Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Bez žuljeva i boli: Otkrijte kako odabrati prave tenisice za vas

Bez žuljeva i boli: Otkrijte kako odabrati prave tenisice za vas
3

Sportska obuća za hodanje treba imati zaobljen potplat oko pete, ona za trčanje može imati normalnu i povišenu petu, a za košarku se bira fleksibilni potplat

VIDEO

Kupnju tenisica započnite promatranjem starih; gdje su najviše izlizane te jesu li vam odgovarale po tipu, veličini ili modelu, kaže dr. sc Hrvoje Klobučar, ortoped specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Kupnju je najbolje obaviti u poslijepodnevnim satima ili navečer, kada su noge i stopala zadebljaniji.

POGLEDAJ VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 02:15

- Tenisice isprobajte - prošetajte ili protrčkarajte po prodavaonici kako biste dobili bolji uvid u odnos vašeg stopala i obuće. Pri odabiru veličine pripazite da kažiprst uvijek može stati iza pete kada stopalo u tenisici maksimalno pomaknete naprijed - napominje ortoped. Sportsku obuću najbolje ćete isprobati ako navučete čarape u kojima vježbate. Ako nosite ortpedske uloške, ponesite ih sa sobom i stavite u tenisicu pri isprobavanju.

- Stopalima s visokim ristom pogodovat će tenisice s omekšanim srednjim dijelom i jastučićem u podlozi, a stopala s bolnim prednjim svodom (metatarzalgija) bit će zahvalna tenisicama s jastučićem smještenim ispod prstiju - savjetuje ortoped.

Muče li vas bolovi u petama idealan izbor su tenisice s mekšim jastučićem pod petom ili oko stražnjeg dijela pete. Spušteni svodovi uzrokuju trošenje tenisica na unutrašnjoj strani, pa takva stopala najčešće trebaju posebno učvršćene tenisice u području pete i unutarnjeg svoda.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:51

Idealne tenisice za hodanje su one s blago zaobljenim potplatom u području pete koji olakšava iskorak, s omekšanjem pod petom te čvršćim i manje fleksibilnim prednjim dijelom, u odnosu prema trkačim tenisicama. Obuća za trčanje može imati normalnu i povišenu petu. Ako je peta niža, pri dodiru podloge više sudjeluje prednji dio stopala, što nalikuje na bosonogo trčanje.

- Igrači tenisa imaju velika naprezanja pri bočnom kretanju pa trebaju birati stabilniji i rigidniji potplat. Košarkašima, također više odgovaraju tenisice s manje fleksibilnim potplatama, što je mnogo važnije od povišenja oko gležnjeva za koje se smatra da smanjuju rizik uganuća, a to ne mora uvijek biti točno - napominje ortoped Klobučar.

Aktivni vježbači trebaju mijenjati tenisice nakon pretrčanih 500 - 800 kilometara ili 300 sati aerobnog treninga. Smatra se da se nakon ovoliko treniranja tenisice istroše.

- Ne držite se slijepo svog broja jer stopala rastu tijekom života, a i različiti modeli imaju i različite veličine - kaže dr. sc. Klobučar iz bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Tenisice za sport

Trčite li po tvrdoj podlozi kao što je asfalt, uložak tenisice trebao bi biti mekši, tj. imati zračne jastuke - objašnjava ortoped. Što je teren tvrđi, to bi peta tenisice trebala biti viša i elastičnija, smatra stručnjak. Najbolje bi bilo imati više tenisica, ovisno o terenu na kojem trčite. Stopalo tijekom trčanja podlogu prvo dodiruje vanjskom stranom pete pa se težina prenosi prema palcu. To se naziva pronacija, a ako je taj kontakt premali ili prevelik, to se može korigirati pravilnim izborom tenisice.

- Oni koji nemaju normalno stopalo trebali bi napraviti individualni uložak i njime kupovati tenisice kako bi im savršeno odgovarale - savjetuje Klobučar.

Tenisice , baš kao i cipele, najbolje je kupovati predvečer kad je noga već malo natekla od svakodnevnih obveza.

- Najvažnije je da vam je tenisica udobna i da je formirana prema vašem stopalu, a ne prema marki i količini novca koji imate - govori ortoped te dodaje da je kupnja dobre tenisice jako teška jer ih u trgovini probate samo jedanput i napravite tek nekoliko koraka na temelju kojih biste trebali ocijeniti je li za vas. Zato je mudro obratiti pozornost na ojačanja ili omekšanja na temelju otiska stopala.

- Kod tenisica je bitan i spol jer žene drukčije trče od muškaraca. Zbog većih bokova i kukova imaju i veću pronaciju - objašnjava.

Zbog toga ženske tenisice imaju fleksibilniji potplat i užu petu.

- Ako svaki dan trčite nekoliko kilometara, tenisice biste trebali baciti nakon četiri mjeseca jer je u izgaženim tenisicama stopalo nestabilno i možete se ozlijediti - zaključuje.

Za visok rist

Ako imate visok rist ne trebaju vam dodaci za stabilnost na sredini stopala nego na vanjskom dijelu i omekšanje na peti te ulošci za dodatno ublažavanje koji su mekši od osnovnog dijela potplata.

Pogledajte ponudu i akcijske cijene tenisica na Mondo.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise