Lifestyle

Komentari 0

Bebina kosa: Svaka je posebna, a ona s kojom se rodi 'nestaje'

Bebina kosa: Svaka je posebna, a ona s kojom se rodi 'nestaje'

Rodila se vaša beba s puno ili malo kose, sve je to normalno. Nekima će kosa nakon rođenja opasti potpuno pa tek onda narasti nova, a nekima će istovremeno rasti s opadanjem novorođene

1. Genetika može igrati ulogu

Iako stručnjaci nisu 100% sigurni zašto se neke bebe rađaju s kosom, a neke ne, oni vjeruju da su jednim dijelom za to odgovorni geni i DNA. Kosica obično počinje rasti oko tridesetog tjedna trudnoće. 

POGLEDAJTE VIDEO:

2. Majčini hormoni

Razina hormona tijekom trudnoće je visoka, a to također može utjecati na rast bebine kose. 

3. 'Ćelavim' bebama ne nedostaje nužno hranjivih sastojaka

Ako se vaša beba rodila s vrlo malo kose ili gotovo ćelava, to nije razlog za zabrinutost. Redovitim pregledima u prvoj godini života, pedijatri će pratiti njen razvoj. Ponekad nedostatak željeza u bebinom tijelu može utjecati na rast kose, ali u svakom slučaju preporučuje se savjetovati s liječnikom. 

4. Lanugo dlačice

Lanugo dlačice razvijaju se na bebinoj koži obično oko trećeg mjeseca trudnoće. Pred kraj trudnoće one opadaju, a ponekad se mogu vidjeti kod beba koje su rođene prije termina. Njihova uloga je da štite bebu od oštećenja plodnom vodom, kao i verniks, bjelkasti sloj na bebinoj koži. On također nestaje pred kraj trudnoće.

5. Gubitak kose kod bebe je normalan

Većina novorođenčadi izgubi dio ili cijelu kosu u prvih 6 mjeseci života. Uobičajeno je da gube kosu uslijed trljanja vlasišta o madrac. Takvih će trenja biti manje kad se počnu više kretati i sjediti, a ne ležati, piše Brightside. Neke bebe postupno gube kosu i istovremeno im raste nova, dok neke najprije potpuno izgube novorođenu kosu, a potom im raste nova kosica. 
 

Najčitaniji članci