Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Beba pobijedila agresivan rak krvi: Mislili su da ima gripu...

Malenom Hawkenu (2) dijagnosticirali su Burkittovu leukemiju. Agresivan plan liječenja trajao je gotovo pet mjeseci tijekom kojeg je primio šest ciklusa kemoterapije i 13 transfuzija krvi

VIDEO

Kada je sedmomjesečni Hawken Hunt počeo snažno povraćati u kolovozu 2016., njegovi roditelji Shannon i Bob znali su da nešto nije u redu. Doktori u lokalnoj hitnoj službi u Clevelandu u Ohiju tvrdili su da dijete ima gripu ili virus sličan gripi.

Ali kada se nekoliko dana kasnije Hawkenovo stanje nije popravilo, roditelji su ga odveli u bolnicu u Clevelandu. Tamo su im rekli da njihov sin uopće nema gripu, nego da se bori s rijetkim tipom raka krvi koji brzo raste.

Nakon agresivnog plana liječenja koji je trajao pet mjeseci, Hawken, sada dvogodišnjak, izborio se protiv loših izgleda i postao jedan od najmlađih pacijenata koji su ikada pobijedili takvu bolest.

Burkittova leukemija rijedak je tip raka krvi u kojem se u krvi i koštanoj srži stvara previše bijelih krvnih zrnaca. Postoje dvije vrste: endemska, koja je najčešća među ljudima afričkog podrijetla, i sporadična, koja je najčešća u SAD-u.

Endemična varijanta obično počinje kao tumor u čeljusti, dok sporadična, koju je Hawken imao, obično počinje kao tumor u crijevima ili trbuhu. Ostali simptomi uključuju temperaturu, umor, gubitak težine, gubitak apetita i noćno znojenje.

Najmlađa na svijetu: Curici (2) otkrili rak jajnika velik 14 cm
Najmlađa na svijetu: Curici (2) otkrili rak jajnika velik 14 cm

Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, povezan je s infekcijom Epstein-Barrovim virusom, koji je najpoznatiji kao uzrok mononukleoze.

Burkittova leukemija čini samo jedan do dva posto svih slučajeva leukemije. Liječenje uključuje kemoterapiju, a ako rak ne reagira imunoterapiju, vrstu liječenja koja potiče prirodnu obranu tijela u borbi protiv raka.

Hawken je jedan od najmlađih - ako ne i najmlađi - kojem je ikada dijagnosticirana Burkittova leukemija, tako da nije postojao protokol liječenja. Liječnici dječje klinike Cleveland Clinic Children's primjenjivali su agresivan plan liječenja koji je trajao gotovo pet mjeseci. Hawken je primio šest 21-dnevnih ciklusa kemoterapije, 13 transfuzija krvi, osam transfuzija trombocita i četiri biopsije koštane srži, piše Daily Mail. 

- To je bio pravi izazov, jer radi se o najagresivnijem raku. Ovaj tumor se udvostručuje svaih 24 sata do 48 sati - rekao je dr. Rabi Hanna, predsjednik odjela za dječju hematologiju-onkologiju i transplantaciju koštane srži Klinike Cleveland, koji je liječio Hawkena.

Na kraju složenog plana liječenja, u siječnju 2017., proglasili su da je Hawkenov rak u remisiji. Njegov imunološki sustav je još uvijek kompromitiran zbog borbe protiv raka, ali njegovi roditelji kažu da je to putovanje dalo njihovim životima novu perspektivu.

Osnovali su neprofitnu organizaciju LifExtraordinary koja pomaže obiteljima u borbi protiv raka i prikuplja novac za pedijatrijska istraživanja raka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač