Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
16 komentara

Bebu izvadili iz majke, operirali ju pa onda opet vratili natrag

Svake se godine u SAD-u rodi 1500 djece s tom manom, dok u Velikoj Britaniji pogađa jedno na 1000 djece. Većina slučajeva se otkrije i prije rođenja, negdje oko 20. tjedna trudnoće

16 komentara

Engleskinja Bethan Simpson (26) iz Essexa jedna je od prvih žena u Velikoj Britaniji na čijem su zametku u njenoj trudnoći, liječnici obavili operaciju zbog deformacije kralježnice i leđne moždine pod nazivom spina bifida.

Riječ je urođenoj mani kralježnice i leđne moždine, a događa se u prvim mjesecima života zametka kada ne dolazi do kompletnog zatvaranja tzv. kralježničkih stuba.

Inače, kad su u 20. tjednu Bethanine trudnoće liječnici dijagnosticirali ovaj poremećaj, prva im je reakcija bila savjetovati ju da prekine trudnoću. Budući da njoj i suprugu Kieronu to nije bila prihvatljiva opcija, odlučili su se na tzv. 'otvorenu operaciju fetusa', koji je značio operaciju leđne moždine na bebi, koju su morali izvaditi iz majčine utrobe i onda vratiti natrag.

Foto: BBC

Operacija je dobro prošla, a Bethan bi svoju djevojčicu trebala roditi u travnju. Do sada se ova rizična operacija izvodila uglavnom u Belgiji, gdje je već uspješno operirano dosta djece iz Velike Britanije. kod Bethan su na redovitom trudničkom ultrazvuku liječnici prvo primijetili da bebina glava nije normalne veličine, nakon čega su je poslali u Essex gdje je bebi dijagnosticirana spina bifida.

- Rekli su nam da možemo birati, nastaviti trudnoću kako je išla do tada, prekinuti je, ili pristati na operaciju 'popravljanja' ploda. A samo nam je zadnja opcija bila prihvatljiva - ispričala je Bethan, a nakon toga je uslijedio niz ultrazvuka i provjere plodne vode da se ustvrdi je li dijete spremno za takvo što.

Foto: BBC

Kriteriji za takvu operaciju su, kako kaže Bethan, jasni - majka ne smije imati nikakve probleme s posteljicom, skraćeni cerviks ili višak kilograma. Nakon što su liječnici odobrili operaciju, došli su kirurzi iz cijelog svijeta:

- Na mene su pazili najpoznatiji kirurzi iz svih dijelova svijeta i sa najboljih britanskih i belgijskih Medicinskih Sveučilišta - ispričala je Bethan čijoj su bebi ti liječnici 'preusmjerili leđnu moždinu'. Ona se trenutno dobro oporavlja i veseli se travnju kada će prvi put ugledati svoju curicu. No, kako kaže, dobar ishod nije uvijek slučaj, pa se kod 80 posto takvih trudnoća roditelji odlučuju istu prekinuti.

Posted by Bethan Simpson on Saturday, December 29, 2018

- Ovo nije smrtna presuda - istaknula je Bethan, koja od početka misli da je njena djevojčica itekako imala šanse preživjeti opasni postupak. Napominje da je operacija svakako rizična, ali da spina bifida 'više nije što je nekada bila'. Za svoju curicu kaže da je 'posebna i da je dokazala koliko zaslužuje ovaj život'. 

Što je Spina bifida?

Spina bifida je poremećaj u razvoju kralježnice i leđne moždine zbog kojeg ostaje rupa u kralježnici. Svake se godine u SAD-u rodi 1500 djece s tom manom, dok u Velikoj Britaniji pogađa jedno na 1000 djece. Većina slučajeva se otkrije i prije rođenja, negdje oko 20. tjedna trudnoće.

TREND OPASAN PO ZDRAVLJE Vodene kozice party: Roditelji namjerno djecu izlažu virusu

U najgorim slučajevima membrane i leđna moždina tvore rupu u djetetovoj kralježnici koja se ne može ispraviti, što pak živčani sustav čini ranjivijim na infekcije koje su ponekad kod takve djece fatalne.

U većini se slučajeva stanje popravlja nakon djetetovog rođenja, ali je često živčani sustav ipak već narušen, pa dolazi do parcijalne ili potpune paralize donjih udova, crijevne ili urinarne inkontinencije ili gubitka osjeta na koži. Do stanja dolazi zbog malformacije lubanje pri kojoj se donji dijelovi mozga povlače dolje, prema leđnoj moždini.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message