Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Odnose među ljudima najviše 'truju' bespotrebni prigovori

Odnose među ljudima najviše 'truju' bespotrebni prigovori
1

Važno je imati na umu da je puno bezbolnije odbiti dužnost ili zadatak nego prekršiti dano obećanje te poticati nerazumijevanje i nesuglasice, tvrde stručnjaci

VIDEO

Želite li da nešto bude napravljeno onako kako ste vi to zamislili, najbolje je da to učinite sami. S druge strane, ako za to nemate volje, potrudite se bez kritike prihvatiti tuđe postupke i način razmišljanja. Česta prigovaranja “truju” međuljudske odnose te vode nepotrebnim osjećajima ljutnje i nezadovoljstva, ističu stručnjaci. Naučite li im se oduprijeti, vaš će odnos s partnerom, prijateljima ili kolegama postati višestruko kvalitetniji, ističu. Primjerice, umjesto da kažete: “Ove stvari danas moraju biti razvrstane!”, ljepše će zvučati i puno bolje djelovati nešto poput: “Hoćeš li moći razvrstati ove stvari prije nego što nam susjedi dođu u posjet?”. 

Ako vas živcira nečija zaboravnost, umjesto da se ljutite, recito to naglas. Partner vam je, primjerice, obećao da će zbog obveza otkazati dolazak na nečiju rođendansku proslavu. Nakon što je to zaboravio učiniti vi, negodujući, otkazujete dan prije. Kako se to ne bi ponavljalo, istaknite: “Ne moraš to učiniti. No onda mi, molim te, reci i učinit ću ja”. 

Ako je problem u obavljanju kućnih dužnosti, dodijelite ih prema osobnim prioritetima. Volite li urednu kuhinju, a partneru je važno da je radna soba uredno posložena, neka se svatko pobrine za ono što mu je bitno.

I djelomičan uspjeh računa se kao uspjeh

Uzrujava li vas što vam kolega nikad ne odgovari na e-mailove, objasnite mu to bez prigovaranja i ljutnje. Ako vas ljuti što partner zazire od pranja posuđa, zadovoljite se barem djelomičnim uspjehom, savjetuju stručnjaci. Odnosno, naviknite ga da nakon obroka ne odlazi od stola a da nije uklonio korištene tanjure i pribor. 

Pokažite da ste spremni na kompromis

Nakon što rasporedite kućne dužnosti i toga se dugoročno pridržavate, s vremena na vrijeme dobre volje odradite i poneku partnerovu dužnost. Osim što ćete ga razveseliti, zadržat ćete pozitivnu atmosferu te osigurati daljnje učinkovito zajedničko funkcioniranje (bez nervoze, ljutnje, svađe i prigovaranja).

Bolji način 

Smeta li vam partnerova “nespretnost” u rukovanju kućnim budžetom, umjesto da se svađate, preuzmite stvari u svoje ruke. 

Akcija, ne reakcija 

Manjak kvalitetnoga zajedničkog vremena čest je uzrok nezadovoljstva u vezi. Umjesto da prigovarate, predložite izlet u prirodu. 

Suradnja 

Najzahvalniji odnos uključuje dobrovoljnu suradnju partnera. Uspijete li uspješno funkcionirati i bez dodjele dužnosti, zadovoljstvo je zajamčeno. 

Dogovor 

Inzistiranje bez kompromisa rijetko vodi uspjehu, ističu stručnjaci. No smiren razgovor i razuman dogovor uvijek dobro prolaze. 

Olakšajte si i “odlučite” da vam ne smeta obavljanje nekog zadatka. Posložite li, primjerice, krevet pjevušeći, partner ili cimerica će sigurno uzvratiti istom mjerom. 

Ako je partner, primjerice, odjenuo djecu prema vlastitu ukusu (vama neukusu), ne kritizirajte ga, radije to drugi put učinite sami. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju