendulae flos) 15 g, crni sljez (Malvae flos) 10 g, kupina (Rubi frutic. folium) 10 g, majčina dušica (Serpylli herba) 5 g, trputac (Plantaginis folium) 5 g, kadulja (Salvia off. folium) 5 g, kamilica (Matricariae flos) 5 g, šipak (Rosae pseudo-fructus) 5 g, hibiskus (Hibisci flos) 5 g, borovica (Juniperi pseudo-fructus) 5 g, anis (Anisi fructus) 5 g

ISPOVIJEST DJEVICE: 'Drugi su mi se rugali što još uvijek nisam imala seksualno iskustvo s ovoliko godina, ali mene nije briga!'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...