Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Bez picigina na Bačvicama i spuštanja sa sv. Duje nije išlo

Bez picigina na Bačvicama i spuštanja sa sv. Duje nije išlo
14

Lacko velikom privilegijom i časti smatra dopuštenje da picigin zaigra s dva svjetska prvaka, Pačom i Mijom, te legendom Bačvica, Dragom, a pridržio im se i Karan

VIDEO

U Šibeniku smo završili slovo C. Na rivi ispred znamenite Šibenske katedrale dočekao nas je direktor TZ-a Dino Karađole sa svojim sinom koji mi je poklonio tradicionalnu šibensku kapu. Slobodni dan proveli smo u razgledavanju Krešimirovog grada i uživanju u njegovim brojnim ljepotama i znamenitostima.

Gledajući s tvrđave Sv. Mihovil kanal koji povezuje Šibenski zaljev s morem i onaj koji dolazi iz pravca Krke s Prokljanskog jezera, veselio sam se proći tim neobično lijepim prolazima. 

Večer smo proveli u gostima kod Šime i njegove Mare u Tribunju u ugodnom druženju uz najljepši pogled na svijetu. Jasno mi je zašto Šime ne želi napustiti svoj dom. S prozora kuće koja je od mora odvojena tek uskom cesticom i kamenom plažom, uz šum valova, puca vidik na more i razbacane otočiće, sve tamo do Tetovišnjaka na kome smo se sreli, Kurbe Vele i Kornatskog arhipelaga. 

Dan kasnije, Split. Praznik Svetog Duje. Deseci tisuća ljudi uživa na Rivi i šetnji okićenim gradom. Naša ekipa je pak završila na Bačvicama. Kakvo bi ovo bilo promocijsko-turistički-aktivno putovanje, a da ne spomenemo jedinstveni splitski proizvod: picigin. Iako se na svim jadranskim plažama ekipa nabacuje malom lopticom u plitkoj vodi, pravi je picigin samo i jedino onaj koji se igra na Bačvicama.

 I zaista jest tako. Bačvice su jedinstveno mjesto, a cijeli đir oko picigina jest posebna priča. Nije čudno da je o tom fenomenu koji traje desetljećima napisana i monografija, snima se film, a zaštićen je i kao kulturno dobro sa željom da se upiše i u kulturno blago UNESCO-a. Ekipa s Bačvica čak organizira i Svjetsko prvenstvo. Naravno da se ono održava samo u Splitu, a nastupaju gotovo isključivo samo splitske ekipe. Pokoji eventualni nastup neke gostujuće ekipe s Brača i okolice ionako se ne uzima za ozbiljno, već se računa tek kao mali gostoljubivi ustupak domaćina. 

Uglavnom to da su mi dozvolili zaigrati u društvu s dva svjetska prvaka, Pačom i Mijom i legendom Bačvica, Dragom te estradnim zaljubljenikom u igru s oguljenom teniskom lopticom, Goranom Karanom, smatram velikom privilegijom i časti te sam im svima po spisku beskrajno zahvalan. Jako sam guštao i, iako to sigurno nije tako izgledalo, mislim da sam naslutio bit i filozofiju ove plemenite svjetonazorske vještine. (Još da mi Marko nije stavio „grudnjak“ s kamerom možda bih bio pošteđen neugode i sasvim zasluženog sprda bačvanskih starosjedioca). 

Za proslavu Svetog Duje, najvećeg splitskog praznika, isplanirao sam se počastiti još jednom ekskluzivom. Već gotovo dva desetljeća legenda splitskog penjanja, Ivica Matković – Matan, što sam što ponekad u društvu znamenite kolegice Irene Palošek-Vrsalović, penje na zvonik Sv. Duje te postavlja hrvatski barjak na vrh kupole tog prekrasnog zdanja. Matan je prihvatio moju ideju i samopoziv da se i Dobrodošlica uključi u taj zvonički spektakl. Kako se sigurno ne bih uspio ispenjati po zvoniku (a što Matan izvodi umjetničkom elegancijom i zadivljujućim stilom), dogovorili smo se da ga pričekam na najvišem katu zvonika, a onda ćemo se zajedno spustiti užetima niz zvonik i još k tome prigodno razviti Welcome zastavu. I zahvaljujući Matanu i njegovoj družbi, bi tako.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Veslanje u neretljanskoj lađi s piratima - neprocjenjiv doživljaj
WELCOME

Veslanje u neretljanskoj lađi s piratima - neprocjenjiv doživljaj

U Stonu su nam osnovnoškolci posudili pedalinu kako bi prešli kanal, biciklom smo išli do Metkovića, a posjetili smo i Udrugu Lađara i Arheološki muzej u Vidu

Lacka oduševio ploveći muzej naše brodogradnje 'Stonac'
WELCOME

Lacka oduševio ploveći muzej naše brodogradnje 'Stonac'

„Stonac“ već više od stoljeća brodi Jadranom, a na svakom koraku po tom plovećem muzeju vidi se trud, ljubav i marljivost kapetana Lozice prema brodu
Uz malo mašte i dobre volje slovo 'M' se ipak prepoznaje
WELCOME

Uz malo mašte i dobre volje slovo 'M' se ipak prepoznaje

Završili smo slovo M, za čiji ispis Lacko dobija svakodnevne kritike ljubitelja krasopisa. Da ono izgleda malo bolje, propustili bi toliko divnih stvari, kaže Lacko