Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Studije: Probiotici ne djeluju kod dječjih probavnih tegoba

Studije: Probiotici ne djeluju kod dječjih probavnih tegoba

Široko korištena probiotska terapija neučinkovita je u liječenju dječjih proljeva, povraćanja ili bolova u trbuhu uzrokovanih gastroenteritisom, pokazale su dvije velike studije u SAD-u i Kanadi

VIDEO

Kod djece u dobi od tri mjeseca do četiri godine pet dana liječenja ključnim sastojkom u mnogim probiotičkim proizvodima Lactobacillusom rhamnosusom nije ništa uspješnije spriječilo simptome od placeba.

 Kanadsko istraživanje dodalo je drugi probiotik i opet se nisu pokazale nikakve koristi.

- Nijedno od tih velikih dobro provedenih istraživanja, promatranih zajedno, ne daje potporu za korištenje probiotika koji sadrže L. rhamnosus za liječenje umjerenih do teških gastroenteritisa kod djece - piše dr. J. Thomas LaMont iz bostonskog medicinskog centra Beth Israel Deaconess u uvodniku objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine u kojemu su objavljene dvije studije.

Ljudski je probavni trakt prepun tisuća vrsta bakterija, a za mnoge se vjeruje da pomažu probavi. Iako se mehanizam njihova međuodnosa tek počinje razumijevati probiotici se prodaju na temelju ideje da bolesti poput gastroenteritisa mogu biti izliječene uvođenjem dobrih bakterija u tijelo.

Gastroenteritis je veliki problem kod male djece posebno u siromašnim zemljama u kojima je to drugi vodeći uzrok smrti širom svijeta među djecom u dobi do pet godina. U SAD-u bolest generira oko 1,7 milijuna posjeta liječnicima svake godine. Nema učinkovitog liječenja i liječnici većinom nastoje osigurati da djeca ne dehidriraju i da spriječe da se bolest ne proširi na okolinu dok ne prođe sama od sebe.

15 liječnika je otkrilo: Uzimaju li dodatke prehrani, koje i zašto
15 liječnika je otkrilo: Uzimaju li dodatke prehrani, koje i zašto

Rezultati nekih malih i slabo kontroliranih studija uvjerili su mnoge bolnice i neka medicinska društva da prihvate liječenje probioticima, sada industrijom vrijednom 47 milijarda dolara, navodi Reuters.

- Moja ustanova koristi probiotike. To je dio njihovih preporuka za liječenje proljeva kod djece - kaže dr. David Schnadower, koautor u američkoj studiji i direktor u odjelu za hitnu medicinu u dječjoj bolnici Cincinnati u Ohiju i dodaje: 

- Bit će prilično lako uvjeriti ih da to prestanu raditi na temelju novih rezultata. Problem je da je ovo negativna studija i da će biti teško liječnicima prestati raditi nešto na što su navikli. Bit će to teška borba. No, ovi su rezultati jasni. 

Stručnjak: I jedno energetsko piće može izazvati glavobolju
Stručnjak: I jedno energetsko piće može izazvati glavobolju

Američko istraživanje bilo je provedeno u 10 pedijatrijskih hitnih odjela i obuhvatilo je 971 dijete, a prosječno trajanje proljeva bilo je 49,7 sati s probiotskom formulom i 50,9 sati s placebom. Bolest se proširila na ukućane u 11 posto slučajeva djece liječene probiotskim pripravcima, te u 14 posto onih koji su primali placebo što je razlika koja nije statistički značajna.

I u kanadskoj studiji trajanje dijareje i povraćanja bilo je isto bez obzira na način liječenja kod 886 djece obuhvaćene istraživanjem. Iznimka su bila povraćanja koja su bila učestalija u probiotskoj skupini.

Objavila je dirljivo pismo dan prije smrti: 'Ne želim otići...'
Objavila je dirljivo pismo dan prije smrti: 'Ne želim otići...'

- Korištenje probiotika kod gastroenteritisa 'glavna je meta probiotskih reklama - kaže dr. Stephen Freedman, profesor pedijatrije na medicinskom fakultetu Cumming sveučilišta u Calgaryju koji je vodio kanadsko istraživanje.

I Freedman i Schnadower kažu kako rezultati istraživanja ne znače da su probiotici loši jer nove studije nisu otkrile nikakve dokaze o njihovoj štetnosti.

- Mogu li neki drugi probiotici osim L. rhamnosusa biti korisni protiv zaraznih proljeva kod djece ostaje za vidjeti - kazao je LaMont.

Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi
Bio joj je ljubav života: Srce joj je stalo kada je rekao da odlazi

No istraživanje pokazuje da se takve tvrdnje o koristima mora temeljito preispitati prije nego što ih se promovira.

- Loša je vijest da nemamo magičnu tabletu koja će omogućiti da proljev i povraćanje prije prestanu. Dobra je vijest da će potrošači sada raspolagati informacijama, a zdravstveni radnici mogu se fokusirati na terapije za koje je dokazano da djeluju - kaže Freedman.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak