Lifestyle

Komentari 1

Berlin otvara kulturne dvorane s novim pravilom - ulaze samo posjetitelji s negativnim testom

Berlin otvara kulturne dvorane s novim pravilom - ulaze samo posjetitelji s negativnim testom

Berlinski filharmonijski orkestar u subotu navečer je svirao po prvi put nakon nekoliko mjeseci pred velikom publikom, što je dio pilot projekta u kojem je sudjelovalo oko 1000 gledatelja s negativnim testom na korona virus

Sve karte za koncert prodale su se u roku od tri minute, rekla je umjetnička direktorica Andrea Zietzschmann, što je znak pritajene želje za kulturnim događajima uživo, dok se pandemija nastavlja širiti Europom. 

Ispred koncertne dvorane smješten je poseban centar za brzo testiranje za one koji su kupili karte, i tamo je oko pola publike napravilo test. Rezultate su potom dobili na svoje mobilne telefone.

Druga polovica je svoje preglede obavila u testnim centrima drugdje.

POGLEDAJTE VIDEO: Koncert zagrebačkih solista

Negativan test morao se pokazati prije ulaska u slavnu berlinsku zgradu te u zlatnu, asimetričnu koncertnu dvoranu.

Nekoliko kulturnih institucija u Berlinu je udružilo snage u pilot projektu, s ukupno devet događanja planiranih od početka travnja.

Kazališna družina Berliner Ensemble otpočela je program u petak navečer sa svjetskom premijerom "Panikherza" njemačkog pisca i novinara Benjamina von Stuckrad-Barra.

Uz prethodno testiranje, publika je morala nositi medicinske maske tijekom predstave. Sjedala među posjetiteljima su također bila prazna.

Berlinski zastupnik za kulturu, Klaus Lederer, rekao je filharmonijskoj publici koliko su sretni što mogu koncert slušati uživo, s obzirom na to da kazališta, koncertne dvorane i druge velike kuće ostaju zatvorene diljem Njemačke. 

"Postoje ljudi koji kažu da smo skrenuli s uma", rekao je Lederer o skepticima prema ovom projektu.

No rekao je da je ključno početi otvarati dugo uspavani kulturni sektor - pokretač lokalne berlinske ekonomije s globalnom draži.

Lederer je istaknuo da zgrada ima funkcionalne ventilacijske sustave i stroga higijenska pravila.

"Gdje biste, ako ne ovdje, trebali tako nešto isprobati?" rekao je. 

Najčitaniji članci