Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Besplatan pregled madeža na Jarunu: Otiđite i pregledajte se

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini doseže ukupno 800 osoba

Foto: Dreamstime
0 komentara

U Hrvatskoj je sve više osoba koji obolijevaju od melanoma. Zbog toga će i ove godine svi građani moći u nedjelju, 26. svibnja, od 10.00 do 18.00 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero, kod kluba Aquarius) besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

- Valja istaknuti kako se građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah upućuju na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom - rekao je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo.

Foto: Promo

Ovi preventivni pregledi madeža provode se u sklopu javnozdravstvene akcije „Djeluj sada!“. Projekt u kontinuitetu od 12. godina provodi Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo u suradnji s velikim brojem zdravstvenih ustanova i udruga, s ciljem edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma.

- Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini doseže ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 20 posto. Posebno su zabrinjavajući podatci da je melanom 2016. godine došao na 8. mjesto u ukupnom poretku kod muškaraca, a kod žena je već drugu godinu zaredom na 10. mjestu. Iako žene u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju. Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama zbog trenda tamnog tena pa se zbog toga više izlažu prirodnom utjecaju UV zraka (sunčanju) ili umjetnom izvoru (solariju). Upravo zbog porasta broja oboljelih od melanoma i upozoravajućih brojki, sve je
važnija sustavna edukacija građana o važnosti prevencije - naglasila je primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“.

Foto: Promo

U javnozdravstvenim akcijama „Djeluj sada!“ koje su provedene 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega je kod 23 sudionika pronađen suspektni melanom.

- Dosadašnji rezultati provođenja projekta potiču nas da i dalje ulažemo iznimne napore kako bi se dodatno unaprijedile preventivne aktivnosti javnozdravstvenih projekata. Upravo stoga, kao dio praćenja utjecaja klimatskih promjena na zdravlje, Zagreb je prvi u Europi uveo mjerač UV indeksa na čak 11 gradskih lokacija te kontinuirana edukacija o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu.Upravo zato sastavni je dio akcije na Jarunu i edukacija najmlađih članova društva pa smo na Jarunu pripremili i edukativne radionice za djecu na kojima će mališani moći naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca - izjavila je koordinatorica projekta Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb.,  i zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Foto: Promo

Aktivnosti projekta „Djeluj sada!“ predstavili su dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom, primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge
„Zdravi pod suncem“, izv. prof. prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju Srčana te Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

DOMAĆA ZVIJEZDA ISKRENO O PROŠLOSTI: Živjela sam u smeću i prejedala se

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message